בדיקת אנדוסקופיה היא בדיקה בה מוכנס אל איברים שונים בגוף מכשיר מיוחד אשר מאפשר לצלם אותם מבפנים ובכך להגיע לאבחנות שונות. בשנים האחרונות בדיקות אנדוסקופיות תופסות חלק נכבד מהבדיקות האבחנתיות במצבים שונים, ומשמשות את הרופאים בעיקר כאשר מדובר במחלות של מערכת העיכול, מחלות נשימה, מחלות גניקולוגיות ואורולוגיות ולעיתים גם במחלות מפרקים.
בדיקות אנדוסקופיה מתבצעות בעיקר כאשר קיים חשד קליני להפרעה מסוימת, אשר ניתן לאבחן רק באמצעות הסתכלות "מבפנים". במקרים רבים, בדיקות האנדוסקופיה חוסכות ניתוחים או פרוצדורות פולשניות יותר, ובדרך כלל מדובר בבדיקות בטוחות מאוד עם שיעור סיבוכים נמוך ביותר. ועל כן, כיום מרבים להשתמש בבדיקות אלה לאבחנת מצבים שונים וכבדיקות סקר לאוכלוסייה הכללית.
מהו אנדוסקופ?
אנדוסקופ הוא מכשיר העשוי סיב אופטי גמיש באמצעותו ניתן להיכנס למקומות שונים בגוף. בקצה האנדוסקופ מותקנים פנס ומצלמה, שבעזרתם ניתן לבדוק את האיברים השונים בצורה טובה ויעילה. בנוסף, בחלק מהמקרים ניתן לצרף לאנדוסקופ מכשירים שונים אשר מאפשרים לבצע פרוצדורות אבחנתיות וטיפוליות כמו לקיחת ביופסיה, עצירת דימום, חיתוך רקמות וכולי.
במהלך הבדיקה, התמונה המצולמת משודרת אל מסך עליו מסתכלים הרופאים (ובחלק מהמקרים גם הנבדקים יכולים להציץ) במטרה להגיע לאבחנה המתאימה ולבצע את הטיפול. השימוש באנדוסקופ אינו פשוט ואינו חלק מההכשרה הרפואית הבסיסית, ורופאים המבצעים בדיקות אנדוסקופיה הם בדרך כלל רופאים מומחים אשר עברו הכשרה מתאימה לשימוש במכשיר.
יש לציין שאנדוסקופ הוא שם כולל למכשיר אשר ניתן לעשות בו שימוש באיברים שונים בגוף. כאשר מבצעים בדיקת אנדוסקופיה באיבר מסוים, הבדיקה נקראת על שם האיבר הנבדק: גסטרוסקופיה לבדיקת קיבה, ברונכוסקופיה לבדיקת דרכי הנשימה, קולונוסקופיה לבדיקת המעי הגס, ציסטוסקופיה לבדיקת שלפוחית השתן וכולי.
מהלך בדיקת האנדוסקופיה
לכל סוגי בדיקות האנדוסקופיה מהלך דומה, הכולל:
- טשטוש או הרדמה – בדיקת אנדוסקופיה מתבצעת תחת טשטוש (אשר ניתן לרוב דרך הוריד) או במקרים חריגים בהרדמה מלאה או מקומית. בדרך כלל, לאחר הטשטוש יש להימנע מנהיגה ומביצוע פעילויות מורכבות.
- מהלך הבדיקה – במהלך הבדיקה מכניסים הרופאים את האנדוסקופ אל האיבר הנבדק ובודקים אותו. בבדיקה האנדוסקופית סורקים את האיבר הנבדק ביסודיות במטרה לאתר פתולוגיות מסוגים שונים. לדוגמא, באנדוסקופיה של המעי הגס (קולונוסקופיה) מחפשים פוליפים ואילו באנדוסקופיה של המפרק (ארתרוסקופיה) בודקים את שלמות הרצועות ושאר המבנים האנטומיים.
- פרוצדורות רפואיות – השלב הבא בבדיקת האנדוסקופיה הוא ביצוע פרוצדורות שונות במידת הצורך. מדובר בפרוצדורות פשוטות יחסית כמו לקיחת ביופסיה, עצירת דימומים ותיקונים שונים.
מתי מבצעת בדיקת אנדוסקופיה?
בדיקת אנדוסקופיה מתבצעת במספר מצבים:
- הרחבת הבירור הרפואי – במקרים בהם אמצעי האבחנה השגרתיים (כמו בדיקות דם וצילומי הדמיה) לא מספיקים ובדיקת אנדוסקופיה יכולה לספק מידע קליני נשלחים הנבדקים אל בדיקות אלה. ניתן לבצע בדיקות אנדוסקופיה על מנת לזהות מומים מולדים, פגמים אנטומיים, מחלות ממאירות, הפרעה בתפקוד האיברים ופתולוגיות נוספות.
- כבדיקת סקר – קולונוסקופיה (אנדוסקופיה של המעי הגס) היא בדיקת הסקר המומלצת לסרטן המעי הגס. רופאים רבים ממליצים למטופלים שלהם לבצע בדיקת קולונוסקופיה לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס כל 10 שנים, ובמקרים עם סיכון גבוה כל פרק זמן קצר יותר. בזכות יכולת לקיחת הביופסיה והיכולת הויזואלית הטובה של הבדיקה, בדיקת הקולונוסקופיה נחשבת ליעילה וטובה למטרה זו.
- למטרת ביצוע פרוצדורות – בחלק מהמקרים משתמשים באנדוסקופ על מנת לבצע פרוצדורות שונות, כמו הוצאת גוף זר מהריאות (בברונכוסקופיה) או תיקון של מפרקים (בארתרוסקופיה).
קראו עוד: בעיות רפואיות מביכות שחייבים להתייעץ עליהן עם הרופא
>