סרטן השחלות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סרטן השחלות

סרטן השחלותהשחלות הן איברים בגודל של שלושה עד ארבעה ס"מ בצורת אליפסה שמהווים חלק מרכזי במערכת הרבייה הנשית.

הביציות מאוחסנות בשחלות ומדי חודש בתקופת הפוריות ביצית אחת עושה את דרכה החוצה מאחת מהשחלות דרך החצוצרה לכיוון הרחם.

בנוסף, לתפקיד החשוב של השחלות באחסון של הביציות השחלות אחראיות גם לתהליך הייצור של הורמונים שנקראים פרוגסטרון ואסטרוגן. ככל שהאישה מתבגרת ומזדקנת, השחלות מייצרות פחות ופחות פרוגסטרון ואסטרוגן וכתוצאה מכך בשלב מסוים המחזור החודשי נפסק.

הסוג הנפוץ ביותר של סרטן השחלות נקרא סרטן שחלות אפיתליאלי שמקורו בתאי האפיתל שממוקמים בפני השטח של השחלה. שמונה מתוך עשרה מקרים של סרטן השחלות מופיעים בקרב נשים שחצו את גיל חמישים ושהחלו לסבול מתסמיני גיל המעבר.

נכון להיום לא הצליחו החוקרים בתחום לבודד גורם אחד שיכול לנבא בוודאות של מאה אחוז את התפרצות המחלה, אך ישנם מספר גורמי סיכון לחלות בה.

מה הם גורמי הסיכון לחלות בסרטן השחלות?

נשים שמעולם לא הביאו ילדים לעולם נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השחלות יחסית לנשים שהביאו ילדים לעולם. כמו כן, אישה שהביאה שני ילדים ויותר נמצאת בסיכון נמוך יותר לפתח את הסרטן הספציפי הזה יחסית לאישה שהביאה לעולם רק ילד אחד בלבד.

נשים שלא הניקו נמצאות בסיכון מוגבר גם כן והדבר נכון גם לגבי נשים שגיל קבלת הווסת שלהן היה מאוחר יחסית. גורם סיכון נוסף הוא טיפול הורמונאלי חליפי שמבוסס על אסטרוגן בלבד והתגלה לאחרונה שנשים שנטלו גלולות למניעת היריון נהנו מסיכון מופחת לחלות במחלה.

גורמים נוספים שמהווים גורמי סיכון הם למשל עודף משקל, צריכה גבוהה של שומנים מן החי וצריכה מועטת של ירקות ופירות. במדינת ישראל שליש מהמקרים של סרטן השחלות מופיעים על רקע גנטי ולפיכך נשים שהתגלה שהן נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן זה על רקע גנטי יכולות לעבור ניתוח לכריתת השחלות כל עוד הן סיימו את תכנית הילודה שלהן כמובן.

האם מדובר על מחלה נפוצה?

הסיכון לחלות בסרטן השחלות עומד על 1.6% בקרב האוכלוסייה הכללית, אך במידה ולאישה יש לפחות קרובת משפחה אחת שלקתה בסרטן זה הסיכוי שלה לחלות בו בעצמה עומד על חמישה אחוז.

כמו כן, נשים בעלות מוטציה גנטית בגנים BRCA2 או BRCA1 נמצאות בסיכון גבוה יותר שנע בין עשרים וחמישה לשישים אחוז בתלות בסוג הספציפי של המוטציה. סרטן השחלות מדורג נכון לכתיבת שורות אלה במקום החמישי ברשימת גורמי התמותה כתוצאה מסרטן בקרב נשים בעולם.

מה הם התסמינים של סרטן השחלות?

הסרטן בשחלות יכול להתפתח במשך תקופה ארוכה ולא לבוא לידי ביטוי באופן סימפטומטי כלל, אך בשלב מסוים אכן יופיעו תסמינים שיכולים להיות כל אחד מהסימפטומים הבאים להלן:

  • חוסר תיאבון.
  • בעיות שונות במערכת העיכול כמו למשל עצירות או שלשולים, בחילה, תחושת מלאות או צרבת.
  • עלייה במשקל שאינה מוסברת.
  • מיימת (הצטברות משמעותית של נוזלים באזור חלל הבטן).
  • הטלת שתן באופן תדיר מהרגיל.
  • דימום נרתיקי לא שגרתי.
  • כאבים שמופיעים באזור הגב התחתון.
  • כאבים שמופיעים בזמן קיום יחסי מין.

חשוב לציין כי התסמינים שהוזכרו לעיל אינם ספציפיים לסרטן השחלות ויכולים להעיד על קיום של פתולוגיה אחרת אך בכל מקרה במידה ומופיע אחד או יותר מהתסמינים הנ"ל מומלץ לגשת לבדיקת רופא בהקדם.

כיצד מאבחנים את המחלה?

ישנן כעשר בדיקות שונות שניתן לבצע כאשר מתעורר החשד שהתסמינים שהופיעו באישה קשורים לקיום של סרטן השחלות.

הבדיקה הפשוטה ביותר היא בדיקה וגינלית ידנית שמבוצעת על ידי רופא נשים אך במקרים מסוימים ייתכן ויהיה צורך לבצע בדיקות נוספות כמו למשל אולטרסאונד, CT, MRI, שאיבה של נוזל מחלל הבטן, לפרוסקופיה של השחלות ועוד.

כיצד מטפלים בסרטן השחלות?

הטיפול בסרטן השחלות משתנה בהתאם לשלב שבו התגלה הסרטן, בהתאם לגילה של החולה, לבריאותה הכללית וכן בהתאם למספר רב של פרמטרים רפואיים כשבין היתר ניתן משקל רב להחלטתה של האישה.

הטיפול יכול לכלול ניתוח, כימותרפיה או הקרנות כשההיקף של כל טיפול משתנה בהתאם לצורך. כך למשל במקרים מסוימים ניתן יהיה להסתפק בכריתה של השחלה שבה התפתח הגידול בלבד אך במקרים אחרים לא יהיה מנוס מאשר לבצע כריתה של שתי השחלות, החצוצרות והרחם.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן