דלקת זקיקי השיער (פוליקוליטיס)

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דלקת זקיקי השיער (פוליקוליטיס)זקיק השיער הוא האיבר שתפקידו לייצר שיער, כאשר כול שיערה בגופנו צומחת מתוך זקיק אחד. כאשר מתפתחת באיבר זה דלקת, התופעה מוגדרת כפוליקוליטיס (Folliculitis) או דלקת זקיקי השיער. הדלקת יכולה להתפתח על רקע מגוון גורמים רחב, כפי שנפרט בהמשך מאמר זה. לפיכך בלעז, נהוג לסווג את סוגי הדלקת השונים, בהתאם לאטיולוגיה של הדלקת או בהתאם למיקום שלה.

בין היתר ייתכן כי תתקלו בשמות הבאים: Tinea barbae  (דלקת שמקורה בזיהום פטרייתי, המופיעה באזור הזקן), Hot-tub folliculitis (דלקת המתפתחת לרוב לאחר רחצה באמבט חם שלא עבר חיטוי כראוי) ועוד.

מה הם הגורמים לדלקת זקיקי השיער?

בדרך כלל, הדלקת מופיעה כאשר זקיק השיער ניזוק כתוצאה מנשיכת חרק או חיכוך בבגד וכן לא אחת הנזק נוצר כתוצאה מצמות הדוקות מדי או גילוח לא זהיר. סך הכול נהוג לסווג את הגורמים העיקריים לדלקת זקיקי השיער לארבע קבוצות מרכזיות להלן:

  • גורמים פטרייתיים.
  • גורמים בקטריאליים – הדלקת יכולה להתפתח על רקע זיהום חיידקי כשהפתוגנים השכיחים ביותר הגורמים לדלקת זקיקי השיער הם Pseudomonas aeruginosa ו- Staphylococcus aureus.
  • גורמים ויראליים.
  • גורמים לא זיהומיים – צמיחה של שערה חזרה לכיוון העור, חשיפה לשמנים מסוימים הנמצאים בשימוש בתעשיות שונות, מערכת חיסונית חלשה במיוחד, טראומה כתוצאה מהסרת שיער בלייזר או שעווה למשל ועוד.

מה הם התסמינים של דלקת זקיקי השיער?

הדלקת הפוגעת בזקיקי השיער יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים כשאין זה מן הנמנע ששני חולים יסבלו מתסמינים שונים לגמרי. להלן כמה מהתסמינים בהם עשויה הדלקת בזקיקי השיער לבוא לידי ביטוי:

  • גרד בדרגות חומרה שונות.
  • פריחה ואדמומיות.
  • מורסות כרוניות ומגרדות בחזה ובגב ולעתים גם בפנים, בזרועות, בכתפיים ובצוואר.
  • בליטות זעירות ומלאות מוגלה באזור הזקן.
  • בליטות ורודות או אדומות הבולטות מעל פני השטח באזור הנגוע.
  • במקרים החמורים ביותר הדלקת עלולה להוביל להרס של זקיק השיער או של זקיקי השיער הנגועים. כתוצאה מכך, לא יצמחו עוד שיערות באזור הפגוע. בנוסף לכך, דלקת חמורה ועמוקה יכולה להותיר צלקות בעורו של המטופל או לגרום לשינויים בפיגמנטציה של העור באזורים המודלקים.

כיצד מאבחנים את דלקת זקיקי השיער?

אבחון הדלקת מבוצע על ידי רופא עור, כבדרך כלל ניתן יהיה לאבחן את הדלקת בזקיקי השיער באמצעות הסתכלות ישירה על הפצעים הדלקתיים. עם זאת, במקרים מסוימים יהיה צריך לקחת דוגמית מההפרשה המוגלתית לצורך בדיקה מעבדתית. במעבדה מדגירים את החיידקים על מנת שניתן יהיה לזהות את סוג הזיהום במדויק.

כיצד מטפלים בדלקת זקיקי השיער?

במקרים הקלים ביותר אין כלל צורך לטפל, שכן במקרים הקלים הדלקת חולפת גם ללא טיפול, אם כי תמיד מומלץ לעקוב אחרי התסמינים. באופן כללי, כל עוד ישנה דלקת בזקיקי השיער באזור מסוים, מומלץ להימנע מגירוי של האזור. הכוונה היא לכך שמומלץ לא לגלח את האזור או להסיר ממנו שיער בכל דרך שהיא, לא ללבוש בגדים צמודים מדי או בגדים המיוצרים מבדים לא נושמים ועוד.

במקרים חמורים יותר הטיפול משתנה בהתאם למידת החומרה של הדלקת ובהתאם לגורם שהוביל להתפתחות הדלקת. כך לדוגמה ייתכן כי טיפול הבחירה יהיה מתן אנטיביוטיקה דרך הפה, אך במקרים אחרים ניתן יהיה להסתפק בתרופות אנטיביוטיות למריחה על העור.

ישנם חולים שיפיקו תועלת ממשחות המכילות סטרואידים, במקרים מסוימים נרשמות לחולים תרופות המכילות שילוב של סטרואידים עם אנטיהיסטמינים ועוד. במקרים חמורים במיוחד, ייתכן כי יהיה צורך לנקז את המוגלה מזקיקי השיער.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן