התכווצות שרירים – מה עושים שהשרירים נתפסים?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התכווצות שרירים

התכווצות שריריםהתכווצות שרירים היא תופעה ידועה, שכיחה וכואבת שבאה לידי ביטוי בהתכווצות של סיבי השריר בבת אחת ובאופן חד פעמי. התופעה יכולה לקרות בלילה בעת שינה כשהגוף נמצא בתנוחה לא נוחה, היא יכולה לקרות תוך כדי פעילות גופנית והיא יכולה לקרות תוך עשיית תנועה לא נכונה של הגוף.

ההגדרה של התכווצות שרירים היא התכווצות בלתי רצונית, חזקה וכואבת של סיבי השריר- כולם יחד באותו שריר שהתכווץ. ברוב המקרים התופעה נמשכת החל ממספר שניות ועד לכמה דקות אולם אין בכך את מניעת הכאב שמתלווה לה.

אותו זמן של ההתכווצות מדומה לזמן ארוך פי כמה ממה שהוא באמת בשל הכאב החד. החומרה של הכאב משתנה ממקרה למקרה וישנם מצבים של כאב חמור ביותר ושל חוסר יכולת תזוזה.

חלקים בגוף

התכווצות שרירים מופיעה בשכיחות הגבוהה ביותר בשרירי הירך האחוריים, השריר הארבע ראשי ושרירי השוק האחוריים אך היא יכולה להופיע גם בכל איבר אחר בגוף: ידיים, רגליים, כפות רגליים, גב, מותניים, ישבן, בטן ועוד, ובמקרים קיצוניים היא גורמת לכאבים חריפים ולסבל רב.

שכיחות התופעה

אנשים רבים חווים התכווצות שרירים לאורך חייהם אולם ישנן קבוצות של אנשים שסובלים ממנה במיוחד בתדירות גבוהה. אנשים בגיל מבוגר- החל מ 60 וגם מעל 80 נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה מאוד וגם נשים הרות, בעיקר בשליש האחרון של ההיריון.

קבוצות נוספות הן אנשים שסובלים מהפרעות מטבוליות ומחוסר איזון של המלחים בגוף ואנשים שנוטלים תרופות מסוימות שאחת מתופעות הלוואי שלהן היא התכווצות שרירים.

גורמים

הגורמים המדויקים לתופעה של התכווצות שרירים אינם ברורים באופן משמעי. אחת הטענות היא שההתכווצות מופיעה בעת שהשריר שנתון זה מכבר במצב מכווץ או מקוצר מקבל גירוי להתכווצות נוספת. הכיווץ הנוסף גורם לשריר לקבל עווית. להלן כמה גורמים שידועים בתור גורמים להתכווצות שרירים:

פעילות גופנית – קיים קשר ישיר בין פעילות גופנית מאומצת לבין התפרצות של התכווצות שרירים שיכולה לקרות תוך כדי הפעילות או לאחר הפעילות. הסברה היא שבמהלך הפעילות המואצת הספורטאים מאבדים את האיזון שבין המים לבין הסידן, האשלגן והנתרן בגוף, ובגלל הגירוי המאסיבי של השריר והעצבים שמסביבו.

גיל- כאמור מעלה, אנשים מבוגרים נוטים להתכווצות שרירים, כשהנתונים מראים על בין 30% ל- 50% מהאנשים מעל גיל 60 שסובלים מכך. השכיחות הגבוהה נובעת ממגוון המחלות בגיל המבוגר כגון בעיות של תפקודי כליות, מחלות כלי דם, בעיות הורמונליות, כאבי גב שגורמים ללחץ על שורשי העצבים ברגליים וכדומה.

אובדן מלחים- אנשים שבגופם יש אובדן של איזון המלחים (אשלגן, נתרן, מגנזיום וסידן) הם בעלי סיכון גבוה להתכווצות שרירים. תופעה זו קורית בעיקר לאנשים שנמצאים כל היום ומדי יום בתנאים של התייבשות וחום וגם לספורטאים.

היריון– נשים הרות רבות שנמצאות בשליש השלישי להיריון נוטות לסבול מהתכווצות שרירים בגלל שישנן תופעות כמו שינויים בזרימת הדם, לחצים על כלי דם ועצבים, שינויי משקל גוף, שיבוש באיזון האלקטרוליטים ושינויים ביציבה של הגוף שגורמים לעומס רב על שרירי הרגליים.

תופעת לוואי לתרופות- ישנן תרופות כרוניות שנטילתן יכולה להביא להתכווצויות בשרירים כגון ונטולין, סטאטינים, ניפדיפין, ליתיום, חומצת ניקוטין, פנוטיאזין, טרבוטאלין, פניסילאמין וכלופיברט.

מניעה של התכווצויות שרירים

ישנן כמה דרכים שיכולות לעזור במניעת התכווצות שרירים לאנשים שסובלים מכך פעמים רבות כגון מתיחות עדינות של שרירי הגוף, שכיבה נכונה בעת השינה, בדיקת האפשרות שאולי התרופות הקבועות גורמות להתכווצות ואז להחליפן.

כמו כן, שתיית מים מרובה במשך היום כדי למנוע התייבשות שעלולה לגרום להתכווצות שרירים וגם משקאות שמכילים אלקטרוליטים.

טיפול

כאשר מופיע הסימן הראשוני של התכווצות שרירים מומלץ למתוח מיד את השריר ולעסות אותו. הפעולה יכולה להרפות את השריר המכווץ ולהקל במעט על הכאבים. קומפרסים חמים על השריר מקלים גם הם ובמקרה חמור יותר גם כדורים יעזרו.

ראו גם:
חשיבות המדרסים לבריאות הגוף

כאבים בירך והטיפול בהם

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן