אנשים רבים סובלים ממחסור בויטמין D או בסידן, כאשר אצל חלק מהם המחסור הוא בשניהם. כדי להתגבר על הקושי נדרשת בדרך כלל נטילה של תוספי תזונה, שתכליתם השבת המאזנים בגוף של הרכיבים האלו לנורמה. לפי נתוני משרד הבריאות, אחד מבין כחמישה ישראלים נוטל תוסף תזונה כלשהו, כאשר אחוז הנשים המשתמשות גדול משמעותית מזה של הגברים. השילוב שבין ויטמין D לסידן הפך לנפוץ במיוחד בשנים האחרונות, בין השאר עקב ההנחה שבכוחו של השילוב לסייע לחיזוקן של העצמות וכתוצאה מכך להקטין את הסבירות לסבול משברים.
הקושי הוא שחלק מהתוספים עלולים לגרום כשלעצמם נזק לגוף. מחקר עצום שנערך בארצות הברית ושפורסם באחרונה בכתב העת Annals of Internal Medicine – מהחשובים בתחום הרפואה הפנימית – מראה כי נטילה של כדורי ויטמין D וסידן עלולה להעמיד את המשתמשים בפני סיכון מוגבר לשבץ מוחי ולחסימת עורקים.
סיכון מוגבר לשבץ מוחי וחסימת עורקים
המחקר המדובר התבסס על סקירת ספרות ובחינת מאות מחקרים קודמים שנעשו בנושא ברחבי העולם. מטרת העל הייתה לראות מהם הנזקים הפוטנציאליים הכרוכים בשימוש ב-16 סוגים של תוספי תזונה ובשמונה תפריטי תזונה.
אחת התוצאות המובהקות של המחקר נוגעת לנטילה של כדורי ויטמין D וסידן, כדורים משולבים הנחשבים למבוקשים מאוד ונמכרים במדינות רבות בעולם. בישראל ככל הנראה נוטלים את התוסף עשרות אלפי אנשים, בעוד שברחבי העולם מספר המשתמשים בו מוערך בכמה מיליונים. רוב המשתמשים הם אנשים בני גיל הזהב או לחלופין כאלה שבבדיקות שנערכו אצלם התגלו רמות נמוכות של ויטמין D, תהיינה הסיבות לכך אשר תהיינה.
המחקר העלה כמה תובנות על השימוש בתוספים, חלקן לחיוב וחלקן לשלילה: כך למשל נמצא כי תוספים רבים אינם משפיעים כהוא זה על אחוזי התמותה ממחלות לב וכלי הדם, או שבכוחה של החומצה הפולית לספק סוג מסוים של הגנה משבץ מוחי.
אולם הממצא המעניין ביותר קשור כאמור לתוספי התזונה המדוברים. החוקרים מצאו כי נטילה של תוסף תזונה משולב של ויטמין D וסידן מעלה את הסיכון לשבץ מוחי בלא פחות מאשר כ-17%. בכך התוספים הללו עלולים להיות מזוהים עם סיכונים בריאותיים והגדלת התמותה, ממצא של היה קיים בחלק הארי של תוספי התזונה שנבדקו במסגרת המחקר.
המחקר הוא ראשוני בבחינת הקשר הזה, מה גם שהוא היה מבוסס על סקירת מחקרים קיימים ולא ביצוע מניפולציות מצד החוקרים. לכן לא ניתן עדיין להגיע למסקנות גורפות דרכו. ארגוני הבריאות הבין-לאומיים טרם התייחסו לממצאי המחקר, ובוודאי שלא הוציאו הנחיות שימוש חדשות בתוספים הפופולאריים. ייתכן שמחקרים חדשים שייערכו בנושא ושיעידו על אותה תוצאה כן יביאו לשינוי מדיניות, אך נדמה שהדרך לשם עוד ארוכה.
תוספי תזונה וסיכונים בריאותיים
המחקר הנוכחי, חשוב ככל שיהיה, אינו הראשון שמצביע על קשר מסוים הקיים בין תוספי התזונה לבין סיכונים בריאותיים. שורה ארוכה של מחקרים קודמים הצביעו על כך שהתוספים עלולים שלא להפחית את הסיכונים לתמותה, כתוצאה מהחוסרים שהם מתמודדים איתם, ובמקרים רבים אף יוצרים סכנות מוחשיות "חדשות" לאדם המשתמש. כך למשל לפני למעלה מעשור סקרו חוקרים מאוניברסיטת קופנהגן עשרות מחקרים, סקירה שאפשרה להם להגיע למסקנה כי נוגדי חמצון – הידועים בתור "אנטי אוקסידנטים" – עלולים להגדיל את הסיכויים לתמותה.
בכל מקרה, ברור כי דרושים מחקרים נוספים בנושא. כך או כך, יש לקחת את נושא התוספים במלוא הזהירות ובשום פנים ואופן לא לחרוג מהוראות השימוש של הרופא המפנה או החברה המייצרת.
>