כשהזוג הממוצע נכנס להריון הוא מדמיין כיצד לאחר 38 שבועות של הריון תקין הוא חובק בזרועותיו תינוק עגלגל ומושלם.
לשמחתנו הרבה ברוב המקרים זה אכן מה שמתרחש, אך ישנם מקרים בהם קורה הבלתי צפוי – הצירים מגיעים מוקדם מידי, לאחר מכן מגיעה ירידת המים ולפני שהספקתם להבין את מה שקרה, תינוקכם האהוב מגיח לאוויר העולם מוקדם משציפיתם.
לידה מוקדמת היא אירוע מסוכן הן עבור התינוק והן עבור היולדת. חשוב להבין ולהכיר את העובדות שסובבות נושא כאוב זה כדי להפחית גורמי סיכון, ולדעת כיצד ולמה להתכונן.
הסיבות ללידה מוקדמת
הריון תקין נמשך כ- 38 שבועות. לקראת הלידה משתחררים בגוף הורמונים שונים שגורמים לרחם להתכווץ- אלו הם הצירים. בנוסף יש פקיעה של קרומי השפיר- דבר המתבטא בירידת מים. הגורם הקובע מתי תתרחש ירידת המים טרם התגלה.
לידה מוקדמת מוגדרת כלידה בה העובר לא הגיע לסוף ההריון התקין. בדרך כלל היא מתרחשת בין השבועות 24-37 להריון. מדובר בבעיה השכיחה ביותר בשליש האחרון להריון והיא מתרחשת בכ-10% מהלידות. תינוק הנולד בלידה מוקדמת נקרא "פג".
כשליש מכלל המקרים של לידה טרם הזמן מתרחשים עקב ירידת מים מוקדמת, שכפי שצוין כאן, הסיבות לה עדיין אינן ברורות. הסיבות הנוספות ללידות מוקדמות מתחלקות לשלוש קבוצות עיקריות:
- סיבות הקשורות באם – אם צעירה מאוד או מבוגרת מאוד, עישון, יתר לחץ דם, לידות מוקדמות בעבר, הפלות בעבר, חבלה בטנית, מום במבנה הרחם או צוואר רחם רחב.
- סיבות הקשורות לשלייה – בעיקר היפרדות שלייה מדופן הרחם.
- סיבות הקשורות בעובר – מומים, מחלות זיהומיות (למשל באדמת), ריבוי עוברים וריבוי מי שפיר.
כפי שניתן לראות מרשימה חלקית זו, ישנם גורמי סיכון רבים, בייחוד אלו הקשורים באם, שניתן למנוע ובכך להקטין את הסיכויים ללידת פג. חשוב מאוד להפסיק לעשן טרם הכניסה להריון וכן לבצע חיסונים נדרשים, ביניהם חיסון לאדמת.
את הלידה המוקדמת ניתן כיום לעכב ולעיתים אף למנוע באמצעות תרופות שונות. לנשים שחוו בעבר לידה מוקדמת יומלץ על שמירת הריון. ישנה חשיבות רבה באבחון הלידה המוקדמת כמה שיותר מהר כדי שניתן יהיה לעכבה או להיערך לקראתה.
הסיכונים בלידת פג
ההריון התקין, כפי שנאמר, נמשך כתשעה חודשים. בתשעת החודשים הללו כל רגע הוא חשוב ומהותי להתפתחותו של התינוק והבשלת מערכות הגוף השונות שלו טרם יציאתו לאוויר העולם.
ככל שהלידה מתרחשת בשלב מוקדם יותר, כך התינוק שנולד הוא פחות מפותח ובשל והסכנה לחייו גדלה. גם לאם קיימת סכנה והיא מתבטאת בסיכוי גבוה יותר לעבור ניתוח קיסרי או ללקות בדלקת בחלל הרחם.
הסכנה הגדולה ביותר בלידת פג היא מוות שלו. כיום עם התפתחות הרפואה והטכנולוגיה גם פגים קטנים מאוד יכולים לשרוד, אך אין זה מבטיח שהם לא יסבלו ממומים. כיום מעריכים כי לפג שנולד במשקל של פחות מ-1000 גרם יש סיכוי של 50% לחיות ולפג ששוקל מעל 1,500 גרם יש סיכוי של כמעט 100% לחיות.
סיבוך נוסף ממנו סובלים פגים קטנים הוא חוסר הבשלה של הריאות. באם ידוע שעומדת להתרחש לידה מוקדמת נהוג לתת לאם 2 זריקות של סטרואיד מסוים שעוזר בהבשלה של הריאות העובריות. פגים עלולים לסבול מבעיות לבביות, מנטיה מוגברת ללקות בזיהומים עקב חוסר בשלות של מערכת החיסון, מפיגור וכן לרוב סובלים בהמשך מבעיות ראייה.
הטיפול המוצע כיום לפגים הינו טוב עשרות מונים משהיה בעבר וסיכויי ההישרדות שלהם עלו מאוד. יחד עם זאת חשוב לצמצם ככל הניתן את גורמי הסיכון ללידה מוקדמת כדי להגיע בשלום לסוף ההריון וללידה תקינה ובטוחה.
>