הרעלת דם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הרעלת דםהרעלת דם היא מצב רפואי חמור ביותר שנגרם בעקבות תגובה חיסונית מערכתית לזיהום. ההרעלה מתאפיינת בנוכחות של פתוגנים שונים או בנוכחות של רעלנים מסוימים שמפרישים החיידקים בדם. ההרעלה יכולה להיות תוצאה של זיהום חיידקי ואז היא נקראת בקטרמיה, של זיהום נגיפי ואז היא נקראת ורמיה, של זיהום פטרייתי ואז היא נקראת פונגמיה ועוד.

הרעלת דם שכיחה יותר בקרב קשישים, בקרב חולים בטיפול נמרץ ובקרב חולים שסובלים מפגיעה במערכת החיסון. ברוב מדינות העולם הרעלת דם מהווה את גורם התמותה העיקרי בקרב המאושפזים במחלקת טיפול נמרץ. חשוב לומר שכיום נהוג להשתמש במונח הרעלת דם לגבי כל מצב של זיהום בדם אך המשמעות המקורית של המונח הרעלת דם היא נוכחות של רעלנים שמופרשים על ידי חיידקים שהצליחו לחדור למערכת הדם שגורמים לתגובה מערכתית.

מה הם הגורמים להרעלת דם?

באדם הבריא בדרך כלל, כאשר מתרחש זיהום בגוף, התגובה החיסונית ממוקדת לאזור שבו התרחש הזיהום. התגובה החיסונית כוללת הזרמה מוגברת של דם לאזור הזיהום ושליחה של תאי דם לבנים למקום הזיהום תוך ניסיונות להביא להגבלה בתנועתיות של הזיהום בגוף על ידי כיווץ של כלי הדם באזור. עם זאת, במקרים מסוימים הזיהום יכול להתפשט למערכת הדם והתהליך החיסוני שכולל היווצרות של דלקת יכול להתפשט לכל האזורים בגוף ולהוביל לסכנת חיים של ממש.

במקרים רבים התגובה החיסונית שכוללת פגיעה באספקת הדם לרקמות חשובות קטלנית יותר מהזיהום הראשוני שהצית את התלקחות הדלקת. ישנו מגוון רחב ביותר של פתוגנים שיכולים לגרום להרעלת דם. בין היתר מדובר על חיידקים שגורמים לזיהומים בעור, במערכת השתן, במערכת הנשימה ועוד.

מה הם התסמינים של הרעלת דם?

הרעלת דם גורמת לעלייה של חום הגוף או לירידה בחום הגוף (מעל 38.5 או למטה מ-35 מעלות צלזיוס), לקצב לב מהיר שגבוה מתשעים פעימות לדקה, לנשימה מאומצת ומהירה מאוד ולצמרמורות. במקרים החמורים ייתכנו גם שלשולים, הקאות ובחילות, קשיי נשימה חמורים, שינויים במצב ההכרה עד אובדן הכרה, חיוורון, ירידה חמורה בנפח השתן ועוד. כמו כן תסמין שמהווה עדות לקיום של רעלת דם הוא ירידה חדה ומהירה מאוד בלחץ הדם.

ככל שהדלקת מחמירה ומתפתחת ייתכנו פגיעות מגוונות באיברים שונים בגוף בעקבות פגיעה באספקת הדם שלהם.

כיצד מאבחנים הרעלת דם?

תהליך האבחון נחלק לשלושה רבדים. הרובד הראשון הוא אבחון של סוג הזיהום, השני של המקור של הזיהום והשלישי אבחון של הפגיעה הפיזית. על מנת לבצע את האבחון בצורה המדויקת ביותר יש לבצע מספר של בדיקות דם שמטרתן לאתר את הנוכחות של הזיהום, לבדוק את תפקודי הכבד ואת תפקודי הכליות, לקבוע את רמת החמצן הזמין בדם ועוד.

כמו כן יש לבצע בדיקת לחץ דם, בדיקת תרבית שתן ובדיקת תרבית צואה, בדיקות תפקודי לב, ניקור מותני, בדיקות הדמיה שונות ועוד.

כיצד מטפלים בהרעלת דם?

ישנו מגוון רחב ביותר של טיפולים שמיועדים להקל על מידת החומרה של התסמינים וכמובן שגם להציל את חיי הסובלים מההרעלה. בין היתר מדובר על הטיפולים הבאים:

  • עירוי נוזלים – במטרה להעלות את לחץ הדם.
  • וזופרסורים – שימוש בתרופות שמטרתן להביא לכיווץ של כלי הדם גם כן במטרה להביא לעלייה בלחץ הדם.
  • דיאליזה מיועדת לחולים שסובלים מפגיעה חמורה בתפקוד הכליות.
  • אנטיביוטיקה מאחר ומקור ההרעלה הוא לרוב זיהום חיידקי, הרי שבקרב רוב החולים יהיה צורך לעשות שימוש בעירוי של אנטיביוטיקה לווריד.
  • הנשמה מלאכותית – במקרים בהם קיימת פגיעה חמורה במערכת הנשימה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן