בדיקת אקו לב

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת אקו לב

בדיקת אקו לבהלב הוא משאבה חשמלית דו שלבית אשר מזרימה דם בכל הגוף. האנטומיה של הלב כוללת ארבעה חדרים וארבעה שסתומים. על מנת שהלב יתפקד באופן תקין, צריכים מבנים אלו להיות שלמים ושריר הלב צריך לתפקד באופן מתואם, כך שדם יזרום פנימה והחוצה מתא אחד בכיוון הנכון.

בדיקת אקו לב היא בדיקת אולטרסאונד אשר יכולה להעריך את מבנה הלב, כמו גם את כיוון זרימת הדם בתוכו. טכנאים מיומנים בבדיקות אקו, מייצרים תמונות וקטעי וידיאו באמצעות בדיקה הממוקמת באזורים שונים בבית החזה, על מנת להציג את הלב מכיוונים שונים. קרדיולוגים, או מומחי לב, מיומנים בהערכת תמונות אלו על מנת לאבחן את תפקוד הלב ולספק דו"ח תוצאות.

בדיקות כלליות לתפקודי לב

בדיקת אק"ג – זוהי בדיקת לב נפוצה ביותר. במהלך הבדיקה מונחות אלקטרודות על קיר החזה ואוספות מידע על הפעילות החשמלית של הלב. מלבד השיעור וקצב פעימות הלב, בדיקת אק"ג מספקת ראיות עקיפות של זרימת הדם בתוך העורקים אל שריר הלב, ומודדת את עובי שריר הלב.

צנתור – זוהי בדיקה פולשנית אשר מבוצעת על ידי קרדיולוג. במהלך הבדיקה מושחל קטטר לתוך העורקים הכלליים, המספקים דם לשריר הלב, דרך עורק הירך במפשעה, העורק הרדיאלי בשורש כף היד, או עורק הזרוע במרפק. הבדיקה מאתרת חסימות בלב, אשר במקרים מסוימים, ניתן לתקנן באמצעות בלון צנתור מנופח המזרים דם על מנת לבסס מחדש את תפקוד הלב. בדיקה זו יכולה אף להעריך את גודל ותפקוד חדרי הלב והשסתומים, ואת העורקים והוורידים הגדולים שנכנסים ויוצאים מהלב.

בדיקות אקו לב שונות

בדיקת גלי קול

בהליך זה מוצב מכשיר האולטרסאונד על קיר החזה ומקפיץ גלי קול ממבני הלב. האותות המתקבלים מועברים אל מחשב ומתורגמים לתמונות המופיעות על המסך.

במצבים מסוימים, נדרשת תצוגה ברורה יותר של הלב, ובמקום להניח את המכשיר על קיר החזה, מכוון הקרדיולוג את המכשיר דרך הפה אל הוושט, הממוקמת ממש ליד הלב באמצע החזה.

כך מועברים גלי הקול אל הלב ללא התערבות הצלעות והשרירים. בדיקה זו כרוכה בדרך כלל בתרופות תוך ורידיות על מנת להרדים את החולה. בגלל ההרגעה, המחשב ישמש אף למדידת לחץ דם ורמות חמצן בדם.

בדיקת דופלר

בנוסף לבדיקת גלי קול, ניתן אף להקפיץ את תאי הדם האדומים הזורמים דרך חדרי הלב. באמצעות טכנולוגיית דופלר, בדיקת אקו לב מעריכה את המהירות והכיוון של זרימת הדם, ומסייעת להגדלת הכמות והאיכות של המידע המועבר בבדיקה.

המחשב מוסיף צבע על מנת לסייע לרופא להעריך מידע זה. בדיקת דופלר מתווספת באופן שגרתי לכל מחקרי תפקוד הלב.

בדיקת מתח

בדיקה זו מסייעת לחשוף ליקויים בתפקוד שרירי קיר הלב. החולה עשוי להתבקש לבצע הליכה על הליכון או לרכב על אופני כושר. הבדיקה מתבצעת לפני הפעילות הגופנית כבסיס, ומייד לאחר מכן מבוצעת שוב.

כאשר העורקים הכלליים מצומצמים עקב מחלת טרשת לב, שריר הלב עלול שלא לקבל אספקת דם נאותה על מנת לתפקד היטב בזמן פעילות גופנית. מצב זה עלול לגרום לכאבים בחזה או לקוצר נשימה, או שהוא אינו מאופיין כלל בתסמינים.

בדיקת המתח באותם אזורים של שריר הלב אשר אינם מקבלים זרימת דם נאותה, כמו גם חלקים אחרים של הלב, מצביעה על תנועה חריגה, כגון היצרות ישירה או עקיפה של העורקים הכלליים.

על מנת לקבל תוצאות יעילות של בדיקת מתח, יש לבצע את הפעילות הגופנית כדי להשיג עוצמה מינימאלית מסוימת. אם המטופל אינו יכול לבצע כראוי את הפעילות הגופנית, ניתן להזריק תרופות לווריד על מנת לגרום ללב לתפקד כאילו הגוף מבצע פעילות מאומצת.

חומר ניגוד מוזרק אל ווריד החולה על מנת לסייע בשיפור התמונות ולהשיג מידע רב יותר. חומר הניגוד הוא זריקות חלבון מיקרוסקופיות מלאות בבועות גז. ההחלטה להשתמש בחומר זה תלויה במצב הבריאותי המסוים של המטופל.

מה קורה במהלך בדיקת אקו לב?

הבדיקה מבוצעת בקליניקת הרופא או בתהליך אשפוז. אלקטרודות מונחות על בית החזה על מנת לפקח על קצב הלב. האורות בחדר מעומעמים, בכדי לסייע בהתבוננות על תמונות מסך המחשב. חזה המטופל חשוף, וטכנאי לחץ מציב את מכשיר האולטרסאונד על קיר החזה על מנת לקבל את תמונות הלב. המטופל עשוי להתבקש להתגלגל לצד שמאל שלו ולנשום עמוק על מנת לסייע למכשיר להניב תמונות טובות יותר.

בבדיקת אקו לב המבוצעת דרך הוושט, המטופל יהיה במעקב בשל הצורך להרגעה תוך ורידית. מוניטור לב ופיקוח חמצן יוצבו לידו. החמצן מסופק בדרך כלל באמצעות הצבת המכשיר על האף ואל תוך הוריד.

ברגע שתרופות ההרגעה פועלות, הקרדיולוג מעביר צינור דרך הפה וממקם אותו בוושט בסמוך ללב. בסוף הבדיקה, ועם תפוגת השפעת ההרדמה, המטופל יכול להיות משוחרר לביתו, עם ליווי.

מדוע מתבצעת בדיקת אקו לב?

מטרת הבדיקה היא להעריך את מבנה הלב ותפקודו. הבדיקה מומלצת על מנת לבסס חלק מהערכת בעיות הלב הפוטנציאליות. הבדיקה מעריכה את גודלו הכללי של הלב, את גודל ארבעת חדרי הלב ואת המראה והתפקוד של ארבעת מסתמי הלב. הבדיקה מתבוננת על שתי המחיצות המפרידות בין הפרוזדורים והחדרים ומעריכה אף את קרום הלב ואב העורקים.

בנוסף, קובעת בדיקת אקו לב כיצד נפתחים ונסגרים מסתמי הלב. היא מאבחנת את יעילות סחיטת שריר הלב, מודדת את תפוקת הדם ממשאבות הלב, מודדת את אחוזי הדם בתוך הלב הנשאבים החוצה עם הפעימות, ואף מודדת את מצב רגיעת הלב בין הפעימות.

בעיות לב מסוימות אותן ניתן להעריך באמצעות בדיקת לב, כוללות:

הפרעות שסתום לב – צמצום, אי ספיקה וזיהום השסתומים.

מומים במחיצה – פגם במחיצה בין הפרוזדורים, ונקב.

מומים בקיר הלב – מחלות לב כלליות וטראומה.

מחלות קרום הלב – כולל הערכת נוזל בצק קרום הלב.

מהם הסיכונים בבדיקת אקו לב?

לא קיימים סיכונים הקשורים לבדיקה זו, אך לעיתים רחוקות מאוד, כאשר הבדיקה מבוצעת דרך הוושט, עלול להיגרם נזק לוושט.

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מחלת לב שיגרונית – כל מה שצריך לדעת על קדחת שיגרונית ועל הטיפול בה

תסמונת הלב השבור – מהי התסמונת? וכיצד היא קשורה לאהבה רומנטית?

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן