בדיקת סקירת מערכות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת סקירת מערכות

בדיקת סקירת מערכותכל זוג מעוניין בלידת ילדים בריאים, בסיומו של הריון תקין, ללא סיבוכים. עם זאת, מספר מסוים של עוברים נולדים עם מחלות ומומים מולדים שאינם ניתנים למניעה. חלק ממומים ומחלות אלו ישפיעו בצורה קשה ביותר על חיי הילד, וגם על הוריו ומשפחתו.

מומים קשים מעלים את האפשרות לבצע הפלה. למרות שהפלות יזומות נתונות במחלוקת מוסרית ואתית, הרי שהן מותרות במדינת ישראל, בכפוף לוועדה ולסיבות המנויות בחוק . גילוי מוקדם ככל הניתן של מומים ביילוד מאפשר להורים לבצע החלטה מושכלת, עם השלכות וסיכונים מינימליים. לכן, בדיקות סקר לגילוי מומים חשובות מאוד במהלך ההיריון.

בדיקת אולטרה – סאונד כבדיקת סקר

בדיקות סקר יכולות להתבצע בדרכים שונות. בדיקות דם, למשל, (כמו ה"תבחין המשולש") יכולות לרמז על הפרעות שונות בעובר. בין בדיקות הסקר, יש מקום מיוחד לבדיקות האולטרה – סאונד. בבדיקה זו ניתן לצפות בעובר ובאיבריו, להבחין במבנה הפנימי שלו ולקבל מידע רב תועלת על מצבו. בין בדיקות האולטרה סאונד המשמשות כבדיקות סקר בהריון ניתן למנות את בדיקת השקיפות העורפית ואת סקירת המערכות.

מהי סקירת מערכות?

סקירת מערכות היא בדיקת אולטרה סאונד מדוקדקת של איברי העובר. לאחר סוף הטרימסטר הראשון להריון, מרבית איבריו של העובר התפתחו לצורות המוכרות לנו בבוגר, ועיקר ההתפתחות העתידית קשורה דווקא לגדילה, ולא לשינויי צורה ומבנה. לכן, סקירת מערכות בשלב הריון זה יכולה לזהות שינויים חשובים בעובר.

הליך הבדיקה

סקירת מערכות נערכת על ידי רופא מומחה ברפואת נשים (גינקולוג), לעיתים קרובות עם תת התמחות באולטרה – סאונד ברפואת נשים. הבדיקה אורכת כחצי שעה, ובמהלכה עובר הרופא באופן קפדני על איברי העובר באמצעות המתמר.

מבחינת האישה הנבדקת, בדיקה זו זהה כמעט לחלוטין לכל בדיקת אולטרא סאונד אחרת בהריון. הרופא בוחן את מבנה האיברים השונים, גודלם ביחס לנתונים הידועים בספרות, זרימת הדם בעורקים וורידים חשובים, ועוד. הבדיקה נחשבת לבטוחה מאוד, ללא סיכונים ידועים, והיא לא כוללת מרכיבים פולשניים.

סקירת מערכות מתבצעת במועדים שונים, על פי המלצות משתנות. ככל הנראה, הזמן המיטבי הוא במהלך הטרימסטר השני בין שבוע 18 לשבוע 22 להריון. זמן זה מתחשב גם בצורך לבצע את הבדיקה לאחר התפתחות מספקת של העובר, עם החשיבות שבבדיקה מוקדמת מספיק כדי לאפשר הפלה במידת הצורך. מעריכים שרגישות הבדיקה (כלומר – יכולתה לזהות מומים חשובים בעובר) עומד על 70% לערך. כמו מרבית הבדיקות הרפואיות, בדיקה שאינה מזהה פתולוגיה איננה שוללת אותה באופן מוחלט.

בישראל רופאים רבים נוהגים לערוך שתי בדיקות של סקירת מערכות –בדיקה מוקדמת (המבוצעת בדרך כלל בשבועות 14 עד 16 להריון) ובדיקה בשלב מתקדם יותר בהריון ("סקירת מערכות מאוחרת"). בדיקת סקירת המערכות לא נמצאת בסל הבריאות, ולכן זוג שמעוניין בה משלם עליה מכיסו הפרטי, כשעלותה נעה בדרך כלל סביב כמה מאות שקלים, ואף יותר.

אילו ממצאים ניתן לגלות בבדיקת סקירת מערכות?

בדיקת סקירת המערכות יכולה לזהות מומים רבים המרמזים על הפרעה כרומוזומלית משמעותית. ההפרעה הכרוזומלית הנפוצה ביותר היא תסמונת דאון. בעוברים עם תסמונת דאון ניתן לגלות סימנים אופייניים בסקירת המערכות, כמו מומי לב ופגיעה במערכת העיכול.

חשוב לדעת שממצאים רבים בסקירת מערכות לא מצביעים באופן חד משמעי על מחלה כלשהי, אלא רק מגבירים את הסיכון להימצאותה בעובר. סימנים אלו מכונים "סמנים רכים" (soft markers), כאשר הידוע והנפוץ בהם הוא מוקד אקוגני בלב.

בסקירת המערכות בודק הרופא את המוח על חלקיו השונים (המוח הגדול, המוח הקטן, זרימת הדם למוח במעגל על שם "וויליס"), הפנים , הלב על מדוריו (חדרי הלב והעליות, כלי הדם הגדולים), מערכת העיכול (ובכלל זה הכבד), אורכן של העצמות הגדולות, עמדו השדרה (בעיקר לזיהוי מומים פתוחים – spina bifida), מספר האצבעות, הכליות ומערכת השתן, איברי המין החיצוניים, זרימת דם בכלי הדם העובריים וחבל הטבור, כמות מי השפיר ועוד. למרות מחלוקות שעדיין ניטשות בעולם הרפואי, סקירת מערכות משמשות ככל הנראה כלי סקירה חשוב ומשמעותי וכדאי לשקול לבצע אותה בכל הריון.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן