טיפות אוזניים הן טיפות המיועדות לטפל במגוון רחב של מחלות ותסמינים באוזניים. ישנן טיפות המיועדות לטפל בזיהום ממקור חיידקי, אחרות אמורות לאלחש את האוזן על מנת להפחית את מידת החומרה של הכאב, ישנן טיפות שמיועדות לרכך ולהמיס את השעווה שמצטברת לא אחת בתעלת השמע ועוד.
הטיפות השונות מוזלפות ישירות לתוך תעלת השמע ומתאימות לטיפול מקומי בלבד, כשזהו למעשה היתרון המרכזי שלהן (ההשפעה המקומית). כך לדוגמה טיפות אוזניים המכילות אנטיביוטיקה, לא ישפיעו על מערכות הגוף השונות, אלא רק על האוזניים וזאת בניגוד לתרופות אנטיביוטיות הניטלות דרך הפה, שיכולות להשפיע בין היתר על מערכת העיכול והמין לצורך העניין. במאמר שלפניכם נפרט אודות הסוגים השונים של טיפות האוזניים.
טיפות אוזניים המכילות אנטיביוטיקה
טיפות אוזניים המכילות אנטיביוטיקה מיועדות בעיקר לטיפול בזיהומים המתפתחים באוזן החיצונית וזאת כיוון שהטיפות לא מסוגלות לחדור ביעילות את עור התוף ולהגיע לאוזן התיכונה. עם זאת, במקרים מסוימים הן ישמשו גם לטיפול בדלקת של האוזן התיכונה שהתפתחה על רקע זיהום חיידקי, בדגש על דלקת כרונית.
טיפות אוזניים המכילות אנטיביוטיקה הן למשל ציפרוקסין HC אוטיק או סילוקסן (שתי התרופות הנ"ל מכילות את המרכיב הפעיל ציפרופלוקסצין). טיפות האוזניים המכילות אנטיביוטיקה לא אחת מכילות בנוסף גם סטרואידים לצורך טיפול בבצקות ודלקות באוזן באופן מקומי. כך לדוגמה ציפרוקסין HC אוטיק מכילות מעבר לציפרופלוקסצין גם הידרוקורטיזון.
טיפות נוספות המכילות שילוב של חומר אנטי בקטריאלי עם קורטיקוסטרואיד הן למשל דקס-אוטיק ודזורן. חשוב לציין כי סוגים שונים של טיפות משפיעים על סוגים שונים של חיידקים וכי ישנה חשיבות עליונה להתאים את סוג הטיפות לחיידק הספציפי שגרם לזיהום. אי לכך, חל איסור מוחלט לעשות שימוש בטיפות אוזניים המכילות אנטיביוטיקה מבלי לברר תחילה האם החיידק אכן רגיש לסוג האנטיביוטיקה שבטיפות הרלוונטיות.
טיפות אוזניים נגד זיהומים ממקור פטרייתי
רבים לא יודעים זאת, אבל לא אחת מתברר כי המקור לתסמינים מהם סובל המטופל הוא בזיהום פטרייתי באוזן. גם לטיפול בזיהום פטרייתי ישנן טיפות מתאימות כמו למשל תמיסת אגיספור המכילה את החומר הפעיל ביפונאזול בריכוז של אחוז אחד.
טיפות אוזניים לאלחוש והקלת כאבים
טיפות אוזניים המכילות חומרים מאלחשים מיועדות עבור חולים הסובלים מכאבי אוזניים, כשבין היתר מדובר על הסובלים מדלקת באוזן התיכונה. לעתים הטיפול בטיפות ניתן כטיפול יחיד אך לא אחת הוא ניתן במקביל לטיפול פומי. טיפות אוזניים המיועדות לאלחוש והקלת כאבים הן למשל אוטידין או אנסתטיק.
את הטיפות יש להזליף בכמות המספיקה כדי למלא את תעלת השמע ולאחר מכן יש לחסום את האוזן עם צמר גפן על מנת למנוע את יציאת התרופה החוצה דרך האפרכסת.
טיפות אוזניים לטיפול בהצטברות שעוות אוזניים
שעוות אוזניים (צרומן) נוצרת באופן טבעי בתעלת השמע על ידי בלוטות הפרשה שונות. השעווה מיוצרת ללא הפסקה ותפקידה המרכזי הוא להגן על האוזן מפני חדירה של חיידקים, אבק וסוגים שונים של מזיקים באופן כללי.
במקרים מסוימים אם כתוצאה מייצור מוגבר, אם כתוצאה משימוש לא נכון במקלות אוזניים ואם כתוצאה משימוש במכשירי שמיעה מסוימים באופן כזה הגורם לדחיפה של השעווה לכיוון עור התוף, עלול להיווצר מצב שבו השעווה תצטבר ביתר בתעלת השמע. מצב זה יכול לגרום להרגשה של כבדות ואטימות באוזן, לירידה חלקית בשמיעה, לכאב ועוד.
ישנו מגוון רחב של טיפולים המיועדים עבור אלו הסובלים מהצטברות של שעוות אוזניים, כשבין היתר מדובר על הזרמה של מים בלחץ גבוה ועל שימוש בטיפות אוזניים המשמשות לריכוך ולהמסה של השעווה. בנוסף, לטיפות המשמשות לריכוך ולהמסת השעווה כמו לדוגמה צרומול, חשוב להזכיר גם את התרופה שנקראת CleanEars, הניתנת בצורת תרסיס.
טיפות אוזניים מתחום הרפואה האלטרנטיבית
לצד כל סוגי הטיפות שהוזכרו לעיל ישנה גם תעשייה משגשגת של טיפות אוזניים המגיעות מתחום הרפואה המשלימה או האלטרנטיבית. ההבדל בין טיפות אוזניים אלטרנטיביות לבין טיפות אוזניים המהוות חלק מהטיפול הקונבנציונאלי המערבי הוא שהתרופות האלטרנטיביות לא נמצאו יעילות במחקרים קליניים.
עם זאת, אין משמעות הדבר שמדובר על טיפות אוזניים שאינן יעילות לטיפול במצבים שונים ובבעיות אוזניים שונות. מה שחשוב לזכור בכל זאת הוא שלפני השימוש בכל סוג של טיפות אוזניים, בדגש על טיפות אוזניים המגיעות מתחום הרפואה האלטרנטיבית יש להיוועץ עם רופא בנוגע לשימוש בתכשיר.
טיפות אוזניים מסוג זה לדוגמה הן למשל "אוזנית" (תמצית צמחית ושמנים טבעית תוצרת סופר חוסן), טיפות אוזניים על בסיס פרופוליס מבית "תומר דבורה", טראומיל טיפות אוזניים (טיפות אוזניים הומאופתיות), טיפות "פלא-אוזן" של מדיטף ועוד.
>