בחילות הן מצב נפוץ ביותר, אשר גורם לרצון עז להקיא. בדרך כלל, בחילות מלוות בהרגשה כללית רעה ביותר, חוסר רצון לאכול ותחושה שכל רגע עומדים להקיא. בחילות יכולות להופיע על רקע מגוון מצבים רפואיים, הכוללים זיהומים של מערכת העיכול, מיגרנה, שימוש בתרופות, הריון וכולי.
בחילות יכולות להיות מצב לא נעים בכלל, ולהפריע מאוד לשגרת החיים, ועל כן במקרים קיצוניים מטפלים בבחילות על ידי שימוש בתרופות שונות ותכשירים מגוונים.
גורמים לבחילות
בחילות יכולות להופיע על רקע מצבים רפואיים רבים:
- זיהום במערכת העיכול – זיהום במערכת העיכול (גסטרואנטריטיס) הוא אחד הגורמים הנפוצים והחשובים ביותר להופעת בחילות. בדרך כלל, במקרים אלו הבחילות יתלוו להקאות ולשלשולים ולהרגשה כללית רעה ביותר. זיהום במערכת העיכול נגרם על ידי הדבקה בנגיפים או בחיידקים שונים, ונפוץ מאוד אצל אנשים אשר לא מקפידים על היגיינת ידיים או חשופים למזהמים שונים (לדוגמא בדוכני מזון ברחוב). ועל כן, על מנת להימנע מזיהום במערכת העיכול יש להקפיד לשטוף היטב את הידיים לפני כל ארוחה, ולהשתדל לאכול במקומות מסודרים ונקיים בלבד.
- מיגרנה – מלבד כאב הראש האופייני, מיגרנה מתבטאת במקרים רבים גם בבחילות קשות. אנשים הסובלים ממיגרנה יכולים לספר על כך שלעתים הבחילות וההקאות גורמים להם לסבל רב יותר לעומת כאב הראש, ולעתים הם נדרשים לטפל בבחילות באופן נקודתי.
- דלקת בתוספתן – דלקת בתוספתן (אפנדיציטיס) יכולה לגרום לבחילות קשות, אשר לרוב יופיעו לצד כאב בבטן הימנית התחתונה. במקרה זה, הדרך היחידה לטפל במצב היא ניתוח להוצאת האפנדיציט המודלק, וכמעט תמיד זהו הטיפול המקובל לאחר אבחנת המחלה.
- "מחלת ים" – אנשים רבים מפתחים בחילות והקאות על רקע חשיפה לתנועות ממושכות לצדדים. מצב זה קורה בעיקר בשהייה בסירה בים (ולכן השם מחלת ים) אך יכול להופיע גם בטיסות או בנסיעות פרועות. במצבים אלה, התנועות החריגות והבלתי מתוכננות גורמות בסופו של דבר להופעת הבחילה, אשר מופסקת לאחר הפסקת התנועה.
- טיפולי כימותרפיה – אחת מתופעות הלוואי החשובות והנפוצות ביותר של טיפולי כימותרפיה היא בחילות והקאות, וחולי סרטן רבים סובלים מבחילות קשות במהלך הטיפולים הכימיים שהם מקבלים. למרות שבשנים האחרונות מצליחים הרופאים לטפל בבחילות האלה בצורה טובה ביותר ורוב המטופלים כבר לא סובלים מהבחילות כפי שסבלו בעבר, עדיין הופעת בחילה היא נפוצה ביותר בקרב מטופלי כימותרפיה.
- שימוש באלכוהול ובסמים – שימוש מוגבר באלכוהול או בסמים שונים יכול לגרום להופעת בחילה קשה, אשר יכולה להסתיים גם בהקאות קשות.
- מצבים נוספים – בחילות יכולות להופיע כמעט בכל מצב רפואי, ואנשים רבים סובלים מבחילות ומהקאות על רקע מצבים רפואיים שונים.
מתי להגיע אל הרופא?
מקרים של בחילות הם נפוצים ביותר, ולא תמיד יש צורך להגיע אל הרופא לבדיקה. במקרים רבים, אנשים מודעים לסיבה להופעת הבחילה (כפי שקורה אצל אנשים הסובלים ממיגרנה או כאשר מדובר בזיהום במערכת העיכול) ואין צורך להגיע אל הרופא להמשך בירור.
לעומת זאת, במקרים בהם הבחילה הופיעה באופן מפתיע, ותסמיני הבחילה הם חדשים ואינם מוכרים, יש צורך להגיע אל רופא המשפחה לבירור המצב. במידה וקיימות הקאות מרובות, הכוללות הקאה דמית או נלווים לבחילה תסמינים אחרים, חשוב מאוד להגיע אל הרופא לבדיקה ולטיפול במידת הצורך.
טיפול בבחילות
הטיפול בבחילות הוא כמובן על פי המחלה אשר גרמה להן, ובדרך כלל טיפול במחלה המקורית יסייע גם להקלה על הבחילות. ניתן להקל על הבחילות על ידי הקאה יזומה, שתיית נוזלים או שימוש בתרופות להקלה על בחילה והקאות כמו פראמין, אשר יכולות לסייע להקלה משמעותית על המצב.
>