השפעות תנודות הורמונאליות בריאות הגוף והנפש

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תנודות הורמונאליות

תנודות הורמונאליותהורמונים! מתסמונת קדם וסתית ועד גיל המעבר. שליחים אלו של הנשיות עשויים להשפיע על מצב הרוח שלכן, על המשקל, על ההשתוקקות למזונות, ואפילו על הרצון שלכן במין.

נשים רבות חוות תנודות הורמונאליות ללא תסמינים מיוחדים, אך אחרות חוות טלטלות רגשיות משמעותיות. נשים רבות מושפעות באופן משמעותי מתנודות הורמונאליות ולעתים הן מרגישות במשך תקופה מסוימת כאילו איבדו שליטה על חייהן.

תזונה, מתח, חרדה, דיכאון, ואפילו פעילות גופנית, הם גורמים שעשויים ליצור תנודות הורמונאליות, המשבשות את התפקוד התקין.

אבל אפשר לשנות את השפעת ההורמונים – לעתים, אפילו השינויים הקטנים ביותר משנים לחלוטין את המצב. מאמר זה מספק עצות מומחים לבריאות האישה, על האופן בו ניתן להתמודד עם תנודות הורמונאליות, החל מהשפעת הווסת, דרך גיל המעבר, ומעבר לו.

הורמונים: שנות הפוריות

מבחינת נשים רבות, סימן ההיכר של שנות הפוריוכת אינו הריון, אלא תסמונת קדם וסתית, במיוחד התסמינים הקשורים למצב הרוח.

מבחינה רפואית, כל התסמינים המתרחשים ממש לפני המחזור החודשי, כגון התכווצויות בטן, שלשולים ורגישות בחזה, נחשבים לתסמונת טרום וסתית. תסמינים אלו כוללים דיכאון קל עד בינוני, חרדות, מצבי רוח, מלנכוליה, רגישות ואפילו כעס מלא ושנאה עצמית.

השפעת התפקוד המוחי על תנודות הורמונאליות

מומחים מסבירים שהתנודות במצבי הרוח והתסמינים הפיזיים אינם מצביעים בהכרח על רמות חריגות של הורמונים. כל מחקר שנערך בקרב נשים עם תסמונת קדם וסתית, מראה כי רמות ההורמונים שלהן תקינות. אך חלק מהחוקרים מאמינים שמטבוליים מסוימים של ההורמונים במוח, גורמים לשינויים במצב הרוח, או שאצל חלק מהנשים ההורמונים פשוט מתפקדים באופן שונה. אף אחד אינו יודע בוודאות.

בעוד שהרופאים אולי אינם יודעים את הגורם לתסמינים, קיימות שיטות לשלוט בתנודות הורמונאליות. לא ניתן לשנות את הפיזיולוגיה, אך ניתן לשנות את החיים, וברוב המקרים, כשנוקטים בצעדים הנכונים, ההורמונים מגיבים באופן חיובי.

תסמונת קדם וסתית: התמודדות

אחד מקווי ההגנה הראשונים, אומרים המומחים, הוא להפחית את צריכת המלח. הגבלת המלח מפחיתה את הנפיחות, כולל שימור מים במוח. מצב זה עשוי להקל על תסמינים פיזיים ורגשיים. מומחים תומכים אף בהפחתת הסוכר והגבלת הקפאין, אשר עלולים להחמיר תסמיני תסמונת קדם וסתית.

ובעוד שהמחקרים הרפואיים נערכו בקנה מידה זעיר, מומחים סבורים גם שנשים צריכות להימנע ממשקאות דיאטטיים המכילים ממתיקים מלאכותיים ואספרטיים, וממזונות המכילים מונו סודיום גלוטמט (MSG). רכיבים אלו מכילים אקסיטוטוקסינים, כימיקלים המשפיעים על תאי המוח ועלולים לגרום להחמרת תסמיני תסמונת קדם וסתית.

תזונה ותוספי תזונה

בנוסף, מומחים ממליצים לנשים להגביר את צריכת ויטמין B6, באמצעות תוספים או באמצעות תזונה המכילה שעועית, אגוזים, קטניות ולחם דגנים מקמח מלא. מומלץ להגביר את רמות האבץ באמצעות אכילת עופות, דגים, אגוזים, דגנים מלאים, ומגנזיום, הנמצא גם בקטניות וירקות.

מומחים מייעצים לנשים להקדיש תשומת לב רבה למשקל ולפעילות גופנית, ולא להתייחס לתחומים אלו בקיצוניות. שמירה על משקל בריא פירושה הימנעות מעודף משקל או תת משקל, והתעמלות קבועה, מבלי להגזים, מסייעת להקלת תסמיני תסמונת קדם וסתית.

