GBS בהריון – ממה צריך להזהר?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

GBS בהריון

חיידקי ה-GBS הם חיידקים שבמרבית המקרים חיים כטפילים טבעיים בגוף של האדם ושל בעלי החיים השונים. חלק מהחיידקיםGBS בהריון הללו חיים בצורה הרמונית ולא מזיקה בגוף של האדם, אך, רבים מהם גם יכולים לגרום למחלות. חיידקי GBS מזיקים יכולים להיות מאוד מסוכנים בזמן ההיריון ויכולים לגרום לנזק ואף למוות של העובר.

מה השכיחות של חיידק GBS בזמן היריון? מתי ולמי כדאי להיבדק? איך נגלה אם אנחנו נשאיות של החיידק? מה הסיכונים? וגם מהן דרכי הטיפול ומניעת ההידבקות של העובר? המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא של GBS בהריון.

מהם חיידקי GBS?

כפי שציינו לעיל, חיידק זה הוא אחד ממיני החיידקים הרבים והמגוונים שחיים בגופם של בעלי החיים וביניהם כמובן, בגוף של בני האדם. החיידק הזה הוא בדרך כלל לא מזיק ויכול לחיות בגופנו ללא השפעה מיוחדת, אולם, במקרים מסוימים, הוא כן יכול להזיק ולגרום למחלות. הנשאות של החיידק GBS היא אינה קבועה ותמידית אלא שהוא יכול להיות פעיל ואז ולהיעלם לחלוטין וברוב המקרים אנו בכלל לא נשים לכך לב משום שלא היו מלווים לכך תסמינים. הסטטיסטיקה מראה שכ-20% מהנשים ההרות הן נשאיות של החיידק GBS. החיידק בדרך נמצא באזור של הרקטום או באזור של הנרתיק, וברוב המקרים החיי׳ק לא יתפתח לכדי מחלה או יגרום לבעיות מיוחדות.

האתגר: חיידק GBS בקרב נשים הרות

חיידק GBS יכול להוות אתגר במהלך ההריון, זאת למרות שהוא חיידק שנמצא בגוף של רבים מאיתנו באופן טבעי ולרוב לא גורם לבעיות משמעותיות. מנגד, ישנם מקרים בהם החיידק יכול להשפיע בצורה שלילית ולגרום לסכנת חיים אצל העובר. הבעיה העיקרית עם GBS בהריון היא למעשה בזמן הלידה ולא בזמן ההריון עצמו. זאת משום שבמרבית המקרים ההדבקה של העובר על ידי החיידק שהאם נושאת יהיה בזמן הפעיל של הלידה או בזמן של ירידת המים. מכך, שהבעיה אינה מתעוררת כבעיה עבור האישה, אם האם היא נשאית, לרוב לא תהיה לכך משמעות בריאותית מבחינתה. הבעיה למעשה צצה כאשר התינוק נמצא במגע עם החיידק GBS. במקרים אלה, ישנה סכנה ממשית לחייו של התינוק.

ישנן לא מעט נשים בהריון שנושאות את החיידק GBS ולמרות זאת, החדשות הטובות הן, שאחוזי ההדבקה של התינוקות בנגיף הם מאוד נמוכים, נמוכים יותר מ-1%. בנוסף, בטיפול הנכון, בדרך כלל בעזרת אנטיביוטיקה, הסיכון של העובר להידבק בנגיף הוא אף נמוך יותר, בין כ-0.1% לכ-0.2%.

כך עורכים בדיקה לגילוי נשאות GBS בהריון

הבדיקה לגילוי נשאות GBS בהריון היא בדיקה לא מכאיבה ומאוד פשוטה לביצוע. הבדיקה היא למעשה בדיקת תרבית מהרקטום, מהנרתיק או מהשתן. את הבדיקה לגילוי נשאות GBS ניתן לעשות בצורה עצמאית או על ידי רופא והיא נעשית על ידי החדרת מטוש לנרתיק ולאחר מגן לרקטום. לעיתים ישנם מצבים בהם הנשאות לחיידק מתגלה עקב בדיקת שתן שעשתה האישה באופן נפרד, וכאשר הנשאות מתגלה דרך בדיקת השתן אין צורך לעשות בדיקה וגיניאלית או רקטאלית בעזרת מטוש.

מתי ולמי מומלץ לעשות בדיקה לנשאות GBS בהריון?

משרד הבריאות קבע מדיניות האומרת שאת הבדיקה לגילוי נשאות ל-GBS בהריון אין צורך לעשות לכל הנשים אלא רק לנשים שיש להן גורמי סיכון, כמובן, שגם לפי שיקול דעתו של הרופא ניתן לעשות את הבדיקה.

גורמי הסיכון העיקריים שיובילו לבדיקה לגילוי GBS בהריון, הם:
  • כאשר ישנה ירידת מים לפני שבוע 37.
  • כאשר ישנם צירים לפני שבוע 37 אשר גורמים לשינויים מובהקים בצוואר הרחם.
  • כאשר במהלך הלידה יש לאישה באופן קבוע חום שהוא מעל 38 מעלות.
  • כאשר יש לאישה היסטוריה של הולדת יילוד אשר חלה ב-GBS.
  • כאשר ישנה ירידת מים שנמשכת מעל 18 שעות.

בדרך כלל הבדיקה תתבצע בשבוע 36 או בשבוע 37. הסיבה לכך היא שהתוצאות שמתקבלות מהבדיקה תקפות רק ל-5 שבועות קדימה, וזה מחושב עם הזמן שבו האישה אמורה ללדת. כפי שאמרנו, הבעיה העיקרית היא לא במהלך ההריון אלא במהלך הלידה, לכן יש ניסיון לדעת אם בזמן הלידה האישה תהיה נשאית או לא. את התוצאות לבדיקה מקבלים די מהר, בדרך כלל בתוך יומיים או שלושה ימים בלבד.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן