נגיף הזיקה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נגיף הזיקהכבר מספר חודשים שנגיף הזיקה מסרב לרדת מהכותרות בכל רחבי העולם. רבים סימנו אותו בתור האיום הגדול החדש המאיים על תינוקות, ממשלת ברזיל פרסמה הודעה רשמית לפיה יש להימנע מכניסה להריון עד להודעה חדשה ואפילו בארצות הברית פורסמה אזהרת נסיעה למדינות בהן זוהה הנגיף. בעיתונים היומיים בארצות הברית ניתן למצוא אינספור דיווחים על מקרי הדבקה חדשים וכתוצאה מכל זה, בקרב הציבור הרחב קיימת בהלה מפני המגיפה המפחידה. במאמר שלפניכם, ננסה להסיר את החשש הכבד מפני הנגיף.

מה הוא נגיף הזיקה?

נגיף הזיקה הוא נגיף העובר על ידי יתוש השייך למשפחת אדס, שחבריה מעבירים מגוון רחב של מחלות נוספות כמו לדוגמה קדחת מערב הנילוס וקדחת דנגי. בכשמונים אחוז ממקרי ההדבקה לא יופיעו תסמינים כלל ואילו בעשרים אחוז מהמקרים יופיעו תסמינים קלים יחסית. הכוונה היא בעיקר להרגשה כללית רעה, כאבי מפרקים, פריחה עורית וחום. המחלה בדרך כלל חולפת מאליה גם ללא כל טיפול תוך מספר ימים בלבד.

מה היא מיקרוצפליה?

מיקרוצפליה היא מצב הבא לידי ביטוי בכך שהגולגולת והמוח של העובר לא מתפתחים בצורה תקינה ולכן התינוק בא לעולם עם ראש קטן ומוח קטן מהנורמה. ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים למיקרוצפליה, כשבין היתר מדובר בחשיפה לסוגים שונים של רעלנים במהלך ההריון, מחלות גנטיות מסוימות, תת תזונה במהלך ההריון, צריכת אלכוהול במהלך ההריון, מחלות זיהומיות שונות בהן חלתה האם במהלך ההריון ועוד. כך לדוגמה אישה הרה החולה באדמת במהלך ההריון נמצאת בסיכון מוגבר ללדת תינוק הסובל ממיקרוצפליה.

בהלת ההמונים בברזיל

בחודש אוקטובר, 2015, החלה התפרצות של הנגיף בברזיל. בשלב הראשון איש לא החשיב את ההתפרצות של הנגיף כמסוכנת וזאת כיוון שכפי שציינו, דרגת החומרה של התסמינים להם גורמת ההדבקה לא גבוהה במיוחד. עם זאת, במקביל לעלייה במקרי ההדבקה, התברר כי חלה עלייה במקרי המיקרוצפליה בתינוקות. מאחר וישנם נגיפים רבים שיכולים לגרום למיקרוצפליה, החלו לחשוד רשויות הבריאות שהגורם לעלייה במספר המקרים של מיקרוצפליה קשור ישירות לעלייה במקרי ההדבקה של נגיף הזיקה.

לאור זאת, ב- 22 באוקטובר, החלה ממשלת ברזיל לחקור את הנושא, כשעיקר המחקר כלל איסוף של מידע לגבי תינוקות עם מיקרוצפליה ובדיקות בנוגע לבריאות האם במהלך ההריון. עד לתשיעי בינואר, 2016, דווח בברזיל על 3530 תינוקות עם מיקרוצפליה שנולדו לאימהות שסבלו מפריחה במהלך ההריון.

האם אכן הנגיף גורם למיקרוצפליה?

ככול הנראה הקשר בין העלייה במספר מקרי ההדבקה לעלייה במספר התינוקות שנולדו עם מיקרוצפליה הוא קשר טמפורלי בלבד. הכוונה היא לכך שמדובר בהדגמה של שתי תופעות המתרחשות באוכלוסייה אך לא בהכרח קשורות זו לזו. להלן הגורמים המרכזיים לכך:

  • אין נתונים בנוגע לשיעור היילודים עם מיקרוצפליה בברזיל. אמנם ידוע כי נולדו יותר תינוקות עם מיקרוצפליה, אך ייתכן שפשוט חלה עלייה במספר הלידות וששיעור הלידות של יילודים עם מיקרוצפליה נותר ללא שינוי.
  • לא נשללו גורמים אחרים למיקרוצפליה, כלומר לא נערכה בדיקה מעמיקה בנוגע לצריכת אלכוהול, חשיפה לרעלנים שונים, הידבקות בזיהומים או עישון סיגריות במהלך ההריון.
  • העלייה במקרי המיקרוצפליה במקביל לעלייה במקרי ההידבקות בנגיף הזיקה תועדה אך ורק בברזיל ואילו בשאר המדינות שבהן דווח על עלייה במקרי ההדבקה, לא דווח על מיקרוצפליה.
  • אף לא אחת מהנשים שהביאו לעולם תינוק הסובל ממיקרוצפליה לא נבדקה במהלך ההריון, כשלמעשה הנתון היחיד שיש בו כדי להעלות את החשד להידבקות בנגיף הוא הפריחה עליה דווחו האימהות. יש לציין כי אין נתונים לגבי גורמים אחרים שהיו יכולים לגרום להופעת הפריחה כמו לדוגמה תגובה אלרגית או מחלה זיהומית של העור.

כדי להוכיח שאכן הנגיף מגדיל את הסיכוי להולדת צאצא הסובל ממיקרוצפליה, יש להוכיח ראשית שאכן הנשים חלו בנגיף. בנוסף, יש לבדוק מה הוא שיעור התינוקות שאובחנו עם מיקרוצפליה שנולדו לאימהות שלא חלו בנגיף ולהשוות אותו לשיעור התינוקות שאובחנו עם מיקרוצפליה שנולדו לאימהות שחלו בנגיף בהריון.

מעבר לכך, יש לשלול הסברים אחרים למיקרוצפליה בתינוקות ולבדוק לעומק את הקשר בין הנגיף למיקרוצפליה במדינות נוספות שבהן חלה עלייה במקרי ההדבקה. רק לאחר ביצוע כל השלבים, ניתן יהיה להצביע על קשר אפשרי בין הנגיף למיקרוצפליה.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

חיסון לקורונה – סקירת החברות שעמלות כעת על פיתוח חיסון לנגיף קורונה

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן