שפה שסועה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שפה שסועהשפה שסועה היא מום מולד הבא לידי ביטוי בשפה שאינה שלמה באופן מוחלט או חלקי, כשברוב המקרים המום כולל מעורבות של האף במידה כזו או אחרת. השסע יכול להיות דו צדדי או חד צדדי, כשברוב המקרים המום מופיע כמום בודד. יחד עם זאת, ישנם מקרים נדירים שבהם מדובר במום המופיע כחלק מתסמונת.

בלבנים שכיחות השפה השסועה עומדת על 1:1000 לידות, באסיאתים השכיחות כפולה וישנן גם אוכלוסיות ספציפיות כמו לדוגמה אוכלוסיית האינדיאנים בצפון אמריקה, שבהן השכיחות משולשת. הטיפול בשפה שסועה מחייב שיתוף פעולה בין מספר אנשי מקצוע ולפיכך נחשב למורכב יחסית.

מה הם הגורמים לשפה שסועה?

השפה האנושית נוצרת מחיבור בין שלושה חלקים: שני חלקים צדדיים וחלק מרכזי הנקרא PREMAXILLA (פרה-מקסילה). החלקים הצדדיים נעים במהלך ההתפתחות לכיוונו של החלק המרכזי, עד ששלושת החלקים מתחברים ונוצרת שפה מושלמת הכוללת שלוש שכבות: עור, שריר ורירית פנימית.

התפקוד של הפה תלוי בין היתר בהמשכיות וברציפות של השריר הסובב את הפה, הנקרא ORBICULARIS ORIS. כשישנה בעיה בחיבור של החלק האמצעי לחלק הצדדי נוצר שסע חד צדדי ואילו שסע דו צדדי נוצר כששני הצדדים לא מתחברים לחלק המרכזי.

הנסיבות שגורמות להיווצרות של שפה שסועה עדיין לא ברורות לחלוטין, אך ישנם מרכיבים גנטיים עם שכיחות גבוהה יותר בקרב קרובי משפחה של ילדים הסובלים משפה שסועה. אם אחד מההורים נולד עם שפה שסועה, לצאצא שלו יש סיכוי של ארבעה אחוזים לסבול מהמום ואם שני ההורים נולדו ללא שסע, אך אחד הילדים בא לעולם עם שפה שסועה, לצאצאים הנוספים ישנו סיכוי של ארבעה אחוז להיוולד עם שפה שסועה.

מה הם התסמינים של שפה שסועה?

במקרים רבים מאוד ילדים עם שפה שסועה סובלים מעיכוב ניכר בהתפתחות של הלסת העליונה וזאת כתוצאה מצלקות ניתוחיות. מצב זה גורם לחוסר סימטריה של הפנים ולכן במקרים אלו נהוג לבצע ניתוח לקידום הלסת העליונה לעמדה התקינה. במידת הצורך משלבים את הניתוח עם ניתוח של הלסת התחתונה.

כמו כן, כפי שציינו במקרים רבים ניתן לראות מעורבות של האף. במקרים האלו האף לא מתפתח בצורה שוויונית גם בשל סטייה של מחיצת האף ועמדה לא תקינה של סחוסי האף וגם בשל הלסת הלא שוויונית המהווה למעשה את הבסיס של האף. ניתוח שמטרתו לתקן את המראה החיצוני של האף נעשה במקביל עם ניתוח ליישור המחיצה הפנימית של האף, על ידי מנתח אף אוזן גרון, מנתח פה ולסת ומנתח פלסטי.

כיצד מאבחנים שפה שסועה?

את רוב המקרים של שפה שסועה ניתן לאבחן במהלך ההריון במסגרת סקירת מערכות – בדיקת אולטרסאונד שמטרתה לסקור את המערכות השונות בגופו של העובר ולאתר מחלות ומומים בשלב מוקדם. אם לא בוצעה סקירת מערכות במהלך ההריון, המום יאובחן עם צאתו של התינוק לאוויר העולם.

כיצד מטפלים בשפה שסועה?

הטיפול מתבצע במסגרת רב מקצועית הכוללת רופאי שיניים, אחיות מתאמות, מנתחי פה ולסת, מנתחים פלסטיים, אורתודנטים, מנתחי אף אוזן גרון, עובדות סוציאליות, מרפאות בדיבור, קלינאיות תקשורת ועוד.

את הטיפול צריך להתחיל כמה שיותר מוקדם ולמעשה סמוך לאבחנה, לאחר הלידה. לא אחת הטיפול ימשיך לאורך שנות הילדות ויסתיים רק עם סיום ההתבגרות, כתלות בחומרת השסע ובסוג השסע.

ניתן להפריד את סוגי הטיפולים לפי גילאים להלן:

  • מהלידה ועד גיל שלושה חודשים – עיצוב רכס השיניים, האף והשפה באמצעות פלטה המותאמת אישית למבנה האנטומי של התינוק.
  • שלושה חודשים עד חצי שנה – ניתוח ראשוני המבוצע לצורך תיקון השפה ותיקון המשכיות רכס השיניים אם הדבר אפשרי.
  • 6-9 שנים – טיפול אורתודנטי שמטרתו ליישר את השיניים.
  • 8-10 שנים – ניתוח המבוצע לצורך תיקון רכס השיניים (עם השתלת עצם במקרה הצורך).
  • 9-15 שנים – המשך טיפול אורתודנטי.
  • 17 שנים – במידת הצורך מבוצע ניתוח לתיקון עמדת הלסתות וניתוח אף.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן