מאת: מערכת האתר, 15/3/2020
בימים האחרונים לא נדיר לקרוא כותרות סנסציוניות הטוענות כי החיסון למגפת הקורונה כבר נמצא ממש בהישג יד. עם זאת, כאשר נכנסים בעובי הקורה וממשיכים לקרוא את הכתבה, מגלים חיש מהר שהחיסון הנכסף עדיין בשלבי פיתוח וכי היום שבו יהיה זמין לציבור הרחב עוד רחוק מאוד. כך לדוגמה, בראיון שנערך עם מנכ"ל משרד הבריאות, מר משה בר סימן טוב באמצע מרץ (2020), הבהיר המרואיין כי להערכתו החיסון הנכסף לא יהיה זמין במהלך השנה הקרובה.
עם זאת, החדשות הטובות הן שטובי המוחות ברחבי העולם עמלים בימים אלה על חיסון למחלת הקורונה ועושים לילות כימים כדי למגר את המגפה. למעשה לפי דיווחים עדכניים שמגיעים מארגון הבריאות העולמי, ישנן לא פחות מ-20 חברות שונות שעובדות בימים אלה על פיתוח של חיסון לנגיף הקורונה. במקביל ניתן לציין כי ישנן 40 חברות שונות העמלות בימים אלה על פיתוח בדיקות חדשות שיאפשרו לזהות את נוכחות הנגיף בגופם של הנבדקים במהירות האפשרית.
חברות שכדאי לעקוב אחר מאמצן למציאת חיסון נגד קורונה
להלן מספר חברות העמלות בימים אלה על פיתוח של תרופה ו/או חיסון נגד נגיף הקורונה, הנחשבות נכון לכתיבת שורות אלה למובילות במרוץ:
- Gilead Sciences – חברת ביוטכנולוגיה אמריקאית המתמקדת בפיתוח של תרופות אנטי ויראליות המשמשות לטיפול במחלות כמו איידס, הפטיטיס B, הפטיטיס C ושפעת. בין השאר פיתחה בעבר החברה תרופות המיועדות לטיפול באבולה ובסארס. בימים אלה היא עורכת ניסויים קליניים של תרופה חדשה לחולי קורונה בסין ולפי התחזיות, נזכה לקבל נתונים על ניסויים אלה בתוך חודש בלבד.
- Regeneron Pharmaceuticals – חברה אמריקאית נוספת, המתמחה בייצור נוגדנים אנושיים תוך שימוש בעכברים מהונדסים גנטית. בשבועות האחרונים מדעני החברה עורכים ניסויים שבהם מדביקים עכברי מעבדה בנגיפים הדומים מאוד לנגיף הקורונה בתקווה שיפתחו נוגדנים מתאימים. בהמשך מקווים החוקרים להצליח לשכפל את הנוגדנים ולהזריקם לבני אדם שלקו במחלה. טכניקה זו שימשה בעבר לטיפול בחולי אבולה ואכן הצליחה להאריך את חייהם של החולים במחלה הקשה.
- מיגל – מיגל הוא מכון מחקר ישראלי הפועל בקריית שמונה. לקראת סוף חודש פברואר (2020), פורסם כי חוקרי המכון השיגו פריצת דרך של ממש בדרך לחיסון. זאת הודות לעובדה שבארבע השנים האחרונות מפתחים מדעני המכון חיסון נגד נגיף אחר ממשפחת נגיפי הקורונה, הפוגע בעופות. לדברי החוקרים, יתכן מאוד שבתוך שלושה חודשים יוכלו להתחיל בייצור המוני של חיסון נגד הנגיף שגורם למחלת הקורונה המתאים לשימוש בבני אדם.
- Takeda Pharmaceutical Company – חברה יפנית העובדת בימים אלה על טיפול המבוסס על נוגדנים המופקים מנוזל הפלזמה של חולים שהצליחו להחלים מהמחלה. השאיפה היא שניתן יהיה להזריק את התרופה החדשה לחולים על מנת לסייע להם להתמודד על המחלה. כמו כן יתכן שהזרקת הנוגדנים מראש, תפחית את סיכויי ההידבקות במחלה (חיסון סביל).
אז יש למה לחכות?
חשוב להבין כי בניגוד למקרה של מחלת השפעת, שמדי שנה מיוצר עבורה חיסון חדש בהתאם לזנים הרלוונטיים לאותה שנה, הרי שעדיין אין בנמצא תרכיב המתאים לנגיף הקורונה. עם זאת כל המומחים בתחום תמימי דעים בנוגע לכך שבסופו של התהליך, שייקח לפי התחזיות לכל היותר שנה וחצי, אכן יבוא לעולם חיסון יעיל נגד נגיף הקורונה.
באותה נשימה ניתן לומר כי ישנן עוד אפשרויות שצופן לנו העתיד. כך לדוגמה, יתכן שחברת תרופות כזו או אחרת תצליח לפתח תרופה יעילה למחלה לפני שיבוא החיסון לעולם ומובן שישנה גם אפשרות שהנגיף ייעלם מעצמו, בדומה למה שהתרחש במקרה של מחלת הסארס הידועה לשמצה או מארס.
אולי יעניין אותך גם:
מדוע אנשים הסובלים מאלרגיה קשה אינם צפויים לקבל חיסון נגד קורונה?
לנוכח משבר הקורונה, מהן בדיקות סרולוגיות? – יצאנו לבדוק לעומק
האם מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בקורונה מאנשים שאינם מעשנים?
מוקדי חירום המעניקים מענה בנושא קורונה – להדפיס ולשמור
>