צריבת מדוזות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

צריבת מדוזות

צריבת מדוזותעם כל קיץ שמגיע ועם כל חופש גדול, פושטים על חופי ארצנו גם עדרים בלתי רצויים של חיית המעמקים – המדוזה. אמנם, אין מדובר באותה חיה מיתולוגית שכל המביט בפניה הופך לאבן, אבל למרות זאת גם למדוזה הים תיכונית פגעים משלה.

אין כמעט אדם חובב שמש וים שלא חווה מעודו את הצריבה המציקה, את האדמומיות הצורבת שמביאה עימה המדוזה המצויה. האם המדוזה תוקפת במזיד? האם עקיצתה מסוכנת? איך ניתן לטפל בצריבה? מיד נראה.

סליחה תקלה

ישנם אלה שסבורים שהמדוזה תוקפת את המתרחצים ועוקצת אותם. למעשה, צריבת המדוזות איננה אלא סוג של תקלה שפוגעת בבני האדם מבלי משים. למרות שהמדוזה איננה בהכרח נראית כזאת, מדובר בציידת רצינית, שנעזרת בזרועות ציד ובארס מתוחכם על מנת לצוד את טרפה. מרבית מיני המדוזות ניזונות מדגים קטנים או מרכיכות, והארס נועד לשתק את טרפן ולעיתים להגן עליהן מפני אויבים.

הצריבה שפוגעת בבני אדם נגרמת על פי רוב לא בכוונה תחילה. לעיתים מדובר במפגש בין אדם למדוזה שבו המדוזה חשה מאוימת, אך במקרים אחרים מדובר בתאי ארס שנמצאים במים ואשר המגע בהם מביא לאותה צריבה מפורסמת.

לא מסוכן לבני אדם

המדוזה המוכרת לכולנו אמנם צורבת, אבל לא מדובר בבעל חיים מסוכן באופן מיוחד. הצריבה שלה גורמת למעין כווייה המלווה באדמומיות. בדומה לכוויות רגילות, חומרת הפגיעה יכולה להשתנות, בשל גודלו של השטח הנפגע ועומק הפגיעה.

למרבה המזל, המדוזות הנפוצות בחופי ארצנו אינן קטלניות. ישנם חופים, למשל באוסטרליה, שבהן מצויות מדוזות שפגיעתן רעה הרבה יותר והן יכולות להיות קטלניות לאדם.

לאחר מפגש עם המדוזה הנפוצה, במקביל לתחושת הצריבה עשויים להתפתח כאבים, שלפוחיות או פצעים. במידה והפגיעה כוללת שטח גדול, או שהכאבים חמורים באופן מיוחד, מומלץ לפנות לרופא להמשך טיפול. עם זאת, ברוב המוחלט של המקרים ניתן להסתפק בטיפול ראשוני להקלת הכאב.

לא לשטוף במי ברז!

אנשים רבים שנפגעו ממדוזה ממהרים אל החוף ומיד פונים אל ברז המים, על מנת לשטוף את האזור הכואב. פעולה זו נראית טבעית וכמעט מובנת מאליה אולם יש בה יותר נזק מתועלת. בניגוד לפציעה "רגילה", שבה ישנה חשיבות גדולה לשטיפת המקום במים ובסבון כאמצעי חיטוי למניעת זיהומים, במקרה של פגיעת מדוזה למי ברז יש אפקט בלתי רצוי.

במקום להקל על הכאב, שטיפה המקום הצורב במים (גם אם מדובר במים קרים) דווקא מביאה לכאב גדול יותר. מומחים לענייני מדוזות מסבירים שהדבר נוצר עקב התפוצצות תאי הארס בשל המגע עם מים מתוקים.

טיפול ראשוני יעיל

הטיפול הטוב ביותר לפגיעת מדוזה צריך להינתן סמוך ככל הניתן לרגע שבו חשים בצריבה. במידה ולא מטפלים באופן מיידי, הנזק לרקמת הגוף כבר נגרם וכל מה שניתן לעשות הוא לתת לגוף להחלים באופן טבעי, לעיתים תוך שימוש בקרמים מרגיעים כגון משחות שונות, קרמים ואלוורה.

בעלי ניסיון ממליצים על טיפול ראשוני שבו יש לשטו, את האיבר הצורב בסמוך לפגיעה עם מי ים (ולא עם מים מתוקים) ואפילו עם חומץ שניתן על ידי עזרה ראשונה. החומץ עוזר בניטרול הארס ובכך מקל על תחושות הצריבה הראשונית.

לעומת זאת, אם הפגיעה התרחשה סמוך לעיניים אסור להשתמש בחומץ אלא במי ים. לאחר השטיפה המקומית בעזרת מים מתוקים לאחר מכן, יש לדאוג לרטייה לעין ולגשת לרופא עיניים להמשך טיפול.

אם רואים – לא נכנסים

לא נסיים לפני שנאמר שהטיפול הטוב ביותר כנגד מדוזות היה ונותר פשוט מאין כמוהו. הטיפול הוא במניעה. אם ישנן מדוזות במים, אם רואים שאדם אחר נפגע מצריבה, או שדווח בחדשות על מפגע של מדוזות רבות, מומלץ פשוט לא להיכנס למים.

ראו גם:
8 טיפים לעבור את הקיץ בשלום

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן