אי ספיקת כבד

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אי ספיקת כבד

אי ספיקת כבדהכבד הוא אחד האיברים החשובים ביותר בגופנו, שכן הוא ממלא מגוון רחב ביותר של תפקודים.

בין היתר הוא מהווה מעין בית חרושת פעיל במיוחד לייצור של חלבונים הנחוצים לקיומנו, מפעל לסינון רעלים, בנוסף לכך הוא אחראי לפירוק של תאים שונים ועוד.

אי ספיקת כבד היא מצב שבו רקמת הכבד נפגעה באופן חמור וכתוצאה מכך לא מסוגלת למלא את התפקודים החשובים שלה.

אי ספיקת כבד יכולה להתפתח במהירות רבה או להתפתח במשך שנים רבות. באופן עקרוני תאי הכבד שנקראים הפטוציטים ניחנים ביכולת רגנרציה או התחדשות. עם זאת, במידה והחולה סובל מנזק מתמשך שמתרחש במהירות שגבוהה ממהירות ההתחדשות של תאי הכבד, הרי שעלול להיגרם לכבד נזק בלתי הפיך.

במצבים של אי ספיקת כבד חלק ניכר מהכבד הופך לרקמה צלקתית ולא מתפקדת ומאחר והכבד אחראי על ביצוע מגוון רחב כל כך של פעילויות פיזיולוגיות, הרי שהתסמינים מהם סובלים החולים הם רבים מאוד ומגוונים ביותר. למעשה, במקרים בהם רוב רובה של רקמת הכבד הפכה לצלקתית ללא השתלת כבד לא ניתן יהיה להציל את חיי החולים.

מה הם הגורמים לאי ספיקת כבד?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים לאי ספיקת כבד. בין היתר מדובר על הגורמים הבאים:

  • זיהומים נגיפיים כמו למשל הפטיטיס A, הפטיטיס C, הפטיטיס E  ועוד.
  • מחלות מולדות – בין היתר מדובר על המוכרומטוזיס, מחלת ווילסון ועוד.
  • מחלה אוטואימונית – בעיית ספיקה שמקורה בתקיפה של הכבד על ידי תאי מערכת החיסון.
  • צריכת תרופות – ישנן תרופות רבות שהשימוש בהן עלול להוביל לפגיעה בכבד. בין היתר צריכה מוגברת באופן קבוע של אקמול מקושרת עם הגדלת הסיכון לאי ספיקת כבד.
  • אלכוהוליזם – צריכה מופרזת של אלכוהול במשך שנים מובילה לנזק כבדי ועלולה אף לגרום לאי ספיקת כבד.

מה הם התסמינים של אי ספיקת כבד?

התסמינים של אי ספיקת כבד מגוונים ביותר כפי שציינו. בין היתר עלולים להופיע התסמינים הבאים:

  • שינויים באישיות – כאשר הכבד לא מסוגל לפרק רעלנים מסוימים, הרעלנים יכולים להמשיך לנוע בדם וכאשר הם מגיעים למוח, הם עלולים להוביל למגוון רחב של תסמינים נוירולוגיים. בין היתר מדובר על בלבול או ירידה במצב ההכרה, הפרעות שינה ושינויים קיצוניים באישיות.
  • בצקות – אחד החלבונים החשובים ביותר שמיוצר בכבד נקרא אלבומין. פגיעה בכבד שתוביל לירידה ברמת האלבומין בדם תבוא לידי ביטוי בבצקות באזורים שונים בגוף.
  • דימום ממערכת העיכול – כאשר הכבד מפסיק לתפקד נוצר יתר לחץ דם בווריד שער הכבד שעלול להוביל להיווצרות דליות במערכת העיכול. מדובר על תופעה מסכנת חיים שכן במקרים מסוימים הדליות יכולות להיות רגישות ביותר ולדמם באופן מסיבי בקלות רבה.
  • בעיות קרישה – מאחר ורוב גורמי הקרישה מיוצרים ברקמת הכבד, הרי שהחולים הסובלים מאי ספיקת כבד עלולים לסבול גם מדימומים ספונטניים, מדימום שאינו נעצר ועוד.

כיצד מאבחנים אי ספיקת כבד?

על מנת לאבחן אי ספיקת כבד ישנו צורך להתייחס למכלול התסמינים האופייניים למחלה זו. בין היתר מדובר על מיימת, צהבת, גרד עורי, בעיות קרישה ועוד.

בבדיקות דם ניתן יהיה לראות רמות נמוכות של אלבומין, רמות נמוכות של גורמי קרישה, רמה גבוהה של בילירובין ועוד. ניתן גם לבצע בדיקות דימות לאבחון שינויים בגודל או במבנה הכבד ובנוסף לכך ניתן לקחת דוגמית מהכבד לבדיקת מעבדה על ידי ביופסיה.

כיצד מטפלים באי ספיקת כבד?

הטיפול בסובלים מאי ספיקת כבד מיועד להביא להיעלמות התסמינים ולהפחתת הסיכון לסיבוכים. בין היתר יש לעצור את הידרדרות הפגיעה בכבד על ידי הפסקת השימוש בתרופות שגרמו לנזק לרקמה או על ידי הפסקת צריכת האלכוהול, להתאים לחולה דיאטה מיוחדת תוך התייחסות לכמות החלבון היומית ועוד. במקרים רבים מאוד אין מנוס מלבצע השתלת כבד.

יש לציין כי בעבר שמונים אחוז מהחולים הלכו לעולמם כתוצאה מאי ספיקת כבד. עם זאת, כיום סיכויי ההישרדות של החולים עומדים על שישים וחמישה אחוז וזאת הודות לשיפור התמיכה בחולים, המודעות לצורך באשפוז במחלקת טיפול נמרץ וכן הודות לעלייה בשכיחות ולשיפור בניתוחים להשתלת כבד.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן