פריצת דיסק

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פריצת דיסק

פריצת דיסקפריצת דיסק היא מצב נפוץ ביותר אשר מופיע בחלקים נרחבים מהאוכלוסייה, בו הדיסק הבין חולייתי פורץ החוצה וגורם ללחץ על העצבים, אשר מתבטא לרוב בכאבים, שמיטת רגל ותחושת נימול ברגל אחת. הדיסק הבין חולייתי הוא חומר צמיגי אשר מפריד בין החוליות ומספק תפקידים שונים ובין היתר מהווה בולם זעזועים.

פריצת דיסק מופיעה כאשר הדיסק הזה מתנתק ממקמו ומתחיל ללחוץ על שורשי העצבים היוצאים מחוט השדרה, וכתוצאה גורם לכאב אופייני ותסמינים נוספים. יש לציין שלא תמיד קיים קשר בין חומרת פריצת הדיסק לבין הביטוי שלה, וקיימים אנשים רבים אשר סובלים מפריצת דיסק קשה אך לא מפתחים סימפטומים, לעומת אחרים אשר סובלים מפריצת דיסק קלה יחסית וסובלים מביטוי קליני משמעותי.

הטיפול בפריצת הדיסק מתחיל בטיפול שמרני הכולל בעיקר מנוחה ופיזיותרפיה, אשר לעתים מספיק על מנת לגרום להפסקת התסמינים תוך מספר חודשים. במקרים קשים יותר, אשר לא חל בהם שיפור, יש לפנות לטיפול כירורגי להסרת הדיסק הפורץ ותיקון עמוד השדרה ורק כך ניתן להשיג שיפור במצב.

התסמינים של פריצת דיסק

הדיסק הבין חולייתי אשר לוחץ על שורשי העצבים גורם למספר תסמינים אופייניים. במידה ומדובר בפריצת דיסק מותנית, עיקר התסמינים יהיו קשורים לרגל, מכיוון שבאזור זה נמצאים שורשי העצבים המגיעים אל הרגל.

לעומת זאת, פריצת דיסק צווארית תגרום בעיקר להופעת תסמינים ביד, מכיוון שבמקרה זה הלחץ יהיה על העצבים המגיעים אל היד. בדרך כלל, פריצת הדיסק גורמת לתסמינים חד צדדיים, מכיוון שלרוב הדיסק פורץ בצד אחד בלבד ולוחץ רק על שורש עצבי אחד.

עם זאת, קיימים מקרים קשים יותר, בהם הלחץ הוא על שני השורשים והתסמינים הקליניים הם דו צדדיים. חשוב לזכור, שלא תמיד פריצת דיסק גורמת להופעת תסמינים, וזיהוי של פריצת דיסק בהדמיה לא דורש טיפול כלשהו במידה ואין סימפטומים. התסמינים העיקריים של פריצת דיסק כוללים:

  • כאבים ביד או ברגל – בהתאם למיקום הפריצה, מופיעים כאבים ביד או ברגל. הכאבים יכולים להחמיר בזמן פעילות, או כאשר מזיזים את הגב, ומתבטאים לרוב ככאב "שורף".
  • תחושת נימול – אחד המאפיינים החשובים של פריצת דיסק היא תחושת נימול ממושכת, המופיעה בגפה אחת. תחושת הנימול מבטאת את הפגיעה התחושתית הנוצרת כתוצאה מהלחץ העצבי, ובעוד רוב האנשים לא מבחינים בהפרעה ביכולת החישה, רובם כן מרגישים את תחושת הנימול המשמעותית.
  • חולשה – הפגיעה בזרוע המוטורית של מערכת העצבים מתבטאת בחולשה פיזית, אשר גורמת לרוב לשמיטת רגל, צליעה, וחוסר יכולת להרים דברים כבדים.
  • הפרעה בשליטה על הסוגרים – מקרים בהם מתחילה להופיע הפרעה ביכולת השליטה על הסוגרים נחשבים למצבי חירום רפואיים, ודורשים ניתוח מיידי. ולכן, במידה ומצב כזה מופיע יש להגיע באופן מיידי אל חדר המיון לקבלת טיפול.

הגורמים וגורמי הסיכון לפריצת דיסק

לעומת המחשבה המקובלת, הגורם העיקרי לפריצת דיסק הוא על פי רוב אנשי המקצוע אינו הרמת משאות כבדים אלא דווקא גורם גנטי. ברוב המקרים לא ניתן להצביע האם הפריצה הופיעה בגלל הרמת משקל, טראומה לגב או גורמים תורשתיים, והסיבה לכך אינה ידועה. רוב האנשים יפתחו את פריצת הדיסק סביב גיל 35-45, ועודף משקל ועבודה פיזית גורמים להגברת שכיחות המחלה.

אבחנה וטיפול של פריצת דיסק

עיקר האבחנה של פריצת דיסק מתבצע על ידי בדיקת CT או MRI, אשר יכולות להדגים את הדיסק הלוחץ על העצבים (צילום רנטגן לא מתאים במקרים אלו). בנוסף, במקרים רבים הרופאים יבקשו לבצע בדיקת הולכה עצבית על מנת לבדוק את תפקוד העצבים על מנת לשלול פגיעה עצבית ממוקמת. עם זאת, ברוב המקרים בדיקה גופנית מקיפה לצד תלונות אופייניות מספקים את רוב האבחנה, ולא תמיד נדרשות בדיקות עזר נוספות.

הטיפול בפריצת דיסק מתבסס על מנוחה, אשר יכולה תוך מספר חודשים לגרום לכך שהלחץ ירד והתסמינים יפחתו. בנוסף, ניתן לשלב גם טיפול פיזיותרפי על מנת לזרז את ההחלמה ולהקל על הכאב והתסמינים האחרים. במקרים קשים, פונים לניתוח לתיקון הדיסק, אשר נחשב לניתוח קשה יחסית הדורש תקופת החלמה ארוכה.

ראו גם:
מהי דלקת חוליות מקשחת?

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן