שלשולים הינם מצב רפואי, אשר מאופיין בדרגות חומרה שונות. עיקרו הוא הפרשות נוזליות מספר רב של פעמים ביום מפי הטבעת.
השלשולים עלולים להיגרם ממגוון זיהומים, ולמעשה מהווים רק את הסימפטום לבעיה. ברמת החומרה הגבוהה ביותר, השלשול עלול להוות איום לחיים, כאשר האדם מאבד נוזלים רבים המשפיעים על צמיגות הדם, רמת החומציות ואיזון המלחים בגוף אשר עלול להוביל עד כדי אי ספיקת לב. מסיבות אלו, השלשולים חייבים להיות מטופלים באופן מיידי, גם אם שמרני.
כמו כן, יש לקחת בחשבון כי מצב זה הינו מדבק מאד אנשים אחרים, כך שיש להקפיד על היגיינה ומניעת העברת חפצים מאדם חולה אחד לחברו.
במקרה של ילדים, אין לשלוח אותם למוסדות החינוך, עד אשר השלשול אינו נגמר, מחשש לאפידמיה והידבקות כללית. הטיפול המוצע יהיה שמרני בעיקרו ויכלול שתייה רבה, מנוחה וטיפול ספציפי כנגד המזהם, במידת האפשר.
במידה וקיימת החמרה במצבו של המטופל, יש להבהילו לטיפול רפואי, מחשש לחוסר איזון מלחים בגוף, וצורך בעירוי של נוזלים ומלחים.
מהם הגורמים לשלשולים?
הגורמים הזיהומים יכולים להיות כתוצאה מזיהום חיידקי (כאשר הנפוצים ביניהם הם Clostridium botulinum, E-,COLI, סלמונלה, שיגלה ועוד), או ויראלי (כאשר הנפוצים הינם רוטה וירוס Rotavirus). מקרים נדירים יותר נגרמים מתולעים ופרזיטים אחרים (אמבה, גיארדיה למבליה ועוד).
למעשה, השלשול נגרם מהרעלנים אשר מופרשים מהפתוגנים הרבים אשר נכנסו למערכת העיכול או לרירית המערכת. במקרים בהם אין תסמינים או סימפטומים נוספים, לא ייעשה ניסיון לאבחן את מקור הזיהום הספציפי, כך שהטיפול יהיה ישיר למניעת השלשולים עצמם.
סיבות אחרות לשלשולים, נדירות יותר, יכולות להיות אלרגיה, תגובה לטיפול כימותרפי או אחר, תגובה לניתוחים, סרטן ואף כתוצאה מאנמיה.
תסמינים של שלשולים
התסמינים של השלשולים יהיו יציאות מימיות מספר פעמים ביום. אובדן הנוזלים ושיבוש המאזן, עלול לגרום לעייפות וחולשה רבה של החולה. לפעמים יתלוו לשלשולים אלה גם הקאות, חום, כאב ראש ובטן ותשישות, אשר עלולים לבטא זיהום חיידקי.
כאשר נראה בשלשול ריר ודם, יש לגשת לרופא באופן מיידי, כאשר החשד יהיה לזיהום נגיפי. בכל מקרה, מכיוון שישנו חשש מפני התייבשות, יש להיבדק אצל הרופא מספר פעמים במהלך המחלה, במיוחד כאשר נראה בכי ללא דמעות, עור יבש וריריות יבשות.
טיפול ומניעה
הטיפול בשלשולים חייב להיות מידי, על מנת למנוע מצבי הידבקות חמורים. בעוד בעולם המערבי, נשלחים אנשים אלה לטיפול (גם אם שמרני), השלשולים מהווים מקור תמותה מרכזי בעולם השלישי.
הטיפול השמרני ימליץ לחולים לשתות הרבה ולנוח מנוחה שלמה. בדרך כלל לא יומלץ על "תזונה עוצרת", מכיוון שישנה חשיבות לטיפול העצמי של הגוף, אולם תומלץ מניעה ממאכלים חריפים ופיקנטיים.
כמו כן, ישנה אפשרות ללקיחת משלימים אלקטרוליטים או תוספי תזונה למיניהם אשר נחקרו ונמצאו מקלים על שלשולים. מעבר לכך, במידה והזיהום הינו חיידקי, יש לטפל באנטיביוטיקה ספציפית, ולסיים את מלוא הטיפול הנדרש. ברוב המקרים, השלשול יחלוף מאליו לאחר מספר ימים, כאשר תדירותו תלך ותרד בהדרגה.
מניעת השלשולים, פעמים רבות, אינה בגדר אפשרות, כאשר היא מגיעה מהידבקות במזהמים הנמצאים באוויר. אולם ההמלצה היא, בעיקר בעונת הקיץ החמה, להימנע ממאכלים רגישים לחום אשר עמדו בחוץ, כמו למשל גבינה או חומוס.
כמו כן, יש להגן ולהימנע ממגע ומשהייה עם אדם הסובל בעצמו משלשולים, יש להקפיד על הגינה של בית השימוש ונטילת ידיים מיד לאחר היציאה, וממעבר חפצים מאחד לשני. ההדבקה נעשית בכל מגע אוראלי, כך ששיעול, העברת כוסות או סכו"ם עלולה להיות הגורם המעביר והמדביק.
>