מחלת ליים היא מחלה קשה הנגרמת על ידי החיידק Borrelia Burgdoferi המועבר לאדם לאחר עקיצת קרצייה. המחלה לא נפוצה בישראל, וקיימת בעיקר בארה"ב, קנדה, מדינות דרום ומרכז אמריקה, אירופה, אוסטרליה, הודו, סין, יפן וכדומה.
אנשים המטיילים באזורים אלה במקומות מיוערים חשופים למחלת ליים ואם חשים ברע חייבים לדווח לרופא שטיילו באזור מיוער.
המקרה הראשון של המחלה התגלה בעיר Lyme שבקונטיקט, בשנת 1970. ללא טיפול אנטיביוטי מתאים, מחלת ליים יכולה להוביל לקריסת מערכות, והתדרדרות מערכת העצבים, המפרקים השונים והלב.
הידבקות במחלה
כאמור, כל אדם הנמצא במגע עם קרציות במדינות בהן קיימת המחלה עלול להידבק. במקומות אלה הקרציות נושאות את החיידק ומעבירות אותו לבני האדם לאחר שעוקצות אותו.
קרציות אלה נמצאות באזורים סבוכים כמו יערות, אזורים עם מדשאות או שיחים, ועלולות להופיע גם על בעלי חיים כמו כלבים, עכברים או חיות משק הנמצאות במגע עם הקרציות.
חשוב לציין שרוב הקרציות לא נגועות בחיידק הגורם למחלת ליים, אך עם זאת אין להקל ראש ולאחר עקיצת קרצייה חשוב להיות עירניים להתפתחות סימפטומים לא שגרתיים. הזמן העיקרי בו הקרציות פעילות הוא תקופת הקיץ, בין החודשים אפריל לנובמבר. חשוב לזכור שבגלל שהמחלה מועברת על ידי עקיצת קרצייה, היא אינה מדבקת בין בני אדם.
סימפטומים
מחלת ליים היא מחלה זואונוטית (מחלה המועברת לאדם על ידי בעל חיים). סימני המחלה מופיעים לאחר עקיצת הקרצייה. בתחילה, סובלים החולים מסימנים דמויי שפעת שיכולים להופיע תוך חודש מרגע העקיצה. הסימנים האופייניים הם עייפות, כאבי ראש, חום, נפיחות בלוטות לימפה וכאבי פרקים. כמו כן, עלולה להיווצר פריחה בגלל שהחיידקים מגיעים כאמור דרך העור.
אזור העקיצה הופך לבולט יותר, נוצר עיגול אדום בקוטר 1.5 ס"מ שהולך וגדל עד יצירת טבעת כאשר ההיקף מאדים והמרכז הופך לבהיר. ללא טיפול, המחלה מתקדמת ומגיעה למערכת הסיסטמית וקיימת פגיעה אפשרית כמעט בכל איבר.
- מוח – המוח נפגע קשה מהמחלה וקיימים מקרי שיתוק באיברים שונים, אבדן רפלקסים, בעיות קוגניטיביות והפרעות בזיכרון.
- פרקים ושרירים – כאבים עזים ודלקות. כתוצאה מכך נגרמים קשיים בתנועה וגפיים רדומות. המפרקים הם הנפגעים העיקריים כתוצאה ממחלת ליים.
- עיניים – הפרעות ראיה עד עיוורון.
- לב – הפרעות קצב, כאבים בחזה, דלקות בכלי הדם ובשריר הלב ועד דום לב.
- מערכת העיכול – שלשולים, הקאות, אבדן תיאבון.
- עור – פצעים גדולים על כל העור המובילים לגירודים קשים והרס העור.
כמו כן, נצפים גם שינויים כלליים יותר כמו הפרעות בתפקודי כבד, קשיי נשימה, ובעיות נוספות. אצל נשים בהריון חייבים לנקוט משנה זהירות בנוגע למחלת ליים. מחלה לא מטופלת עלולה להוביל לסיבוכים קשים כמו הפלות, לידה מוקדמת והיפרדות שלייה.
אבחון
האבחנה המדוייקת ביותר היא על ידי זיהוי נוגדנים לחיידק בבדיקת דם. כמו כן, לעתים מוציאים נוזל מהמפרק לחיפוש אחר נוגדנים, שכן המחלה תוקפת בעיקר את המפרקים.
טיפול במחלת ליים
הטיפול הראשוני החשוב ביותר הוא הסרת הקרצייה. אם עושים זאת תוך פחות מ-24 שעות, הסיכוי להדבקה בחיידק קלוש. אם בוצעה ההדבקה בחיידק ואובחנו נוגדנים בדם, יש לעבור לטיפול אנטיביוטי הנמשך 4 שבועות. מטרת הטיפול האנטיביוטי היא לחסל את החיידק ולהפסיק את התרבותו בגוף.
מניעת המחלה
הדרך הכי טובה להימנע ממחלת הליים היא הימנעות מחשיפה לקרציות. באזורים המועדים, יש לטפל היטב בחיות המשק והבית בתכשירים נגד קרציות ולהקפיד על בדיקתם לעתים תכופות. בטיולים באזורים מיוערים, רצוי ללבוש בגדים ארוכים ולהשתמש בתכשירים דוחי יתושים בעלי DEET גבוה. והחשוב מכל, להתקלח כל יום ולבדוק היטב את הגוף במטרה לזהות קרציות או עקיצות.
ראו גם:
שושנת יריחו
>