קלקול קיבה, הידוע בכינויו הרפואי כקשיי עיכול או הפרעות בעיכול, הוא כאב או אי נוחות בחזה או בבטן.
התופעה מגיעה בדרך כלל בתוך זמן קצר לאחר אכילה או שתייה של פרטי מזון או נוזלים שאינם מתאימים לגוף ונדחים על ידו. אנשים רבים סובלים מבעיה נפוצה זו, אך ברוב המקרים היא קלה ומתרחשת רק מידי פעם.
תסמינים של קלקול קיבה
התסמינים של הפרעות בעיכול מתוארים לעיתים קרובות כ'צרבת', אשר מופיעה ככאב צורב מאחורי עצם החזה. הצרבת נגרמת באמצעות חומצה העוברת מהקיבה אל הוושט.
אדם הסובל מקלקול קיבה, עלול לסבול גם מתסמינים כגון:
למה זה קורה?
קלקול קיבה נגרם באמצעות חומצה בקיבה אשר באה במגע עם רירית רגישה, המגנה על מערכת העיכול. חומצת הקיבה מפרקת את הרירית, מה שמוביל לגירוי ודלקת המתבטאים בכאבים ונפיחות. התנהלות זו גורמת להתרחשות תסמינים של קלקול קיבה.
ברוב המקרים, קלקול קיבה קשור לאכילה, למרות שהוא עלול להיגרם בשל גורמים אחרים, כגון עישון, שתייה, אלכוהול, השמנת יתר, הריון או נטילת תרופות מסוימות, כגון תרופות להרחבת כלי הדם, או להרגעת סוגר הוושט. תרופות אחרות, כגון תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, עלולות אף הן להשפיע על מערכת העיכול ולגרום לבעיות עיכול.
מחלות קשורות
יחד עם זאת, קלקול קיבה עלול להיגרם דרכים אחרות, ולעיתים התופעה עלולה להוות תסמין של מצב רפואי בסיסי, במיוחד אם אדם חווה התקפים חוזרים ונשנים. חלק מהגרמים האפשריים הם:
השמנת יתר – אם אדם סובל מאוד מעודף משקל, הוא נמצא בסיכון גבוה יותר לחוות בעיות עיכול בשל הגברת הלחץ בחלל הבטן. השמנה עלולה לפרוץ את סוגר הוושט לאחר ארוחה גדולה, ולגרום לחומצה.
בקע – תופעה זו מתרחשת כאשר חלק פנימי בגוף דוחף את השריר מסביבו או את קיר הרקמות. חלק מהקיבה נדחף לתוך הסרעפת, היריעה השרירית הנמצאת מתחת לריאות, ומונע מסוגר הוושט לפעול כראוי. מצב זה מאפשר לחומצת קיבה לעבור אל הוושט ולגרום לצרבת.
זיהום חיידקי – יתכן שאדם סובל מהתקפים חוזרים ונשנים של קלקול קיבה, אם הוא סובל מזיהום חיידקי. זיהומים מסוג זה נפוצים וניתן להידבק בהם מבלי להיות מודעים לכך.
כיב קיבה – מצב זה הוא פצע פתוח אשר מתפתח בציפוי הפנימי של הקיבה או המעי הדק, ומהווה גורם לתסמיני קלקול קיבה. מצב זה נוצר כאשר חומצה בקיבה פוגעת ברירית הקיבה. ברוב המקרים, הרירית פגומה כתוצאה מזיהום חיידקי.
סרטן קיבה – במקרים נדירים, התקפים חוזרים ונשנים של קלקול קיבה עלולים להוות תסמין של סרטן הקיבה. תאים סרטניים בבטן שוברים את ציפוי המגן, ובכך מאפשרים לחומצה לבוא במגע עם קיר הבטן.
טיפול בקלקול קיבה
ניתן לטפל בבעיות עיכול באמצעות שינויים בתזונה ובאורח החיים, או בטיפול תרופתי כגון נוגדי חומצה.
שינויים בתזונה ובאורח החיים
אם אדם סובל מקלקול קיבה רק לעיתים, יתכן שאין צורך בטיפול תרופתי. ניתן להקל על התסמינים באמצעות הקפדה על שינויים בתזונה ובאורח החיים, כגון:
משקל בריא – עודף משקל מפעיל לחץ נוסף על הבטן. אם אדם סובל מעודף משקל, חשוב לרדת במשקל באופן בטוח ובהתמדה באמצעות פעילות גופנית סדירה והקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת.
הפסקת עישון – אם אדם מעשן, הכימיקלים אותם הוא שואף בעשן הסיגריות, עלולים לגרום לבעיות העיכול שלו. כימיקלים אלו עלולים לגרום לטבעת שריר המפריד בין הוושט לקיבה, ומאפשרים לחומצת הקיבה לדלוף לוושט ביתר קלות.
הימנעות מאכילה לפני השינה – אם אדם חווה תסמיני קלקול קיבה בלילה, עליו להימנע מאכילה במשך שלוש עד ארבע שעות לפני השינה. הירדמות עם בטן מלאה מגבירה את הסיכון לחומצה בקיבה להגיע אל הוושט בזמן השכיבה.
שינויים בתרופות – הרופא עשוי להמליץ על ביצוע שינויים בתרופות הנוכחיות אותן אדם נוטל, אם הוא סבור כי הדבר יפתור את בעיות העיכול. יתכן שיהיה צורך להפסיק ליטול תרופות מסוימות כגון אקמול או איבופרופן. במידת האפשר, הרופא ירשום תרופה חלופית אשר אינה גורמת לבעיות עיכול. יחד עם זאת, אף פעם אין להפסיק נטילת תרופות ללא התייעצות עם הרופא.
ראו גם:
וירוס בבטן
>