אחת הדרכים לטפל בסוגי סרטן שונים היא הקרנה. בטיפול ההקרנה, משתמשים בקרינה בעצמה גבוהה שגורמת להרס התאים וכתוצאה מכך לעצירת הגידול.
הקרינה המייננת הורגת את תאי הגידול על ידי פגיעה ב-DNA והריסתו ולכן בדרך כלל משתמשים בטיפולי הקרנה כאשר רוצים לשלוט בצמיחת הגידול. כתוצאה מהרס ה-DNA הגידול נעצר ואף מתכווץ.
הטיפול בהקרנה הוא אחד מטיפולי הסרטן הנפוצים ובדרך כלל משולב עם טיפול כירורגי וכימותרפיה. זהו טיפול שאינו כואב, דומה לצילום רנטגן שגרתי ומשמש לטיפול בסוגי סרטן שמאובחנים מוקדם כמו סרטן השד, ערמונית וסרטן המעי הגס. מלבד ריפוי המחלה, ההקרנה עוזרת גם להקלה על הכאב מפני שגורמת לכיווץ הגידול.
הקרנות לעומת כימותרפיה
היתרון הגדול בטיפול בהקרנה לעומת טיפול בכימותרפיה הוא האפשרות לטיפול ממוקד. בעוד כימותרפיה מוזרקת לגוף ופועלת על כל הגוף ובכך גורמת להרס רקמות רבות ותופעות לוואי קשות מאוד, הטיפול בהקרנה הוא ממוקד מאוד והורס כמעט רק את הרקמה הסרטנית ואת בלוטות הלימפה הצמודות לה.
הליך הטיפול
קיימים שני סוגים עיקריים של טיפולי הקרנות, וכל טיפול משמש למטרות שונות וסוגי סרטן אחרים. הסוג העיקרי והשכיח ביותר הוא הקרנות חיצוניות – הקרנה של האזור הנגוע על ידי מכונה. טיפול זה מתבצע במשך תקופה ארוכה ואינטנסיבית הכוללת מספר טיפולים בשבוע ונמשכת מספר שבועות.
הטיפול מבוצע במקטעים מפני שחלוקה זו מאפשר לתת קרינה במינון נמוך יותר ובכך לשמור יחסית על הרקמה התקינה (הרקמה הסרטנית רגישה יותר לקרינה).
בתחילת הטיפול מבצעים סימון קטן על עור המטופל – זהו סוג של קעקוע כמעט בלתי נראה שמסמן לטכנאי הרנטגן בדיוק להיכן לכוון את הקרינה. מבצעים את הסימון כדי לשמור על הקרנה מדוייקת של אותו אזור ספציפי, מבלי לפגוע באזורים אחרים שלא נדרשים לכך. בנוסף, סימון קבוע כזה מאפשר לחולה לשמור על שגרת חיים תקינה, מבלי לפחד שהסימון יירטב או ימחק.
סוג פחות שכיח של הקרנות נקרא הקרנות מערכתיות. לעומת ההקרנות החיצוניות, כאן מתבצעת הזרקת חומר רדיואקטיבי הנקשר לנוגדנים שמגיעים לרקמה הגידולית. שיטה זו פחות שכיחה ופחות ממוקדת ומדוייקת.
כאמור, טיפולי הקרנה מבוצעים בשילוב טיפול כירורגי וכימותרפיה. בדרך כלל, טיפול ההקרנה מבוצע לאחר הניתוח, על מנת להרוג את מעט התאים הסרטניים שנותרו בגוף, ולמנוע מהם להפוך לאלימים ולצמוח מחדש. במקרים אחרים, מבצעים את טיפול ההקרנה דווקא לפני הניתוח, על מנת להקטין את הגידול ולאפשר גישה ניתוחית קלה יותר.
באופן כללי, במקרים רבים של חזרת הגידול בוחרים בטיפולי הקרנה, שכן טיפול זה מאפשר לשלוט בגידול באופן ממוקד ביותר.
תופעות לוואי
תופעות הלוואי של טיפולי ההקרנות אינם זניחים, למרות שהם קלים יותר ביחס לכימותרפיה. כאמור, טיפול ההקרנה הוא טיפול ממוקד יחסית ואמור לפגוע רק ברקמה הסרטנית. עם זאת, ברוב המקרים גם הרקמה התקינה נפגעת וכתוצאה מכך החולה סובל מתופעות לוואי קשות. לתופעות הלוואי ספקטרום רחב, החל מתופעות כלליות כמו עייפות ובחילה, ועד נשירת שיער ופגיעה במערכת המין ובפוריות.
מצב לא נעים שעלול לקרות כתוצאה מטיפולי הקרנה הוא יצירת סרטן נוסף על ידי ההקרנה. כאמור, ההקרנה יוצרת נזק ל-DNA של הגידול הסרטני, ואותו נזק בדיוק עלול להיגרם גם לרקמה הבריאה ולגרום שם ליצירת מוטציה.
לצערו של החולה, מוטציה זו עלולה לגרום בעצמה לגידול סרטני נוסף. זהו מצב קשה מאוד שגורם לכך שלאחר ההחלמה מהסרטן הספציפי בו החולה טופל, הוא סובל מסרטן נוסף כתוצאה מההקרנה.
>