אורח החיים המודרני, הביא איתו לעלייה ניכרת בכמות בעיות כמו כאבים כרונים, כאבי ראש, כאבי גב בעיות מפרקים ועוד. קיימים מקרים בהם לא די בבליעת כדור לשחרור כאבים ויש צורך בפעולות עמוקות יותר.
שיטת הדיקור הסיני היא אחת הדרכים הרווחות לטיפול באותן הבעיות, ואף כי מקור השיטה הוא סין, נהוג להשתמש בה גם בעולם המערבי. רפואה סינית כוללת שיטות טיפול נוספות – על כך במאמר הבא: רפואה סינית
דיקור סיני הוא טיפול המתבסס על עקרונות הרפואה הסינית הקיימת למעלה מ-2000 שנה ומשתמש בנעיצת מחטים דקות ועדינות במיוחד בנקודות מסוימות בגוף על מנת להניע תהליכים פנימיים המשפרים את בריאותנו.
מחקרים שנעשו בתחום גילו בין היתר כי דיקור סיני מפחית משמעותית סימפטומים של דלקת המפרקים, בעיות של זרימת דם לאברים ועוד. הטיפול אינו כרוך בתופעות לוואי ובכך יתרונו הגדול.
מהן נקודות הדיקור הסיני?
שיטת הטיפול מבוססת על יצירת לחץ נקודתי בכ 12 מרדיאנים עיקריים בגוף. מרדיאנים הם למעשה ערוצי אנרגיה דרכם עוברת אנרגיית הצ'י שהיא כוח החיים ונוצרת בתוך הגוף. כל ערוץ אנרגייה מקושר לאחד מאברי הגוף: לריאות, קיבה, מעי גס לב, טחול, מעי דק, כליות, קרום הלב, שלפוחית שתן, המרה והכבד.
בגוף האדם קיימות כ 365 נקודות אפשריות לדיקור שמסייע במצבים של בעיות הנגרמות מאורח חיים לקוי, תזונה לקויה, בעיות רגשיות, בעיות תורשה , גיל ועוד.
על אילו הנחות מתבססת שיטת הדיקור הסינית?
על האמונה כי מחזוריות הקיימת בטבע מתקיימת גם בגופו ובנפשו של האדם. תאוריית האלמנטים המדברת על 5 יסודות: מים, אש, עץ, מתכת ואדמה מאפשרת לאדם המבצע דיקור להבין טוב יותר את תפקודי הגוף והנפש. כל שנותר לו הוא לאבחן את מקור הבעיה המחזוריות הגוף ולטפל בה.
אסכולות שונות של דיקור סיני:
שיטת הטיפול בדיקור מורכבת ממספר גישות:
tcm אשר מייחסת חשיבות רבה למצבו הפיזי והנפשי של המטופל, ותאוריית הגזעים והענפים אשר נתמכת בתיאוריות פילוסופיות או אסטרולוגיות. לפני שמתחילים לטפל עורכים אבחון באמצעות בדיקת הדופק ומצב הלשון, העין וכו'. שיטת דיקור זו היא הרווחת ביותר כיום ויש בה קווי דמיון לרפואה המערבית.
אסכולת הגזעים והענפים היא פילוסופית שהשפיעה רבות גם על תרגילי הטאי צ'י וצ'י קונג. תיאוריה זו גורסת כי לכל נקודת דיקור קיימת איכות אנרגטית שונה. האיכויות נקבעות באמצעות קשרי הנקודה למרידיאנים. הקשרים הללו הם המסלולים הפנימיים לערוצי האנרגיה. ההסתכלות על החולה עפי גישה זו היא כללית. מסתכלים על האדם כמכלול (גישה הוליסטית).
בהחלט ניתן לומר כי על פי התפיסה הסינית, מחלות ובעיות בגוף נגרמות כתוצאה מבעיות בתהליך זרימת הצ'י.
דיקור סיני בעיני המדע המערבי:
ברור לכולם כי לא קיימים קווים מקבילים בין הרפואה המערבים לרפואה הסינית ובתוכה הדיקור. במשך השנים נערכו מחקרים רבים בנסיון לעמוד על אפקטיביות הגישה. ואכן הוכח כי דיקור סיני מקל על כאבי בירכיים הנגרמים כתוצאה ממחלות בריחת עצם.
הוכח כי דיקור סיני מפחית משמעותית בחילות וכאבים לאחר ניתוח, מסייע לנשים החוות כאבי גב בתקופת הריון ואף מסייע בפתרון בעיות אין אונות אצל גברים.
כמובן שישנם רופאים שעדיין מטילים ספק רב בהצלחת טיפולי דיקור.
היכן לומדים דיקור סיני?
ניתן ללמוד את מקצוע האקופונטורה במספר מכללות וקמפוסים כמו:
מכללת מדיסין, מכון וינגייט, מכללת סמינר הקיבוצים, מכון רידמן לרפואה משלימה, הקולג' לרפואה משלימה, המכללה לטבעונות, ביה"ס תמורות ללימודי רפואה משולבת, קמפוס ברושים של אוניברסיטת ת"א ועוד. פרטים מדוייקים על אפשרויות הלימוד ניתן למצוא באתרי האינטרנט המתמחים במתן מידע לגבי לימודים.>