בורסיטיס הוא המונח הרפואי שמשמש לתיאור של דלקת בבורסה. הבורסה היא מעין כיס תת עורי שמהווה חייץ בין הגידים והמפרקים לעצמות. הבורסה מלאה בנוזלי סיכה מיוחדים שמאפשרים להקטין את מקדם החיכוך בין הרקמות השונות.
בעברית בורסה נקראת כסת או אמתחת. סך הכול בגוף האדם ישנם כמאה ושישים כיסים כאלו שממוקמים במגוון רחב של נקודות בהן עלול להיווצר חיכוך.
בין היתר הבורסה יכולה להימצא במפרק הירך, בברכיים, בקרסוליים, במרפק, בכתף ועוד. בכל אזור שבו ממוקמת בורסה עלולה להתפתח בורסיטיס.
מה הם הגורמים לבורסיטיס?
סך הכול נהוג לחלק את הגורמים האפשריים לבורסיטיס לשלוש קבוצות: מחלות רקע, זיהומים ושחיקה או פציעה להלן:
- פציעה או שחיקה – השחיקה מתרחשת כאשר הבורסה נתונה ללחץ מתמיד בעקבות שימוש ממושך ורב במפרק שבו היא ממוקמת או בגידים ובשרירים הסמוכים אליה. בניגוד לשחיקה, הפציעה לרוב היא תוצאה של הפעלת מאמץ יתר כמו למשל נפילה על המפרק, הרמה של משא כבד במיוחד באופן לא מותאם, היתקלות בקיר למשל ועוד.
- זיהום – מאחר והבורסה ממוקמת סמוך לפני העור, הרי שסוגים שונים של זיהומים יכולים במצבים בהם העור סובל מנזקים שונים לחדור את שכבת העור המגנה ולזהם את הבורסה. עם זאת, בדרך כלל מערכת החיסון התקינה מסוגלת למנוע את התפשטות הזיהומים ולכן בורסיטיס זיהומית ניתן למצוא בעיקר באנשים שמערכת החיסון שלהם לא מתפקדת באופן יעיל. בין היתר מדובר על חולי סוכרת, על אנשים שעוברים טיפולי הקרנות, על אנשים שצורכים כמויות גדולות של אלכוהול באופן כרוני, על אנשים שנוטלים קורטיקוסטרואידים שמביאים לדיכוי של מערכת החיסון ועוד.
- מחלות רקע – ישנו מגוון רחב של מחלות רקע שיכולות לגרום לבורסיטיס. בין היתר מדובר על זאבת אדמנתית מערכתית, שיגדון, סקלרודרמה, דלקת מפרקים שגרונית ועוד.
מה הם התסמינים של בורסיטיס?
בדרך כלל התסמינים של בורסיטיס יבואו לידי ביטוי ברגישות באזור המעורב, בכאב עמום שיחמיר בזמן תנועה של המפרק או בזמן הפעלת לחץ על האזור הפגוע, בנפיחות מקומית, בפגיעה ביכולת התנועה ובטווח התנועה של המפרק המעורב ועוד.
במידה ומקור הדלקת הוא זיהום ייתכנו גם תסמינים שקשורים לזיהום כמו למשל חום גבוה, צמרמורות, צלוליטיס, סדקים בעור שיהוו עדות למיקום שבו הצליח לחדור הזיהום דרך העור ועוד.
כיצד מאבחנים בורסיטיס?
תהליך האבחנה מתבסס על תשאול מקיף של המטופל בנוגע לגורמים אפשריים לדלקת בבורסה, על בדיקת האזור הפגוע ועל ביצוע בדיקות לשלילת גורמים אחרים שהיו יכולים להוביל לתסמינים שמציג החולה. בין היתר ניתן לבצע צילום רנטגן במטרה לשלול שברים בעצמות, בדיקות דם שונות במטרה לשלול מחלות שונות כמו למשל דלקת מפרקים שגרונית ועוד.
כמו כן, נהוג לבצע תהליך של שאיבת נוזל מהבורסה באמצעות מחט דקה על מנת לשלול זיהום של הבורסה. על ידי בחינת הנוזל וביצוע תרבית ניתן יהיה לגלות האם מקור הדלקת הוא זיהום ובמידה ומתברר שמדובר אכן בזיהום ניתן יהיה לגלות בבדיקה זו איזה זיהום חדר לבורסה ולהעניק את הטיפול המתאים.
כיצד מטפלים בבורסיטיס?
הטיפול בבורסיטיס משתנה בהתאם למידת החומרה של התסמינים ובהתאם לגורם שהוביל להתפתחות הדלקת. בין היתר מדובר על סוגי הטיפולים הבאים:
- ניתוח – במקרים החמורים ביותר שכוללים זיהום כרוני בבורסה ניתן לבצע ניתוח להסרת הבורסה.
- אנטיביוטיקה – ניתנת במקרים של בורסיטיס זיהומית.
- הזרקת קורטיקוסטרואידים – טיפול שמיועד לטפל במקרים שלא הגיבו לטיפולים אחרים ושאינם זיהומיים.
- ניקוז הנוזל – מיועד לשיפור טווח התנועה של המפרק הפגוע.
- משככי כאבים.
- חבישת לחץ.
- קירור.
- מנוחה.
>