חרדה דנטלית, כלומר חרדה מפני ביצוע טיפולי שיניים, היא מנת חלקם של רבים באוכלוסייה. לחרדה לא מעט סיבות אפשריות,ְ דוגמת התנסויות קודמות בטיפולים בתחום הדנטלי או בתחומים רפואיים אחרים, סיפורי בלהות שנחשפים אליהם, מאפיינים אישיים של האדם (למשל אדם חרדתי או רגיש במיוחד לגירויים ועוד). החרדה עלולה להשפיע לרעה על הסובלים ממנה, עד לרמה שהם ימנעו מביצוע טיפולי שיניים. צעד שכזה צפוי להגדיל את עוצמת הנזק הדנטלי, מה שיצריך טיפולים מורכבים אפילו יותר.
כאשר אופציית הוויתור על טיפולי שיניים יורדת מהפרק, עולה שאלה אחרת: מהן הדרכים המשמשות כיום להפחתת כאבים דנטליים? כפי שתראו מיד, יש מגוון דרכי טיפול אפשריות.
ידע זה כוח
למרות שחרדות אינן בהכרח רציונליות, יש אנשים אשר באמצעות צבירת ידע על התחום הצליחו להקטין את עוצמת החרדות הדנטליות שלהם. הטיפול התנהגותי בבעיה יכולה להתחיל ברופא השיניים עצמו, באפשרותו להעביר לאנשים המגיעים אליו ידע מקצועי על עצם הטיפולים: היתרונות שלהם, אחוזי ההצלחה הגבוהים וכן הלאה.
עם התפתחות הרפואה הדנטלית והחומרים עליהם מתבססים, עלו אחוזי ההצלחה של הטיפולים פלאים. לכן ייתכן שהידע הזה ירגיע במעט את מי שמחפש דרכים להירגע.
ברשות רופאי השיניים אמצעים שעשויים אף הם לפרט את הטיפולים ולהקטין את רמות החרדה מהם. כך למשל רוב טיפולי השיניים נעשים תחת טשטוש או הרדמה, כך שהאדם המטופל לא אמור להרגיש יותר מדי. במרפאות רבות בישראל נהוג כיום השימוש בגז צחוק, שעשוי להקל אף הוא על ביצוע הטיפולים.
ככלל, מומלץ לא להתפשר בבחירת רופא השיניים. במקרים רבים הפנייה לרופא בעל מוניטין ושנות ניסיון רב עשויה לשפר את אחוזי ההצלחה של הטיפולים – ובעיקר להביא לכך שהפציינטים של אותו רופא ירגישו רגועים יותר.
שיטות טיפול בחרדה דנטלית
חרדה דנטלית היא בעיה לכל דבר ועניין, ולכן ניתן לטפל בה גם באמצעים תרופתיים. כיום יש תרופות המסייעות להקטנת חרדות, בדרכים שונות. אפשר בהחלט לשקול שימוש בהן, אבל רק בצורה מוקפדת.
בעולם הרפואה, עולה תמיד החשש מהתנגשות בין תרופות שונות או מהשפעה שלילית של התרופות על האדם הנוטל אותן בלי בקרה נאותה. זו אחת הסיבות לכך שרופא שיניים ישאל את המטופלים המגיעים אליו, טרם תחילת הטיפול, אם הם סובלים מרגישויות לתרופות מסוימות.
אם מקור הבעיה הוא נפשי, ייתכן שלא יהיה מנוס מביצוע של טיפול פסיכולוגי. מטרת הטיפול היא להבין את מקור החרדה ולמצוא לה מזור, באופן שיאפשר תפקוד הולם של האדם. את הרשימה משלים מגוון רחב של טיפולים אלטרנטיביים שהפכו לנפוצים פי כמה בשנים האחרונות. כך למשל טיפולי רפלקסולוגיה משפרים את האופן בו הדם זורם ברחבי הגוף, מה שמסייע להרגעת השרירים – ועקב כך להרגעת המטופל. טכניקות נשימה והרפיית שרירים, כאשר נעשות בצורה נכונה, עשויות אף הן לשפר את המצב בצורה משמעותית.
אווירה נעימה ומרגיעה במרפאה
מרפאת השיניים נתפסת עבור רובינו כמקום שהוא הכול חוץ מנעים לביקור. בכל זאת, חשוב לדעת שבאמצעות כמה דגשים עיצוביים חשובים, ניתן ליצור אווירה נעימה ככל האפשר שתקל על המבקרים במקום: ריחות נעימים החורגים מהריחות המזוהים עם טיפולי השיניים, למשל, או מוזיקה שמחה ככל האפשר.
דוגמא מובהקת לכך היא מרפאות המעניקות טיפולי שיניים לילדים, אצלם מפלס החרדה מטבע הדברים עלול להיות גבוה במיוחד. עיצוב מזמין, צבעים בהירים, קישוטי קיר, בובות, משחקים לזמן ההמתנה ו"צ'ופרים" שמעניק רופא השיניים למטופלים הצעירים עשויים להפוך את החוויה לנעימה פי כמה עבורם.>