מיוזיטיס – דלקת שרירים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מיוזיטיס – דלקת שריריםמיוזיטיס או דלקת שרירים היא מחלה המשתייכת לקבוצת המחלות של רקמות החיבור שהינן בעלות אופי אוטואימוני. המחלות במשפחה זו באות לידי ביטוי בפגיעה בשריר המשורטט השלדי ויכולות לגרום לא רק לדלקת אלא אף לנמק.

במקרים בהם הדלקת מערבת אך ורק את השרירים, נהוג לכנותה פולימיוזיטיס ואילו במקרים שבהם נלווית לדלקת בשרירים גם דלקת עורית, נקראת המחלה דרמטומיוזיטיס.

במבוגרים הגיל הממוצע בו מאובחנת המחלה הוא ארבעים וחמש ואילו בילדים הגיל הממוצע הוא עשר. המחלה פוגעת בנשים בשכיחות הגבוהה פי 2.5 מאשר בגברים ואילו בילדים השכיחות שווה בין שני המינים. במקרים מסוימים הדלקת נלווית למחלה אוטואימונית נוספת כמו למשל זאבת אדמנתית מערכתית או סקלרודרמה.

מה הם הגורמים למיוזיטיס?

ברוב המקרים הגורם לדלקת בשרירים אינו ברור. מסיבה כלשהי מתרחש שיבוש בפעילות התקינה של מערכת החיסון וכתוצאה מהליקוי הזה, תאים לימפטיים מצליחים להסתנן לשריר ומופרשים חומרים מעוררי דלקת. בנוסף לכך, מיוצרים נוגדנים עצמוניים שתוקפים את השרירים. חלק מהנוגדנים מופיעים גם במחלות אוטואימוניות אחרות אך חלקם סגוליים למיוזיטיס בלבד.

ישנה סברה מסוימת לפיה הפעילות החיסונית המופרעת מתרחשת כתגובה לא פרופורציונאלית לזיהום נגיפי או חיידקי בחלק מהמקרים אך עדיין תיאוריה זו לא הוכחה באופן מלא וודאי.

בנוסף לכך, הדלקת יכולה להיגרם כתוצאה משימוש בתרופות מסוימות לאיזון פרופיל השומנים בדם, בעקבות שימוש מופרז באלכוהול, בעקבות נטילת תכשירים להורדת רמת החומציות של הקיבה ועוד.

מה הם התסמינים של מיוזיטיס?

המהלך של המחלה לרוב כרוני והדלקת מתפתחת בדרך כלל בשרירים הקרובים לעמוד השדרה ולשרירים בחלק הפרוקסימלי של הגפיים. הדלקת מופיעה באופן סימטרי כאשר כפי שציינו, במקרים מסוימים הדלקת תבוא לידי ביטוי גם בעור ולא רק בשרירים. מעבר לדלקת נראית חולשת שרירים שיכולה לגרום לקושי בעלייה במדרגות, לעבור משכיבה לישיבה ועוד. התסמינים משתנים באופן עקרוני לפי מערכות השרירים המעורבות במחלה.

כך לדוגמה במידה וקיימת מעורבות של שרירי הבליעה והדיבור, ייתכנו תסמינים כגון צרידות וקושי בבליעה ובמידה והפגיעה בשרירי הגפיים תהיה חמורה מאוד, ייתכנו גם קשיים בהליכה ישירה ואפילו בעמידה יציבה. בדרך כלל, המחלה מתפתחת באופן הדרגתי במשך כשלושה עד שישה חודשים, בכשלושים אחוז מהמקרים היא מתפתחת תוך שבועות בודדים ובחלק קטן מאוד מהמקרים עוברות שנים עד לאבחון.

מעבר לפגיעה בשרירים שמהווה את החלק הארי של התסמינים, ייתכנו תסמינים גם במערכות אחרות כשבין היתר מדובר על מערכת העיכול, הלב, הנשימה, המפרקים ועוד.

כיצד מאבחנים מיוזיטיס?

האבחון מתבסס על מספר קריטריונים להלן:

  • חולשה סימטרית בשרירים הפרוקסימליים.
  • עדות לדלקת בביופסיה מהשריר.
  • עלייה ברמתם של חומרים שונים המשתחררים מהשרירים המודלקים בדגש על CPK.
  • אבחון של שינויים האופייניים למצבי דלקת בשריר בבדיקה הנקראת אלקטרומיוגרפיה.
  • תפרחת עורית האופיינית לדלקת בשרירים.

כאשר כל ארבעת הקריטריונים הראשונים מאובחנים בחולה ניתן לקבוע בוודאות כי הוא סובל ממיוזיטיס וכן צירוף של שניים עד שלושה סעיפים במקביל לקריטריון החמישי מהווים אבחנה ודאית של המחלה.

כיצד מטפלים במיוזיטיס?

הטיפול במחלה מתבסס ברובו על מתן תרופות שמטרתן לשנות את התפקוד הלקוי של מערכת החיסון על ידי נטרול המנגנון הלקוי, החלפת התאים הלבנים בתאים בריאים או על ידי מתן תרופות לדיכוי כולל של מערכת החיסון. בין היתר מדובר על שימוש בקורטיזון ובנגזרות שלו, ציקלוספורין, מתוטרקסט ועוד.

במהלך ההתמודדות עם המחלה חשוב לבצע מעקב צמוד אחרי החולים על מנת לבדוק את ההתקדמות או ההידרדרות במצבם ולהתאים להם את התרופות הנכונות בהתאם למצבם.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן