כאבי גרון הם מונח כללי לכל מצב בו אדם חש בגרוד בגרון ואולי אף כאבים, אשר עלולים להיגרם באמצעות חיידקים או וירוסים. רוב כאבי הגרון בדרך כלל אינם רציניים והמצב משתפר בתוך שלושה ימים עד שבוע ללא טיפול.
הכאבים נפוצים יותר בקרב ילדים ומתבגרים, היות וגופם לא היה חשוף לוירוסים וחיידקים רבים כמו אנשים מבוגרים, והם חסרים את החסינות הגופנית. יחד עם זאת, הכאבים נפוצים גם בקרב אנשים בכל הגילאים.
מה גורם לכאבי גרון?
המצבים הגורמים בדרך כלל לכאבי גרון, אשר נגרמים לרוב כתוצאה מזיהום הם שפעת, הצטננות, כוויות קור, ומחלת בלוטות. הגורמים הרציניים יותר הם דלקת בחלק האחורי של הגרון ושקדים. יחד עם זאת, הכאבים יכולים להתרחש באמצעות גורמים שאינם זיהומיים ופחות שכיחים, כגון:
- סרטן, גורם נדיר מאוד
- ניתוח בגרון
- עישון
- צריכת אלכוהול
- חום גבוה
- רפלוקס (מחלת החזר וושטי)
- שימוש מופרז במיתרי הקול במשך זמן רב, כמו למשל קריאות אוהדים במהלך אירוע ספורטיבי.
גורמים נוספים הם:
רעלים וחומרים מגרים – חומרים שונים דוגמת עשן סיגריות, זיהום אוויר וכימיקלים רעילים הנישאים באוויר עלולים לגרום לכאב גרון. גם בליעה מכוונת או שאינה מכוונת של חומרים מסוימים, לדוגמה, אקונומיקה, עלולים לגרום לכאב גרון.
טראומה או פגיעה – כל פגיעה ישירה לאזור הצוואר והגרון עלולה להוביל לכאב גרון. לעיתים, בליעת גוף זר, כגון עצם או פיסת מזון, עלולה לגרום לכאב.
מצבים רפואיים שונים קשורים לכאבי גרון והם נזלת מאחורי האף, אלרגיות, שיעול, מחלת החזר וושטי (GERD) וגידולים.
מהם הסימנים והתסמינים של כאבי גרון?
התסמינים עשויים לכלול:
- אדמומיות או נפיחות השקדים או החלק האחורי של הגרון
- בעיה בבלוטות וצוואר נפוח
- כאב או רגישות בחלק האחורי של הגרון
- כאב או אי נוחות בעת הבליעה
- נזלת, התעטשויות או גודש באף
- חום גבוה וצמרמורות
- בחילות והקאות
- כאבי גוף
- כאבי ראש
- כאבי אוזניים
- שיעול
- חוסר תיאבון
- קול עמום או צרוד
- חולשה ועייפות.
אבחון כאבי גרון
אבחנה קלינית של כאב גרון בדרך כלל אינה נחוצה. אך אם המצב נמשך למעלה ממספר שבועות, הרופא ישאל את המטופל אודות התסמינים, ויבדוק את הגרון והצוואר לשם איתור מצב רפואי מורכב יותר. אם קיים חשד לבעיה בבלוטות, הרופא יורה על בדיקת דם.
מהו הטיפול לכאבי גרון?
ברוב המקרים, כאבי גרון אינם כרוכים בטיפול ונפתרים מעצמם בתוך שבוע. משככי כאבים ללא מרשם מסייעים בהקלת התסמינים, כגון אדוויל, איבופרן או אקמול.
טיפולים ביתיים שמסייעים לכאבי גרון הם משקאות קרים, פושרים ומזונות רכים, מציצת קוביות קרח, אך לא לילדים קטנים, גרגור עם מי פה, והטיפול הביתי הטוב ביותר הוא מים חמים מעט מלוחים.
>