גלולות למניעת הריון

לתמיכה נוספת בשיפור תסמיני תנודות הורמונאליות, ניתן להתייעץ עם הרופא לגבי גלולות למניעת הריון, אשר עשויות לסייע בייצור רמות ההורמונים.

במקרים נדירים, תרופות נוגדות דיכאון, כגון פרוזאק, נקבעות למשך מספר ימים בחודש על מנת לסייע בשליטה על התסמינים.

תנודות הורמונאליות בגיל המעבר

תקופה זו יכולה להתחיל מוקדם, בסוף שנות השלושים או בשנות הארבעים המאוחרות. זהו שינוי חיים הנקרא גיל המעבר, הזמן שבו ייצור הביציות מתדלדל, וההורמונים מתחילים להשפיע על החיים. שנות הפריון עשויות להיות בעיצומן, ואז פתאום אישה מתחילה לחוות תסמינים אותם חוותה בגיל ההתבגרות, רק בעוצמה חזקה יותר.

התרחיש הראשון הוא הפסקה בדפוסי מחזור הווסת, עם אי סדירות, כסימן להאטת הביוץ. מצב זה עלול לגרום לתנודות הורמונאליות משמעותיות.

הגורמים לתנודות הורמונאליות בגיל המעבר

נשים רבות סבורות שהתסמינים נגרמים כתוצאה מהירידה הפתאומית באסטרוגן, וביוץ שאינו גורם לביוץ. אך תנודות האסטרוגן, בשילוב עם הפחתת הפרוגסטרון, הם האחראים העיקריים לתסמינים האופייניים לגיל המעבר. תסמינים אלו, אומרים המומחים, כוללים מצבי רוח ורגישות, גלי חום, הזעות לילה ובעיות זיכרון.

ובעוד שקיימים מעט נתונים מדעיים התומכים ברעיון לפיו תסמונת קדם וסתית משפיעה באופן חמור בשנות העשרים והשלושים בלבד, נשים רבות חוות תסמינים אלו במהלך שנות גיל המעבר.

תנודות הורמונאליות בגיל המעבר: שיטות התמודדות

אם אישה אינה נוקטת בצעדים לשליטה על תסמיני תסמונת קדם וסתית בגילאי עשרים ושלושים, הם משפיעים עליה באופן משמעותי בגילאי ארבעים. תסמיני גיל המעבר עלולים להיות חמורים בהרבה מתסמיני תסמונת קדם וסתית, ולהימשך תקופה ארוכה. אך מייאש ככל שזה נשמע, ניתן לאלף את התסמינים.

בדומה לצעדים הננקטים בגילאי עשרים ושלושים, קו ההגנה הראשון צריך להיות שינויים תזונתיים. אם עדיין לא הופחתה צריכת המלח, הסוכר והקמח הלבן, יש להתחיל כעת, אומרים המומחים, וגם להפחית צריכת קפאין ויין. בקרב חלק מהנשים, רכיבים אלו עלולים להחריף את תסמיני גיל המעבר.

תזונה ותוספי תזונה לשליטה על תנודות הורמונאליות בגיל המעבר

מומחים דוגלים גם בהגדלת צריכת חומצות שומן אומגה 3, הנמצאות בזרעי פשתן, אגוזי מלך וביצים, כמו גם הגדלת הסידן. כאשר מדובר בתזונה, מומחים מאמינים בכוח החזק של תכנית אכילת המחליפה פחמימות פשוטות כגון לחם, פסטה ומאפים, לטובת פחמימות מורכבות כגו פירות וירקות בתוספת חלבון וסיבים.

התוצאה היא שינוי משמעותי בתסמיני התנודות ההורמונאליות. בתוך חודש אישה מתחילה להרגיש טוב יותר, באמצעות שינויים תזונתיים פשוטים בלבד.

שיטות הרפיה – גם הקפדה על פעילות גופנית קבועה מסייעת להתמודדות עם הלחץ באופן בריא יותר. כמעט בלתי אפשרי למנוע מתסמיני המתח להופיע בחיי אישה, אך ניתן לשנות את האופן בו מתמודדים עם התסמינים, כגון לצאת לטיול, לשבת למדיטציה, להאזין למוזיקה, או כל פעולה אחרת המסייעת להפחתת המתחים. צעדים אלו משפיעים באופן חיובי על תסמיני גיל המעבר.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן