וירוס הפפילומה האנושי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

וירוס הפפילומהוירוס הפפילומה הוא וירוס נפוץ למדי, המועבר במגע מיני וגורם למחלה עורית ולסיכון מוגבר להתפתחות סרטן צוואר הרחם. וירוס זה מכיל DNA דו גדילי כחומר גנטי, והוא חסר מעטפת שומנית. הדבקה בפפילומה מתרחשת במהלך מגע מיני. הוירוס עצמו שוכן באזור איברי המין, בשק האשכים ומסביב לפי הטבעת. שימוש באמצעי מניעה חוצצים, כדוגמת קונדום, מפחית במעט את שיעור ההדבקה בפפילומה, אך לא מונע הדבקה.

וירוס הפפילומה ומחלת עור

וירוס הפפילומה יכול לגרום להופעת נגעים עוריים, המוכנים "פפילומות". נגעים דמויי יבלות אלו מופיעים באזורי איברי המין ופי הטבעת. הופעתם קשורה בייחוד לזני הוירוס שמספרם 6 ו- 11. היבלות עצמן מכונות condylomata acuminate.

בבדיקה רפואית ניתן להבחין בפפילומות, ולהציע להן טיפול מתאים. טיפול רפואי אפשרי כולל צריבה בקור (קריותרפיה), טיפול בתכשירים מקומיים (למשל: trichloroacetic acid), כריתה כירורגית או טיפול בלייזר. הטיפולים הנוכחיים אינם משביעי רצון, והתוצאה הרפואית איננה מוצלחת בכל המקרים.

וירוס הפפילומה והסיכון לסרטן צוואר הרחם

חשיבותו הגדולה של וירוס הפפילומה נובעת מהיותו גורם סיכון ראשון במעלה להתפתחות של סרטן צוואר הרחם. מסתבר, שאצל כמעט כל הנשים החולות בסרטן זה יש עדות להדבקה בוירוס הפפילומה. מחקרים רבים הוכיחו שהדבקה בוירוס מובילה לשינויים בתהליכי הבקרה התאיים, שגורמים להתמרה ממאירה ולהתפתחות סרטן באופן הדרגתי. שניים מחלבוני הווירוס, E6  ו- E7  הם חלבונים אונקוגנים, היכולים להוביל להתפתחות גידול.

חלבונים אלו נקשרים לחלבונים חשובים ביותר בפעילות התאית, P53, ו- RB. החלבונים התאיים המדוברים מבקרים את הכפלת החומר הגנטי בתא, ומונעים התחלקות של תאים עם חומר גנטי פגום. כאשר החלבונים הויראלים נקשרים לחלבונים התאיים נפגמת מערכת הבקרה ההדוקה של התא על החלוקה התקינה, ומתחיל להתפתח גידול ממאיר.

כיום ידוע, שגידולים ממאירים של צוואר הרחם לא מופיעים בפתאומיות, אלא קודמים להם שינויים הדרגתיים בשכבת הציפוי (אפיתל) של צוואר הרחם. שינויים טרום- ממאירים אלו נגרמים בהשראת וירוס הפפילומה. זיהוי מוקדם של סרט צוואר הרחם נעשה באמצעות משטח PAP, שבוחן תאים עם שינויים טרום- ממאירים.

כאשר הממצאים לא תקינים, ניתן להיעזר בבדיקת וירוס הפפילומה כדי לבחון האם יש אכן סכנה להתפתחות סרטן בצוואר הרחם. נמצא, שלא כל זני הויורס גורמים להתפתחות סרטן. מספר מסויים של זנים, וביחוד הזנים שמספרם 16 ו- 18 גורמים להופעת סרטן צואור הרחם. זנים אחרים גורמים להופעת המחלה עורית ("פפילומות") ותו לא.

למרות כל האמור לעיל, רובן הגדול של הנשים הנדבקות בוירוס הפפילומה יעברו "רזולוציה" (ריפוי), והוירוס לא יישאר בגופן. מעל 90% מהנשים יעברו ריפוי כזה. עדיין לא ידועים הגורמים המדוייקים המביאים לריפוי מהוירוס מחד, ולהתפתחות של גידולים טרום ממאירים וממאירים מאידך. גם גידולים טרום ממאירים בדרגות נמוכות יכולים לעבור נסיגה, וצוואר הרחם יכול לחזור אל מצבו התקין.

חיסון לוירוס הפפילומה

לפני מספר שנים פותח חיסון המונע הדבקה בוירוס הפפילומה. בתחילה, יועד החיסון כנגד זן אחד בלבד של הווירוס, אך כעת הוא יעיל כנגד ארבעה זנים, הגורמים לממאירות בצוואר הרחם בשכיחות גבוהה יחסית, ולהופעת היבלות (החיסון פעיל כנגד הזנים 6, 11, 16, 18). החיסון לסרטן צוואר הרחם מומלץ כעת לכל הנערות והנשים החל מגיל 9 ועד לגיל 26.

נכון לשנת 2012, חיסון זה עדיין לא נמצא בשגרת החיסונים הניתנים במדינת ישראל בבתי הספר, אך ככל הנראה הוא יכנס בקרוב אל תוכנית החיסונים הלאומית. אישה המעוניינת להתחסן יכולה לרכוש את החיסון באופן עצמאי. כדאי לדעת, שכשלושים אחוזים ממקרי סרטן צוואר הרחם נגרמים מזנים של וירוס הפפילומה שאינם כלולים בחיסון, ולכן התחנות כלשעצמה איננה מבטלת את הצורך בבדיקות מעקב שגרתיות, כדוגמת משטח PAP.

להרחבה – וירוס הפפילומה האנושי באתר stdinfo

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן