מזל-טוב, תינוק חדש מגיע לעולם
בשעה טובה מוצלחת נולד לכם תינוק חדש. תשעה חודשים אתם עוקבם אחריו בדריכות, מסתכלים עליו ובוחנים אותו בכל מיני בדיקות. בדיקות רפואיות משוכללות מאפשרות לכם להכיר את התינוק בבטן ולצפות בדיוק מה הולך לקרות לאחר שהוא ייוולד.
הורים רבים, במיוחד כאשר התינוק החדש הוא תינוקם הראשון מופתעים לגלות עד כמה התינוק לאחר הלידה שונה באופן משמעותי מהתינוק שבתוך הבטן. בעוד שתינוק בבטן מקבל את אספקת החמצן והמזון שלו מהאם ללא מאמץ דרך חבל הטבור, לתינוק מחוץ לבטן יש שני אינסטינקטים ראשוניים ברורים מאוד: נשימה ויניקה.
אינסטינקט הנשימה הוא כמובן הראשון לבוא לידי ביטוי וזה הוא הבכי הראשון המפורסם של כל תינוק שמגיע לעולם. מיד לאחר הלידה התינוק עדיין רגוע אך תוך מספר דקות ולפעמים שעות, הוא מתחיל להיות רעב ולחפש אוכל.
הנקה – המזון הטוב ביותר לתינוק
רופאים ממליצים לנסות להניק את התינוק כבר בחדר הלידה ולהפעיל אצלו את אינסטינקט היניקה. הטבע יצר עבורנו מערכת הזנה מתאימה במיוחד לכל צרכיו של התינוק. מדובר כמובן על ההנקה, שהיא ללא ספק המזון המושלם עבור כל תינוק שהוא.
בכל המחקרים העוסקים בתחום התברר כי ילדים שהתזונה שלהם הייתה בהנקה משיגים תוצאות טובות יותר במבחני אינטליגנציה, בריאות גופנית וחסינות המערכת החיסונית. עוד התברר כי ילדים שינקו בעת שהיו תינוקות הם בעל סיכוי מופחת לפתח את מחלת הצליאק ומחלות שונות נוספות.
מתברר כי להנקה יתרונות ברורים נוספים: זהו המזון הזמין ביותר עבור התינוק, הוא תמיד בטמפרטורה הנכונה ותמיד נקי וסטרילי עבור התינוק. גם מבנה הפה והלשון של התינוק מותאם במיוחד עבור הנקה. זו הסיבה שההמלצה של כול העוסקים בתחום ממשרד הבריאות דרך רופאי הילדים ואחיות בטיפות החלב ועד ליצרני תחליפי החל היא להניק את התינוק עד כמה שאפשר.
תחליפי מזון – כשהנקה אינה מתאפשרת
אמנם הנקה היא האפשרות הטובה ביותר לספק מזון עבור התינוק אך לעיתים היא איננה אפשרית. חוסר הצלחה בהנקה היא תופעה נפוצה שמתרחשת לעיתים קרובות. אמנם ההנקה היא טבעית עבור האם והתינוק אך לעיתים היא גורמת קשיים הן לאם והן לתינוק. נשים רבות מדווחות כי ההנקה גורמת להן פצעים בשדיים, דלקות ופטריות.
בפעמים אחרות, גוף האישה איננו מייצר חלב מספיק שמן עבור התינוק, ולעיתים אמהות טריות לוקחות תרופות שנכנסות למערכת הדם של האישה ומשם לחלב ולכן ההנקה איננה אפשרית עוד.
לעיתים בעיות בהנקה יכולות להיפתר באמצעות ייעוץ של יועצת הנקה ולפעמים לא ניתן לפתור את בעיות ההנקה, וצריך להזין את התינוק בצורה אחרת. לתינוקות שצריכים מקור תזונה חלופית קיימות כיום תרכובות מזון לתינוקות – תמ"ל, שהן תחליפים לחלב האם.
סימילאק, מטרנה או אופטימיל – במה לבחור?
בארץ קיימים כיום שלושה סוגים עיקריים של תחליפי חלב לתינוקות: מטרנה הישראלית וסימילאק המיובאת ואופטימיל. כל היצרנים מספקים תחליפי חלב בפיקוח מדעי ובהשגחה רפואית מתמדת.
תחליפי החלב, מותאמים לשלוש שכבות גיל, וכן ישנם מוצרים ייחודיים נוספים. בשל החשיבות העצומה שיש לשנת החיים הראשונה להתפתחותו התקינה של התינוק לילד בריא מבחינה פיזית וקוגניטיבית לכל שכבת גיל יש מוצר המותאם לו, על פי הצרכים המשתנים של שכבת הגיל הספציפית.
החלוקה העיקרית היא בין גיל הלידה לבין גיל ששה חודשים, לאחר מכן בן גיל ששה חודשים לגיל שנה, והשלב השלישי מגיל שנה ומעלה. יש לציין כי לתינוקות שנולדו פגים, או תינוקות שאובחנו כלוקים בחוסר בברזל , קיימים בשוק מוצרים ייחודיים אצל שתי החברות.
כמובן על מנת לתת לתינוקכם את תחליף החלב שבחרתם אתם צריכים בקבוק לתינוק – על בחירת הקבוק המתאים במאמר הבא: בקבוקים לתינוקות
>