מהם סטרואידים?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סטרואידים

סטרואידיםסטרואידים הם סוג חשוב ביותר של תרופות אשר מסייע בטיפול במחלות רבות. הסטרואידים הנפוצים ביותר הם קורטיזון, הידרוקורטיזון ופרדניזון, אשר מסייעים בטיפול במחלות דלקתיות שונות כמו לופוס, דלקות פרקים ואפילו אסתמה.

לסטרואידים אפקט אנטי דלקתי משמעותי ביותר, וטיפול בסטרואידים מסייע להקלה מהירה ויעילה על התהליכים הדלקתיים, ובכך מספק למטופלים שיפור מהיר במצבם. בעוד שהטיפול בסטרואידים נחשב ליעיל ביותר, טיפול ארוך טווח בסטרואידים גורם לתופעות לוואי שונות ולכן אינו מומלץ אלא במקרים בהם מוצו כל דרכי הטיפול האחרות.

השימוש בסטרואידים

השימוש בסטרואידים נעשה באמצעות טיפול מקומי או סיסטמי:

  • טיפול מקומי – מתבצע על ידי שימוש בתכשירים מקומיים, אשר מספקים הקלה מקומית על תסמיני הדלקת ללא תופעות לוואי סיסטמיות. התכשירים המקומיים הנפוצים ביותר הם משחות קורטיזון לטיפול בתהליכים דלקתיים בעור, זריקות קורטיזון להזרקה אל תוך הפרקים במקרים של דלקת בגידים, דלקות פרקים וכתף קפואה ומשאפי פרדניזון לטיפול באסתמה.
  • טיפול סיסטמי – בחלק מהמקרים, כאשר מדובר במחלה סיסטמית אשר פוגעת במערכות רבות בגוף או במקרים בהם לא ניתן להגיע אל האיבר המעורב בתהליך הדלקתי באמצעות טיפול מקומי, משתמשים בסטרואידים סיסטמיים הניתנים בכדורים או דרך הווריד. טיפול זה משמש למצבים כמו מחלת מעי דלקתית (קרוהן וקוליטיס כיבית), דלקות חריפות בכבד או דלקות במוח או באיברים פנימיים אחרים. בנוסף, במקרים בהם מחלה אוטואימונית מערבת מספר רב של מערכות (כמו מחלת לופוס) או במקרים בהם הטיפול המקומי אינו יעיל (כפי שקורה באסתמה), ניתן גם כן להשתמש בטיפול סיסטמי.

איך סטרואידים משפיעים על הגוף?

מתן סטרואידים גורם להשפעה הדומה להפרשת הורמונים מבלוטת האדרנל אשר משפיעים על תגובת הגוף לדלקת. הסטרואידים בעצם "מחקים" את פעילות ההורמונים וגורמים להשפעתם על הפחתת תהליכים דלקתיים. בין היתר, מתן סטרואידים גורם לדיכוי מערכת החיסון ובכך מסייע לטיפול במחלות אוטואימוניות ובמחלות דלקתיות אחרות.

תופעות לוואי של סטרואידים

אחד החסרונות החשובים של טיפול בסטרואידים הוא תופעות הלוואי השונות, אשר יכולות להיות חמורות ביותר ולגרום להפרעות ארוכות טווח.

טיפול בסטרואידים גורם לתופעות הלוואי הבאות:

  • עליה בלחץ הדם – כחלק מההשפעה ההורמונלית של הסטרואידים יכולה להופיע עליה בלחץ הדם, ועל כן אנשים הסובלים מיתר לחץ דם חשופים לשינויים בו במהלך הטיפול בסטרואידים.
  • שינויים ברמת הסוכר – מלבד לחץ הדם, חולים המטופלים בסטרואידים סובלים גם מעליה ברמת הסוכר בדם, אשר יכולה להיות קריטית בחולי סוכרת ולגרום לסיבוכים שונים.
  • עליית משקל אופיינית – אנשים המטופלים בסטרואידים סובלים מעליית משקל, המתאפיינת בהשמנה במקומות אופייניים בגוף הכוללים בעיקר את הבטן, הפנים והצוואר.
  • שינויים במצב הרוח – אנשים רבים המטופלים בסטרואידים מדווחים על שינויי מצב רוח הכוללים עצבנות, כעס או אפילו דיכאון.
  • אוסטאופורוזיס – בטיפול ממושך של מספר שנים, סטרואידים יכולים לגרום לבריחת עצם ולאוסטאופורוזיס. אנשים (ובמיוחד נשים) המטופלים בסטרואידים זמן רב חייבים לבצע מעקב צפיפות עצם ולטפל במצב במידה ומופיע.
  • רגישות לזיהומים – מכיוון שסטרואידים גורמים לירידת פעילות המערכת החיסונית, אנשים המטופלים בסטרואידים מועדים יותר לזיהומים ונוטים לפתח מחלות זיהומיות בקלות רבה.
  • קטרקט וגלאוקומה – סטרואידים יכולים לגרום גם לפגיעה בעין, ובעיקר למחלות עיניים כמו קטרקט וגלאוקומה.

הפסקת הטיפול בסטרואידים צריכה להיעשות בהדרגה

לאחר טיפול ארוך טווח בסטרואידים, יש להפסיק את הטיפול בהדרגה ואין לעשות זאת בבת אחת. ברגע שנוטלים סטרואידים לאורך זמן, ההפרשה העצמית של ההורמונים מבלוטת האדרנל פוחתת, ולכן הפסקה פתאומית בנטילת הסטרואידים גורמת למצב של חוסר בהורמונים הנקרא "משבר אדיסוני". מדובר במצב מסכן חיים אשר דורש לרוב אשפוז, ועל כן יש להישמע להמלצות הרופא ולעולם לא להפסיק טיפול סטרואידי באופן עצמאי ולא מבוקר.

יש לציין שבמקרים בהם הסטרואידים ניתנים לטווח קצר או במינון נמוך אין צורך להפסיקם בהדרגה, וניתן בהחלט להפסיק את הטיפול באופן מיידי.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן