במהלך השנים נחשפות השיניים שלנו לחומרים שונים והדבר משפיע על גוון צבען. האוכל שאנו אוכלים והמשקאות שאנו שותים (בייחוד קפה ויין), כמו גם עישון ומחלות שונות, יכולים לגרום לשינינו לאבד מלובנן ולפתח צבע צהבהב עד אפרפר. גם הגיל יכול להשפיע על צבעה של השן.
רופאים טוענים כי בניגוד לדעה הרווחת צבע השן אינו מעיד בהכרח על בריאותה, כך שהזיהוי של שן לבנה בתור שן בריאה אינו נכון, אך נדמה שיהיה קשה מאוד לשכנע מישהו להפסיק לחלום על שיניים צחורות ויפות.
את הבעיה האסתטית הזאת מנסים לפתור בשוק טיפולי האסתטיקה ובשוק התכשירים הקוסמטיים כבר כמה שנים טובות, ומי שמעוניין להלבין את שיניו יכול לבחור בין פנייה למכון מקצועי העוסק בתחום ובין הלבנת שיניים ביתית.
מה מציעים המכונים והמרפאות להלבנת שיניים?
בהלבנת שיניים ביתית, רופא השיניים מתאים לפה המטופל סוג של פלטה,שאליה מוזרק ג'ל הלבנה. הפלטה אמורה להיות מורכבת במשך מספר שעות כל יום לאורך כמה שבועות. עם זאת, חסרונה של השיטה הוא בצורך להסתובב עם הפלטה.
בנוסף לכך, ישנם תכשירים להלבנת שיניים לשימוש ביתי ברשתות הפארם. האפקטיביות של תכשירים אלו היא חלקית, וההלבנה בעזרתם מחזיקה זמן קצר בלבד. בשנים האחרונות פונים יותר ויותר אנשים לטיפולי הלבנת שיניים בלייזר או בעזרת מכונות חימום מיוחדות המקרינות אור חזק, משום שפעולתם מהירה יחסית לשיטות ההלבנה האחרות.
בנוסף לכך, אנשים רבים בוחרים בהם כדי לא להצטרך להסתובב עם פלטה ובזכות הרצון לראות תוצאות שיחזיקו מעמד זמן רב. הלבנת השיניים בלייזר או באור יכולה להתבצע במכון המתמחה בטיפולי יופי ואסתטיקה או במרפאה של רופא שיניים העוסק בכך.
גם במקרה זה נמרחות השיניים בחומר מחמצן (מי חמצן או ג'ל הנקרא בשם קרבמיד פרוקסיד בריכוז של 35 אחוזים) אך לעומת שיטת ההלבנה הביתית אחוז החמצן הוא גבוה יותר, ויחד עם הארתו של החומר בקרן מחממת הוא חודר לשכבות העמוקות של השן. ההלבנה יכולה להחזיק בין שנה לשלוש שנים.
עם זאת, יש לזכור שהלבנת שיניים אינה מומלצת לקטינים (ששיניהם עדיין לא סיימו את "תהליך התתבגרות" שלהן) אך טיפולים אסתטים רבים ואחרים ינתנו לקטינים עקב רפרומת טיפולי השיניים ולנשים בהיריון וגם אינה פועלת על שיניים מלאכותיות או כתרים.
השפעתה גם פחותה על שיניים בעלות סתימות. הטיפול אינו כואב ונמשך בדרך כלל בין שעה-לשעתיים, ובהתאם לגוון השיניים נדרש לחזור עליו מספר פעמים עד להשגת תוצאה אופטימלית.
הלבנת שיניים – תופעות לוואי
חשוב להגן על העיניים והחניכיים במהלך הטיפול. חדשנותם של הטיפולים בלייזר או באור היא גם חסרונם, משום שתופעות הלוואי או הסיכונים מהם עדיין אינם ידועים בוודאות. למשל, ישנה השערה כי חומה של קרן הלייזר עלול לגרום לנזק ברקמת התאים סביב השן ולדלקות. מלבד השפעות אלה, שעדיין לא ברורות, תדירותן של תופעות הלוואי המיידיות לאחר טיפולי הלבנת שיניים אינן שכיחות, ובכל מקרה חולפות במהרה.
אצל אנשים מסוימים יכולה להיות רגישות לחומר המחמצן, שמתבטאת ברגישות השיניים לחום וקור, למשל. אם החומר המחמצן נגע בחניכיים גם יכולות להיווצר תחושת צריבה ואפילו שלפוחיות, וכמו כן גם יכולים להיות שינויים בתחושות הטעם או תחושות גירוי בחניכיים.
אם מתפתחות רגישויות כאלה מומלץ לחכות מספר ימים עד היעלמן ורק אז להמשיך בטיפול. ייתכן שיש להשתמש בריכוז חמצן נמוך יותר על מנת למנוע התפתחות רגישות נוספת. רופא מומחה ומורשה, או במכון של הגיינת הפה, או במרפאת השיניים, יידע לפעול בזהירות ולפעול באופן בטיחותי. אז תוכלו לומר לשלום לשיניים הצהובות, ולחייך חיוך של מיליון דולר.>