ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ערמונית מוגדלת

ערמונית מוגדלתערמונית מוגדלת או הגדלה שפירה של הערמונית היא תופעה שבה בלוטת הערמונית מתחילה לגדול בנפחה. הערמונית ממוקמת סמוך לצוואר שלפוחית השתן ולמעשה חובקת את השופכה.

כל עוד הגודל שלה תקין היא לא מהווה שום הפרעה לזרימה התקינה של השתן והנוכחות שלה אינה מורגשת כלל. עם זאת, החל מגיל שלושים וחמש שנה הבלוטה מתחילה לגדול באופן הדרגתי כשקצב הגדילה שונה משתנה בין גבר לגבר.

מה הם התסמינים של ערמונית מוגדלת?

התסמינים שקשורים לערמונית מוגדלת באים לידי ביטוי במערכת השתן. ישנו מגוון רחב ביותר של תסמינים להלן:

  • זרם חלש מאוד או מקוטע מאוד של שתן עד חוסר יכולת להשתין.
  • תחושה של התרוקנות לא מספקת בהשתנה.
  • קושי בהטלת שתן שבא לידי ביטוי בעמידה ממושכת מול האסלה עד לתחילת ההשתנה.
  • הטלת שתן דחופה.
  • השתנה לילית.
  • קושי גדול בהתאפקות (תחושת דחיפות בהטלת שתן).
  • מעבר לתסמינים במערכת השתן ייתכנו גם תסמינים במערכת המין כמו למשל קושי להגיע לזקפה, קושי לשמור על זקפה לאורך זמן ועוד.

האם מדובר על תופעה נפוצה?

הגדלה שפירה של הערמונית היא תופעה רווחת מאוד. ההערכות מדברות על כך שבמדינת ישראל שלושים אחוזים מהגברים בגילאי החמישים בחייהם יסבלו מהתופעה, בגילאי שבעים ומעלה כשישים גברים יסבלו ממנה ומעל גיל תשעים אין כמעט גבר אחד שלא יסבול מהתסמינים שהוזכרו לעיל.

כיצד ניתן לאבחן ערמונית מוגדלת?

ישנן בדיקות רבות שניתן להשתמש בהן על מנת לאבחן את התופעה. ראשית, הרופא יבצע בדיקה רקטלית ידנית שבעזרתה יוכל להעריך את מידת הגדילה של הבלוטה ובאותה הזדמנות יוודא כי לא מדובר על הגדלה כתוצאה מגידול ממאיר של הערמונית. לאחר מכן המטופל יישלח לבצע בדיקת שתן וכן בדיקת PSA כשבמקרים מסוימים ייערכו בדיקות נוספות בהתאם לצורך.

כך למשל לא אחת הגברים מתבקשים למלא יומן השתנה על מנת לעמוד על מידת החומרה של התסמינים ואופיים, ישנה אפשרות לבצע בדיקת אולטרסאונד שתספק מידע על דרכי השתן וישנן עוד בדיקות ספציפיות לשלפוחית שעושים במקרים חריגים.

שלב האבחון הוא שלב חשוב ביותר בהתמודדות עם ערמונית מוגדלת שכן מדובר על בעיה שלא חולפת מאליה ללא טיפול.

הטיפול התרופתי

ברוב המוחלט של המקרים ניתן לשלוט על התופעה בעזרת שימוש בתרופות אך חשוב לזכור כי במידה והסובל מהתופעה יפסיק לקחת את התרופות שנרשמו לו, רוב הסיכויים שהתופעה תחזור והערמונית תשוב לגדול.

ישנן תרופות שמטרתן להביא להקטנה של הערמונית על ידי נטרול של אחד מהמנגנונים שאחראי לייצור הטסטוסטרון. תרופות אלו כמו למשל אבודרט מסוגלות להביא להקטנה של הערמונית בשיעור של שלושים אחוז מגודלה.

סוג אחר של תרופות מיועדות להביא להרפיה של שרירי השלפוחית ומתאימות בעיקר לחולים שסובלים מחוסר יכולת להתאפק או מהטלת שתן תכופה. תרופות נפוצות מהמשפחה הזו הן למשל ספזמקס, טוביאס או דטרוזיטול.

הטיפול הכירורגי

במקרים שבהם הטיפול התרופתי השמרני לא הצליח להפחית את מידת החומרה של התסמינים והערמונית המוגדלת מביאה לפגיעה חמורה באיכות החיים של החולה, ישנה אפשרות לטפל בבעיה על ידי ניתוח.

במהלך הניתוח כורתים את הערמונית באופן אנדוסקופי, אם כי במקרים בהם הערמונית מוגדלת בצורה מיוחדת ייתכן כי המנתח יבחר לבצע את הניתוח בשיטה הפתוחה. יש לציין כי כיום קיימות שיטות נוספות להסרת הערמונית שכוללות שימוש בלייזר או בגלי קול.

האם מדובר על תופעה מסוכנת?

כפי שציינו, ערמונית מוגדלת היא תופעה רווחת ושכיחה מאוד. עם זאת, במקרים נדירים היא אכן עלולה להוביל לסיבוכים בריאותיים כמו למשל זיהומים חריפים במערכת השתן, אי ספיקת כליות, אבנים בדרכי השתן ועוד.

בכל מקרה שבו אדם שסובל מערמונית מוגדלת מזהה את תמרורי האזהרה שכוללים למשל עלייה פתאומית של חום הגוף, אצירת שתן, כאבים פתאומיים וחזקים באזור המותניים או הופעה של דם בשתן עליו לגשת בדחיפות לקבלת עזרה רפואית.

ראו גם:
דלקת השופכה בגברים

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן