טיפול התנהגותי קוגניטיבי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

טיפול התנהגותי-קוגניטיבי - טיפול בCBT

"תנו לי ילד בעולם, ואוכל לעשות ממנו כל שארצה" (ג'ון ווטסון).

טיפול התנהגותי-קוגניטיבי - טיפול בCBTטיפול התנהגותי-קוגניטיבי (Cognitive Behavioral Therapy), נחשב כיום כאחד הטיפולים המועילים והמוצלחים ביותר בתחום רפואת הנפש.

הטיפול מורכב משתי שיטות טיפול, שהתפתחו בתחילת המאה ה-20 על ידי הזרם הביהביוריסטי, בראשות ג'ון ב. ווטסון (1878-1958) ופרדריק סקינר, שהיו שתי דמויות בהתהוות הזרם והתיאוריות הביהביוריסטיות.

התיאוריות הבסיסיות מתמקדות בחקר ההתנהגות הגלויה של האדם וכיצד ניתן לעצב אותה בדרך חיובית או שלילית.
באופן מסוים, עקרונות הפסיכולוגיה ההתנהגותית-קוגניטיבית, הפכו את הפסיכולוגיה למדע מדויק יותר.

באופן כללי, עקרונות שיטת הטיפול ההתנהגותי-קוגניטיבי, מבוססים על שני מושגים עיקריים:

  • התניה קלאסית – אשר מתבססת על הטענה, שכל גירוי (פיזיולוגי, פסיכולוגי, סביבתי ועוד) גורר אחריו תגובה מסוג כלשהוא (רגשית, נפשית, פיזית ועוד).  תגובות אלו הנוצרות לאחר הגירוי, ברובן אינן נשלטות או נעשות במודעות.
  • התניה אופרנטית – אשר מתבססת על הטענה, שהאדם פועל בדרך זו או אחרת, בכדי להשיג איזושהי מטרה חיובית או שלילית אשר תקנה לו רווחים או הפסדים.
    בנוסף, בכדי שלאדם תהיה מוטיבציה ורצון ללמוד משהו חדש, יש צורך לחזק אותו באופן חיובי, על ידי הצמדת מתנה או פרס אשר יינתנו לו בשל הלמידה והתנהגותו החיובית או חיזוק שלילי וענישה, כאשר האדם אינו מבצע או אינו מבצע כראוי את הפעולה, הלמידה וכדומה.
  • התניה סמויה – אשר מתבססת על הטענה, שגם תהליכים קוגניטיביים שונים, כגון: מחשבות, זיכרון, למידה, הבנה ועוד, נרכשים על ידי האדם בדיוק באותה דרך כמו בהתניה קלאסית, האדם לומד, חושב, זוכר ומבין דברים שונים על פי התגובות שהתעוררו אצלו לאחר גירויים מסוימים וגם על פי התניה אופרנטית, משמע שהלמידה, זיכרון, מחשבות ועוד, מתרחשות בעקבות חיזוקים חיובים או שלילים שאדם קיבל לאחר מהסביבה.

ממחקרים מרובים אשר נעשו על מנת לבסס תיאוריות אלו נמצא, שהשימוש בהתניות יכול לעזור לאדם לשנות את תפיסת המציאות, דרכי המחשבה או ההתנהגות השלילים שלו והוכח ששיטה זו מאוד יעילה בעיקר בתחום החינוך בבתי ספר וטיפול פסיכולוגי להפרעות נפש שונות.

טיפול התנהגותי-קוגניטיבי (Cognitive Behavioral Therapy), הינו טיפול פסיכולוגי אשר משלב רעיונות משתי שיטות הטיפול ההתנהגותיות והקוגניטיביות.

עקרונות הטיפול ההתנהגותי מבוססות על הטענה, שהפרעות נפש שונות, הינן תוצאה ישירה של הרגלים ודפוסי התנהגות אשר נלמדו ונרכשו במהלך החיים באמצעות התניה קלאסית והתניה אופרנטית.

עקרונות הטיפול הקוגניטיבי מבוססות על הטענה, שדפוסי התנהגות ומחשבה מעוותים, אשר נרכשו במהלך החיים, משפיעים באופן ישיר על דרכי ההתנהגות של האדם.

באופן כללי, מטרת הטיפול ההתנהגותי-קוגניטיבי, הוא ללמד את האדם כיצד לשנות את תפיסת המציאות, שבמרבית המקרים הינה מעוותות ואבנורמלית וגורמת לו לראות אירועים, פעילות ובאופן כללי את החיים בצורה שאינה מקובלת בחברה ואשר פוגעת בו.

טיפול התנהגותי-קוגניטיבי נמצא מוצלח ויעיל מאוד בעיקר בהפרעות אכילה, הפרעות דיכאון, היפוכונדריה והפרעות חרדה, כמו הפרעה טורדנית כפייתית (OCD).

טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, אינו דוגל בחזרה אחורה לאותם אירועים או מקרים טראומתיים אשר גרמו להיווצרות הבעיות או ההפרעות. מטרת הטיפול הוא שינוי עכשווי של מצבו הנוכחי של האדם מבלי לפתוח פצעים וצלקות ישנות.

ישנם מספר תת שיטות טיפוליות, לדוגמא:

  • שיטת כלכלת האסימונים (Tokens Economy): בשיטה זו יקבל המטופל אסימונים כאשר יתנהג בדרך חיובית ורצויה, את האסימונים הוא יכול להחליף בדברים אשר מהווים חיזוק חיובי עבורו.
  • שיטת הקהיה שיטתית: שיטה זו נועדה בעיקר לטפל בהפרעות חרדה-פוביה ומטרת הטיפול היא להחליף את תגובת הפחד שנוצרה מגירויים שונים בתגובה חדשה וחיובית.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן