תהליך הקפאת ביציות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הקפאת ביציות היא תהליך המתבצע לשימור הפוריות, בו מוציאים ביציות מאשה ושומרים אותן בהקפאה למטרת שימוש עתידי. הקפאת הביציות היא שיטה חדשנית, המאפשרת לנשים שונות שפוריותן בסכנה לשמר את הביציות שלהן במטרה להיכנס להריון בגיל מאוחר יותר.

כיום, מותר בישראל לכל אישה בין הגילאים 30-41 להקפיא ביציות (לפי חוק הקפאת הביציות שנכנס לתוקף בינואר 2011), ויותר ויותר נשים שוקלות אופציה זו כאשר נדרשות לכך.

סיבות להקפאת ביציות

קיימות סיבות שונות להקפאת ביציות, כאשר הסיבה המשמעותית ביותר היא נשים שעוברות טיפולים מסויימים שעלולים לפגוע בביציות. נשים צעירות הסובלות ממחלות קשות ונדרשות לטיפולים אגרסיבים, בוחרות פעמים רבות לבצע הקפאת ביציות על מנת לשמור עליהן ולהבטיח את האפשרות שיוכלו להשתמש בהן בעתיד.

טיפולים כמו כימותרפיה, הקרנות או ניתוחים שונים עלולים לגרום לפגיעה בשחלה ולהרס הביציות, ולכן לפני טיפולים אגרסיביים נשים רבות מבצעות את שאיבת הביציות והקפאתן.

סיבה נוספת להקפאת הביציות היא דווקא אצל נשים מבוגרות הנמצאות בעיצומו של טיפול הפריה חוץ גופית. בטיפול זה, נשאבות מנשים אלה הביציות ומופרות על ידי תא זרע מחוץ לגוף. לפעמים, קיימת בעיה באיכות הזרע המסופק או בכמותו, ואז מקפיאים את הביצית עד שניתן להשיג זרע ראוי. ביצית שלא תוקפא מייד תתנוון ולא יוכלו להשתמש בה יותר, ולכן מבצעים את ההקפאה.

לעומת הסיבות הרפואיות שתוארו, קיימת גם סיבה חברתית חשובה מאוד, ההולכת ותופסת תאוצה בשנים האחרונות. במאה ה-21, נשים רבות מעדיפות חיי קריירה על פני הבאת ילדים לעולם, וכך, מוצאות את עצמן נשים אלה בגיל מבוגר ללא אפשרות להביא ילדים לעולם.

נשים כאלה, יכולות כיום להקפיא את ביציותיהן ולהשתמש בהן בגיל מאוחר יותר, בשלב בו יהיו פנויות פיזית ורגשית להבאת ילד לעולם. נשים אלה יוכלו להתמקד בקריירה בעודן צעירות ולפנות לחיי משפחה בגיל מאוחר יותר, וזאת על ידי הפרייה חוץ גופית של ביציות שהוקפאו לפני שנים רבות.

תהליך הקפאת הביציות

הקפאת הביציות מתבצעת על ידי מומחים במרפאת פוריות. התהליך מתחיל בגירוי הורמונלי לגיוס זקיקים רבים בשחלה ולהבשלת ביציות רבות. לאחר מכן, שואבים את הביציות מהשחלה ומעבירים אותן להקפאה.

בעבר, השתמשו בתהליך הקפאה איטי – תהליך שהוביל להישרדות נמוכה יחסית של הביציות. כיום קיים תהליך חדש הנקרא ויטריפיקציה ומאפשר הקפאה מהירה וסיכויי שרידות גדולים יותר.

מבחינת הסיכויים להצלחת התהליך, עם הטכנולוגיה הקיימת כיום אחוז השרידות של הביציות המוקפאות נע בין 55-95%, הסיכוי להצלחת ההפריה הוא 70-80% והסיכוי הסופי לכניסה להריון עומד על 20-60%.

סיכונים לאם ולעובר

תהליך הקפאת הביציות הוא תחום חדש יחסית ברפואה, שעדיין לא נחקר לעומק ולא ידועות לגביו תוצאות ארוכות טווח. לגבי האם, אין ספק שכניסה להריון בגיל מבוגר נחשבת למסוכנת מאוד, למרות שהביצית "צעירה". הריון בגיל מבוגר גורר אחריו סיבוכים רבים , כמו סיכון מוגבר לרעלת הריון, לידה מוקדמת או מוות עוברי.

מבחינה חברתית אנו עומדים בפני דילמה האם לאפשר מהלך שלכאורה אינו טבעי. נשים רבות יהפכו לאימהות בגילאים מבוגרים מאוד, ולא ידועה ההשפעה הפסיכולוגית והסוציולוגית על המשפחה. בנוסף, עדיין לא בוצעו מספיק מחקרים ארוכי טווח לגבי ילדים מביציות קפואות.

לא ידוע האם הם סובלים מבעיות בריאותיות שנגרמו כתוצאה מתהליך ההקפאה וההפשרה, האם הם נמצאים בקבוצת סיכון למחלות מסויימות ואיך הם מתפתחים ביחס לילדים שאינם מביצית קפואה.

אין ספק שנושא הקפאת הביציות מהווה פריצת דרך משמעותית, ונותן תקווה לנשים רבות הרוצות להקים משפחה. עם זאת, יש לזכור שהנושא עדיין נמצא בחיתוליו, ויש להמתין למחקרים רציניים ארוכי טווח, שיעמדו על היתרונות והחסרונות של השיטה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן