מהי חמצת סוכרתית?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

חמצת סוכרתית

חמצת סוכרתיתחמצת סוכרתית (DKA) או בשמה הלועזי- Diabetic Ketoacidosis, הינה למעשה סיבוך מסוכן העלול לקרות לחולי סוכרת. טרם המצאת הטיפול באינסולין גרם מצב זה של חמצת סוכרתית לרמת תמותה גבוהה מאוד בקרב חולי הסוכרת, אך כיום המצב ניתן למניעה ולטיפול.

מהי סוכרת?

סוכרת, מכאן שמה, קשורה לרמות לא תקינות של הסוכר בדם ובשתן. קיימים שלושה סוגי סוכרת: "סוכרת נעורים" הנקראת סוכרת מסוג 1, "סוכרת מבוגרים" הנקראת סוכרת מסוג 2 וסוכרת הריון- לכולם תסמינים והשלכות רפואיות דומות, אך הגורם להופעתן שונה.

לכל סוגי הסוכרת בעיה בייצור האינסולין, בספיגתו או ביצירת נוגדנים התוקפים אותו. חולי הסוכרת חייבים לשמור על רמת איזון סוכר תקינה בדמם. לשם כך עליהם לשמור על תפריט תזונתי מיוחד, לקיים פעילות גופנית קבועה, לקחת תרופות ואף לעיתים להזריק אינסולין. ללא איזון ברמת הסוכר החולים עלולים להימצא בסיכון לסיבוכים של המחלה כמו תופעת החמצת הקטוטית הסוכרתית.

מהי חמצת קטוטית סוכרתית?

חמצת קטוטית סוכרתית שכיחה יותר בתקופת הילדות או הנעורים, אולם שכיחות התמותה ממנה גבוהה יותר בקרב מבוגרים (5%-10% מקרב האוכלוסייה הסוכרתית). כפי שהוזכר קודם כיום, בעזרת הטיפול באינסולין ניתן למנעה ולטפל בה באופן אפקטיבי מבעבר.

חמצת קטוטית סוכרתית נוצרת כאשר קיים חוסר עצום במלאי האינסולין ביחד עם רמות גבוהות של הורמונים האחראים על מערכת הסטרס בגוף. תופעת חמצת הקטוטית הסוכרתית שכיחה יותר בקרב חולי הסוכרת מסוג 1 שטרם אובחנו, אך יכולה להתפתח גם בקרב חולי סוכרת שלא לקחו את מנת האינסולין שניתנה להם, או בעקבות מחלות כמו דלקת ריאות, זיהום בכליה וכדומה.

תסמיני המחלה

התסמינים של חמצת קטוטית סוכרתית כוללים: עייפות מרובה, צמאון עז, יתר השתנה, ריח דמוי אצטון מהפה, היפרוונטילציה, נשימת קוסמאול, ירידה משמעותית במשקל, בלבול, התנהגות אגרסיבית, הקאות, בחילות וכאבי בטן, כאבים בצוואר, בחזה ובזרועות,  אפקט יונוטרופי שלילי של שריר הלב, ירידה בלחץ הדם, הזעה מוגברת ועוד.

תסמינים נוספים

  • נתרן – במקרים של חמצת קטוטית סוכרתית יוצאים המים מן התאים על מנת לתקן את מצב ההתייבשות. בעקבות כך תחול ירידה בריכוז הנתרן בנוזל החוץ תאי ויגרם מצב של פסאודו היפונתרמיה.
  • אשלגן – במקרים של חמצת קטוטית סוכרתית אובד האשלגן בשתן ונוצר מחסור אמיתי דרך הכליה ובעקבות הקאות.
  • פוספט – השתנה מרובה גורמת לאובדן פוספט בשתן ועלולה ליצור מצב של היפופוסטמיה.
  • בצקת מוחית – בקרב חלק מן החולים עלולה להתפתח בצקת בעקבות כניסת נוזלים למוח.

טיפול בחמצת קטוטית סוכרתית

הטיפול בחמצת קטוטית סוכרתית מתחיל בעירוי נוזלים הנועד להפחית את האוסמולליות של הדם וכן החזרה של אלטקרוליטים (כמו אשלגן, גלוקוז, זרחן וכדומה) בצורה איטית מאוד. אחרי העירוי ממשיכים במתן אינסולין המכניס גלוקוז ואשלגן בחזרה לתאים ומסיימים במתן גלוקוז ביחד עם אינסולין כדי לא להגיע למצב של היפוגליקמיה.

יש להקפיד על מתן אינסולין רק עד אשר החמצת עוברת וברגע שהחולה יציב מבחינה מטבולית יש להפסיקה. במהלך הטיפול יש לבדוק את רמות הגלוקוז בדם בכל שעה וכן את רמת האשלגן, הביקרבונט והזרחן. כמו כן יש להתמיד ולבדוק את המדדים החיוניים של החולה כמו: לחץ דם, דופק, נשימות, מצב הכרה ומאזן הנוזלים. ברגע שבו המטופל מסוגל לאכול בזכות עצמו יש לתת לו אינסולין לטווח ארוך ובכך מפחיתים את זמן אישפוזו בבית החולים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן