בלוטת יותרת המוח

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בלוטת יותרת המוח

בלוטת יותרת המוחבלוטת יותרת המוח היא בלוטה שממוקמת בבסיסה של הגולגולת. הבלוטה מחוברת להיפותלמוס שממוקם מעליה ומחולקת לזוג אונות נפרדות שכל אחת מהן ממלאת תפקיד חשוב אחר.

בין שתי האונות שנקראות ההיפופיזה הקדמית וההיפופיזה האחורית ממוקם חלק מרכזי שנקרא Pars intermedia. הצורה של הבלוטה היא צורת אפון, הקוטר שלה הוא ס"מ אחד בלבד ומשקלה כחצי גרם. למרות גודלה הצנוע היא ממלאת תפקיד מרכזי ביותר בגופנו.

מה הם התפקידים של הבלוטה?

בלוטת יותרת המוח ממלאת תפקיד חשוב ביותר במערכת ההורמונלית בגופנו. ריכזנו את התפקידים שלה בחמש נקודות מרכזיות להלן:

  •  ייצור והפרשת הורמון הגדילה.
  • ייצור והפרשה של ההורמון TSH שמעודד את בלוטת התריס להפריש את הורמוני בלוטת התריס.
  • ייצור והפרשה של הורמון שנקרא ACTH המעודד את ייצור ההורמונים בבלוטת יותרת הכליה בדגש על זירוז הייצור של קורטיזול.
  • ייצור והפרשה של הורמון LH ושל הורמון FSH שמעודדים בגברים את הפרשת הורמוני המין הזכריים באשכים ובנשים את הפרשת הורמוני המין הנקביים בשחלות (טסטוסטרון ואנדרוסטנדיאון בגברים ואסטרדיאול ופרוגסטרון בנשים).
  • ייצור והפרשה של פרולקטין שגורם לייצור חלב לאחר הלידה.

אילו מחלות יכולות להתעורר בבלוטה?

ישנו מגוון רחב ביותר של מחלות שיכולות להתעורר בבלוטת יותרת המוח. כאשר התפקוד של הבלוטה נפגע מתרחשת ירידה ביכולת הייצור וההפרשה של ההורמונים. במקרים מסוימים תיפסק לחלוטין יכולת הייצור וההפרשה של הורמון אחד בלבד, אך במחלות מסוימות נפגע כל מערך ייצור ההורמונים בבלוטה. באופן עקרוני ניתן לעשות שימוש בתחליפים עבור כל אחד ואחד מההורמונים שמייצרת הבלוטה, אך ללא טיפול מצב זה בו הבלוטה לא מתפקדת נחשב למצב חירום רפואי שכן הוא מסכן חיים. על כן, ישנה חשיבות עליונה לאבחן את מצבי המחלה בהקדם האפשרי.

להלן מספר מחלות שעלולות להתפרץ בבלוטת יותרת המוח:

מוטציה גנטית

ישנו מגוון רחב ביותר של מוטציות גנטיות שבמידה והן קיימות באדם יופיע מצב של חסר מבודד באחד מההורמונים החל מהלידה למשך כל החיים. מצב זה נקרא בשפה המקצועית Isolated Hormone Deficiency.

אדנומה בבלוטת יותרת המוח

אדנומה היא גידול שפיר בבלוטה. אדנומה נחשבת למצב השכיח ביותר שגורם להפרשה מוגברת של הורמונים. במצב זה חלק מסוים בבלוטה מתחיל לגדול באופן לא פרופורציונאלי כשלרוב מדובר על התאים בבלוטה שאחראים על הפרשת ההורמון פרולקטין. בשכיחות נמוכה יותר התופעה מתרחשת בתאים שמפרישים את ההורמונים LH ו- FSH ובמקרים נדירים מאוד מתרחשת גדילת יתר של התאים שמפרישים ACTH.

בעקבות הגדילה הלא פרופורציונאלית התאים פחות רגישים למשוב השלילי של ההיפותלמוס שאחראי על כל מערכת הפרשת ההורמונים מהבלוטה וכך מופרשים יותר הורמונים ממה שנחוץ לתפקוד התקין של הגוף. בנוסף לכך, הגדילה של הבלוטה עלולה לגרום לנזק לראייה בעקבות לחץ על אזור במוח שנקרא תצלובת הראייה.

תסמונת שיהן

תסמונת שיהן היא תסמונת שמתרחשת אך ורק בנשים לאחר ההיריון. באופן טבעי במהלך ההיריון הבלוטה גדלה מעט ובעקבות כך זקוקה לאספקת דם גדולה יותר. בנשים שחוו ירידה ניכרת בלחץ הדם או דימום מסיבי בלידה הבלוטה עלולה לסבול מנמק כיוון שהיא עדיין זקוקה לאספקת דם גדולה מאוד. הנשים שסובלות מתסמונת זו חייבות לקבל את כל ההורמונים שהבלוטה כבר לא מייצרת באופן מלאכותי למשך כל חייהן.

גידולים בבלוטת יותרת המוח

הזכרנו את האפשרות של גידול שפיר בבלוטת יותרת המוח, אך חשוב לציין עוד כי גידול ממאיר שנקרא קרצינומה בבלוטת יותר המוח הוא מצב נדיר מאוד שכמעט ולא מתרחש. ברוב המוחלט של המקרים הגידולים שעשויים להופיע באזורים השונים בבלוטת יותרת המוח הם גידולים שפירים.

למרות שגידולים ממאירים כמעט לעולם לא מתחילים בבלוטה עצמה, הרי שבכל זאת עלולות להגיע לבלוטה גרורות מגידולים שמקורן באיברים אחרים כמו למשל גידולים שהחלו בשחלה או בכליות שחדרו דרך נוזל הלימפה לכלי הדם הרבים שנמצאים בבלוטת יותר המוח דרכם היא מעבירה את ההורמונים למקומות השונים בגוף.

קראו עוד:

בלוטת התריס, דיכאון והשמנה

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן