סרטן הלבלב הוא אחת המחלות הממאירות הקשות ביותר, והפרוגנוזה של החולים בו גרועה בדרך כלל. הלבלב הוא איבר הנמצא מאחורי החלק התחתון של הקיבה, ואחראי להפרשת אנזימי עיכול והורמונים השולטים במשק הסוכר בגוף (כמו אינסולין).
גידולי הלבלב הם בדרך כלל גידולים אגרסיביים ביותר, המתפשטים בקלות רבה לאיברים הסמוכים וגם כאשר המחלה מאובחנת בשלביה המוקדמים לא תמיד ניתן להסיר את הגידול בשלמותו מכל המקומות אליהם התפשט. התסמינים של סרטן הלבלב מופיעים לרוב בשלבים מאוחרים מדי, ולכן קשה מאוד לאבחן אותו בשלב מוקדם, מה שמוסיף כמובן לפרוגנוזה הגרועה.
תסמינים
תסמיני סרטן הלבלב מופיעים רק בשלבים מאוחרים של המחלה, כאשר הגידול כבר מפושט וכוללים:
- כאבים בבטן העליונה המקרינים לגב – תלונה שכיחה מאוד המופיעה לרוב בדלקת של הלבלב, אך יכולה גם להופיע כאשר מדובר בגידול של הלבלב.
- צהבת – קיימים מקרים בהם סרטן הלבלב חוסם את צינור הלבלב או צינור המרה וגורם כתוצאה לצהבת.
- חוסר תיאבון – בשל הפגיעה בהפרשת אנזימי העיכול, חולים רבים בסרטן הלבלב מתלוננים על חוסר תיאבון, הנלווה לירידה במשקל ודיכאון.
גורמי סיכון לסרטן הלבלב
סרטן הלבלב מופיע לאחר שנוצרת מוטציה גנטית ב- DNA של תאי הלבלב, הגורמת להם לשגשוג יתר וליצירת גידולים. קיימים מספר גורמי סיכון לסרטן הלבלב, הכוללים עודף משקל, דלקות חוזרות בלבלב, סוכרת והיסטוריה של סרטן הלבלב במשפחה.
כמו כן, בדומה למחלות סרטניות אחרות, גם במקרה זה עישון תורם מאוד להיווצרות הקרצינוגנים וליצירת סרטן הלבלב. מלבד זאת, בשנים האחרונות נמצא קשר בין סרטן הלבלב לגן BRCA2 הגורם לסרטן השד והשחלות בנשים.
אבחון
ברגע שמופיע חשד של מחלת לבלב או של סרטן הלבלב, ניתן לבצע מספר בדיקות:
- בדיקות הדמיה – ברוב המקרים בדיקת CT מספקת אבחנה של סרטן הלבלב, ובאמצעותה ניתן לזהות גוש בלבלב הנחשד כסרטן. במקרים בהם בדיקת ה-CT אינה מספיקה, ניתן לבצע בדיקת MRI המספקת תמונה עם רזולוציה גבוהה יותר המאפשרת זיהוי גידולים קטנים ונחבאים.
- EUS – בדיקה פולשנית בה מוכנס מכשיר אולטרסאונד זעיר אל תוך הקיבה, ומאפשר להדגים בצורה טובה את הלבלב.
- ERCP – בדיקה המדגימה את דרכי המרה והלבלב (באמצעות הזרקת חומר ניגוד תחת שיקוף), ולעתים מסייעת לזהות גם סרטן בלבלב. לרוב מבצעים אותה על מנת לשלול חסימה של דרכי הלבלב ודלקת בלבלב.
- ביופסיה – במידה ומופיע גוש בלבלב, מבצעים לרוב ביופסיה על מנת לבחון רקמה מהגוש במעבדה ולהחליט האם מדובר בגידול ומאיזה סוג הוא. קיימות טכניקות רבות לביצוע הביופסיה, ועל פי מיקום הגוש וגודלו הרופאים מחליטים איך לבצע את הבדיקה.
טיפול בסרטן הלבלב
סרטן הלבלב היא מחלה קשה ביותר, ובמקרים רבים ולרוע מזלם של החולים, לא תמיד טיפול יכול לעזור להתגבר על המחלה. הטיפול במחלה נקבע על פי גיל החולה, מיקום הגידול וההעדפות, וקיימות מספר אפשרויות טיפוליות למחלה:
- ניתוח להסרת הגידול – בשל מיקומו האנטומי של הלבלב, התפשטות הגידול לאיברים סמוכים וחשש מפני פגיעה במבנים אנטומיים חשובים, הניתוח להסרת גידול מהלבלב נחשב לניתוח מורכב ומסובך ביותר. במקרים בהם מדובר בגידול קטן ובמיקום נוח, ניתוח שמבוצע על ידי מנתח מיומן יכול להציל את חיי החולים. לעומת זאת, קיימים מקרים בהם הגידול מערב איברים חשובים, כולל כלי דם גדולים או גדול ומפושט ביותר ולא ניתן להשיג כריתה מלאה.
- כימותרפיה והקרנות – בדומה למחלות ממאירות אחרות, ניתן לטפל גם בסרטן הלבלב על ידי כימותרפיה והקרנות. טיפול זה מביא לחיסול התאים הסרטניים ויכול לסייע בהארכת חיי החולים.
>