אבעבועות רוח – מחלת ילדים מדבקת

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אבעבועות רוח היא מחלה נפוצה ביותר המופיעה בעיקר אצל ילדים ומאופיינת בנגעים שלפוחתיים רבים.

הנגיף הגורם למחלת אבעבועות רוח הוא הנגיף Vericella Zooster שמועבר בצורה קלה דרך האוויר. נגיף זה מדבק מאוד, מוביל להתפרצויות של המחלה ואף עלול לגרום לסיבוכים קשים, בעיקר אם מופיע לראשונה במבוגרים.

למה חשוב להידבק בגיל צעיר?

לאחר ההדבקה הראשונה באבעבועות רוח, הגוף מייצר נוגדנים כנגד המחלה, ומתקבלת חסינות טבעית לכל החיים. כמו כן, באופן כללי ילדים סובלים פחות מסימני המחלה, שעלולה להיות מסוכנת ביותר כאשר מופיעה לראשונה במבוגרים או בנשים הריון. ולכן, מתוקף היותה מוגדרת כמחלת ילדים, בעבר היו מקפידים להדביק באופן מכוון את הילדים באבעבועות רוח, כדי שירכשו את החיסון ויסבלו מהמחלה כשיהיו מבוגרים.

כיום כבר אין צורך לעשות זאת, מפני שהחל משנת 2008 כבר קיים חיסון נגד המחלה. חיסון זה ניתן בטיפת חלב כחלק מהחיסון המשולב MMRV (חצבת, אדמת, חזרת ואבעבועות רוח) ובמנה נוספת בכיתה א'.

תסמיני המחלה

הסימן המוכר של אבעבועות רוח הוא כמובן הנגעים השלפוחיתיים. מדובר בנגעים שבתוכם נמצא נוזל, ומופיעים כחלק מפריחה אדומה. לפני הופעת השלפוחיות, החולים יסבלו מתסמינים כלליים כמו הרגשה רעה, חום, בחילה וכאבי שרירים.

שלבי הפריחה

אחד המאפיינים העיקריים של אבעבועות רוח הוא שבכל רגע נתון ניתן למצוא את הפריחה בשלבים שונים:

  • נקודות אדומות
  • שלפוחית מלאת נוזל
  • גלד שמתייבש ובסוף נושר

מנגנון ההדבקה באבעבועות רוח

ההדבקה בנגיף Vericella Zoster נגרמת כאמור דרך מערכת הנשימה. בתחילה, הנגיף מתרבה באיזור הלוע אך לא גורם שם לסימפטומים שונים. בהמשך מתרחשת התפשטות של הנגיף לבלוטות הלימפה, לכבד ולטחול. לאחר התרבות נוספת, הנגיף יוצא אל זרם הדם ומשם מתפשט אל העור ומופיע בצורת פריחה.

התהליך הארוך הזה הוא הסיבה לכך שקיימת תקופת דגירה ארוכה יחסית, של כ-10 ימים עד הופעת הסימפטומים. תקופה זו מאפשרת התערבות מוקדמת, במיוחד אצל אוכלוסיות של מבוגרים שלא נדבקו בעבר ולא חוסנו.

מתי הנגיף מדבק?

עיקר ההדבקה באבעבועות רוח מופיעה יומיים לפני הופעת הסימפטומים ועד שהפריחה מתייבשת ומופיעים גלדים. בתקופה זו יש להיזהר – להישאר בבית ולהקפיד לא להיות בסביבת אנשים שלא חוסנו, על מנת לא להדביק בטעות אדם שנמצא בסיכון.

סיבוכים אפשריים

החיסון לאבעבועות רוח הוא כאמור די חדש, ויצא לשוק רק בשנת 2008. לכן, קיימות עדיין אוכלוסיות רבות לא מחוסנות וקבוצות שונות הנמצאות בסיכון וחייבות להיזהר ולהתחסן. הקבוצות העיקריות שבסיכון הן נשים בהריון, מבוגרים שלא נדבקו בעבר, תינוקות ומדוכאי חיסון.

  • חשיפה לאבעבועות רוח בזמן ההריון או מיד לאחר הלידה מסוכנת מאוד וגורמת למומים קשים לעובר ואף למוות.
  • אנשים מדוכאי חיסון שנדבקים בנגיף עלולים לחוות את המחלה באופן קשה ביותר, מכיוון שגופם לא מצליח לייצר נוגדנים בצורה מספיק טובה ולהתגבר על המחלה.
  • אצל אנשים מבוגרים שנדבקו לראשונה, אבעבועות רוח עלול לגרום לסיבוכים קשים מאוד הכוללים דלקת במוח ודלקת ריאות קשה. סיבוכים אלה מתקדמים במהירות ועלולים להוביל לפגיעה בלתי הפיכה ואפילו למוות.

טיפול

אצל ילדים, המחלה אינה קשה מאוד ומלבד הפגיעה האסטתית, לא גורמת סיבוכים משמעותיים. הטיפול לכן הוא בעיקר טיפול תומך הכולל אקמול להקלה על החום והתחושה הלא נעימה ומשחות שונות שעוזרות לריפוי הפצעים. תרחיץ קלמין לדוגמא משמש להקלה על הגירוד והכאבים ומספק תחושה נעימה ורעננה.

אצל ילדים חשוב מאוד להקפיד שלא יגרדו את הפצעים, מכיוון שגירוד מוביל להיווצרות צלקות. ולכן, חשוב לשמור עליהם ולהקפיד על גזירת ציפורניים. אצל מבוגרים או אנשים שבקבוצת סיכון, משתמשים בתרופה אנטי ויראלית שנקראת אציקלוויר, שתפקידה לחסל את הוירוס ומקלה על הסיבוכים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן