אילו מחלות ניתן לאבחן על פי מראה הציפורניים?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

יבלת ויראלית


מצבי תחלואה שונים עשויים לבוא לידי ביטוי בסוגים שונים של תסמינים ויזואליים, המהווים מעין תמרורי אזהרה. תמרורי האזהרה אילו מחלות ניתן לאבחן על פי מראה הציפורניים שלכם?יכולים להופיע במקומות שונים בגוף, כשבין השאר הם עשויים לבוא לידי ביטוי בציפורניים. המראה החריג של הציפורניים עשוי להוות עדות לאינספור תחלואות ובכלל זה פסוריאזיס, זאבת, הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, מחלות ריאה כרוניות והרשימה עוד ארוכה.

במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר תמרורי אזהרה שכאלה, שעשויים להעיד על מצב בריאותי מסוים. עם זאת, חשוב לציין כי גם אם התסמין המופיע בציפורניים מהווה עילה לפנייה לרופא, הרי שאין אף מחלה שניתן לאבחן תוך הסתמכות על מראה הציפורניים באופן בלעדי.

פסים או כתמים בצבע לבן

הכתמים או הפסים הלבנים המופיעים לא אחת על הציפורניים, נקראים לויקוניכיה. ברוב המוחלט של המקרים, הכתמים לא אמורים לעורר דאגה מיוחדת שכן הם בסך הכול מעידים על כך ששורש הציפורן לא תפקד בצורה אופטימלית וכתוצאה מכך, תהליך הצמיחה של הציפורן לא היה מושלם. הזמן שנדרש לציפורן כולה להתחדש עומד על כשמונה חודשים ואכן, לרוב הכתמים נעלמים בפרק זמן זה.

עם זאת, ישנם מקרים שבהם הכתמים מעידים על בעיה שיש לטפל בה, כשבראש ובראשונה מדובר על מחסור באבץ. במקרה הזה, הכתמים נוטים להופיע שוב ושוב בצורה עיקשת והתסמין מצדיק בדיקת דם לאבחון מחסור באבץ.

התאלות הציפורניים (clubbing)

התאלות הציפורניים היא תסמין הבא לידי ביטוי בשינוי משמעותי במראה של מיטת הציפורן, המוביל לכך שהאצבעות יזכירו בצורתן מקלות תיפוף. תסמין זה היה ידוע במשך אלפי שנים ולמעשה אפילו היפוקרטס תיאר אותו בכתביו וקישר אותו לבעיות נשימה. כיום ידוע כי הממצא עשוי להעיד על שורה ארוכה של מחלות שונות אך עשוי גם להופיע באנשים בריאים. המחלות הקלאסיות המקושרות להתאלות הציפורניים הן מחלות ריאה כרוניות, אנדוקרדיטיס זיהומית, מומי לב כחלוניים ועוד.

שקערוריות (pitting)

כמחצית מחולי פסוריאזיס, מחלת עור אוטואימונית הגורמת לתחלופה מהירה של תאי העור בשל תקיפה של מערכת החיסון, סובלים מחרירים זעירים בציפורניים. אי לכך, בדרך כלל תסמין זה מקושר למחלת הפסוריאזיס. עם זאת, ישנן מחלות נוספות שעשויות להוביל להתפתחות של שקערוריות בציפורניים ובכלל זה אטופיק דרמטיטיס, מחלות שונות של רקמות החיבור ועוד.

התעבות, התעכרות והצהבה של הציפורניים

פטרת הציפורניים היא מחלה זיהומית הפוגעת בציפורניים, המהווה כחמישית ממחלות הציפורניים. הזיהום עשוי להוביל לשינויים כאלו ואחרים במראה הציפורן כשבין השאר הציפורניים המעורבות עשויות להיות גסות מאוד, צהובות או עכורות ואף עשויות להתנתק ממיטת הציפורן. עם זאת, ברוב המקרים הזיהום לא גורם לכאבים. יש לציין כי פטרת הציפורניים היא הגורם לשינוי במבנה הציפורניים בכמחצית מהמקרים.

פס חום או שחור לאורכה של הציפורן

הופעה של פס שחור או פס חום לאורכה של הציפורן, שמתרחב באופן הדרגתי לאורך הזמן ואינו נעלם, מהווה תסמין נדיר יחסית. תסמין זה עשוי להעיד על התפתחות של גידול סרטני מתחת לציפורן. ללא טיפול, הגידול עשוי להתרחב ולפלוש גם לעור שבקרבת הציפורן. סוג זה של גידול נקרא מלנומה והוא מסוכן ביותר.

כמו כן הופעה של נגע מחוספס בצבע אדום מתחת לציפורן, שאינו נעלם אלא הולך ומתפשט בהדרגה עם הזמן, עשויה אף היא להעיד על התפתחות של גידול סרטני הנקרא squamous cell carcinoma או סרטן של תאי קשקש. ביופסיה של הציפורן תאפשר להבחין בין גידול סרטני לבין בעיות אחרות הגורמות לשינויים בציפורן כמו יבלת ויראלית למשל.

לפני שנפרדים, טיפ לקחת לדרך

חשוב מאוד להבין כי ברוב המוחלט של המקרים, שינויים ויזואליים ו/או מבניים בציפורניים הם לא התסמין הראשון שבו המחלה באה לידי ביטוי. כך לדוגמה, בקרב אנשים הסובלים ממחלת ריאה כרונית, ההתאלות של הציפורניים תופיע זמן רב לאחר שיופיעו התסמינים הנשימתיים. כמו כן לא מדובר בתסמינים שיש בהם כדי להעיד באופן ודאי על קיומה של מחלה כזו או אחרת. כך למשל, ציפורניים לבנות עשויות להעיד על קיומה של מחלת כבד אך ישנם חולים הסובלים ממחלת כבד, שהציפורניים שלהם לא הופכות ללבנות. לעומת זאת ישנם גם אנשים עם ציפורניים לבנות, שכלל לא סובלים ממחלת כבד.

בדרך הכלל הסיבה לשינוי במראה הציפורן קשור לזיהום מקומי, חבלה או בעיה קלה אחרת. לכן חשוב להימנע מניסיון לאבחון עצמי וחלילה לא להיכנס לפאניקה. כאשר ישנו מקום לספק, מומלץ לגשת לרופא עור כדי לעבור תהליך אבחון רפואי.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן