האם מעשנים בסיכון גבוה יותר ללקות בקורונה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

האם מעשנים בסיכון גבוה יותר ללקות בקורונה?


מאת: מערכת האתר  3/5/2020

לשאלה המופיעה כאן בכותרת, יש תשובה ברורה שאינה מוטלת בספק – מעשנים אכן נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בקורונה. למעשה האם מעשנים בסיכון גבוה יותר ללקות בקורונה?לא רק מעשנים בהווה נמצאים בסיכון גבוה יותר אלא גם מעשנים שהצליחו להיגמל מההרגל המזיק. עדויות לכך שמעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בנגיף קורונה, החלו לצוץ לראשונה במחקרים תצפיתיים שנערכו בסין. במחקרים אלה נמצא כי שיעור המעשנים בקרב חולי הקורונה, גבוה משיעורם באוכלוסייה הכללית.

אך מעבר לכך, נמצא במחקרים ראשוניים כי שיעור המעשנים שסבלו מתחלואה קשה של קורונה, היה גבוה משיעור המעשנים באוכלוסיית החולים הכללית. המשמעות היא שמעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בקורונה מאנשים שאינם מעשנים וחולי קורונה מעשנים, נוטים לסבול מתחלואה קשה יותר בהשוואה לחולי קורונה שאינם מעשנים. מעניין לציין כי תופעה זו ידועה ומוכרת בהקשר של זיהומים אחרים במערכת הנשימה, לרבות מחלות הנגרמות על ידי נגיפים אחרים ממשפחת נגיפי הקורונה כגון מרס או נגיף הסארס. במאמר שלפניכם נפרט אודות הגורמים לכך.

מדוע מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בקורונה?

יש כמה גורמים עיקריים שהופכים את המעשנים לקבוצת סיכון מוגבר לחלות בקורונה, ביניהם הגורמים הבאים:

מעשנים נוטים לגעת יותר באזור הפנים

לפי ארגון הבריאות העולמי, מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בקורונה מאנשים שאינם מעשנים, בין השאר כיוון שהם נוטים לגעת בפנים שלהם בתדירות גבוהה יותר עם אצבעות או סיגריות. מטבע הדברים הסיכון גבוה במיוחד כשמדובר בעישון של נרגילה לדוגמה, שנהוג להעביר מיד ליד.

מחלת ריאות קיימת

עישון סיגריות, בדגש על עישון סיגריות לאורך עשרות שנים, מגדיל את הסיכון לחלות במחלות שונות של מערכת הנשימה. כיום ידוע שחולה קורונה הסובל ממחלת רקע נשימתית, לרבות מחלה הנגרמת על ידי עישון סיגריות, נמצא בסיכון מוגבר לתחלואה קשה מאוד. זאת כיוון שמחלת הקורונה עשויה להוביל לפגיעה בריאות ולגרום לאי ספיקה נשימתית. כאשר מערכת הנשימה מתפקדת מראש בצורה לא אופטימלית, יהיה לחולה הרבה יותר קשה להתגבר על מחלת הקורונה ולהחלים.

עובדה זו רלוונטית גם לגבי חולי לב למשל. כשקיימת אי ספיקה לבבית, כלומר אם הלב לא מצליח להתכווץ בעוצמה הראויה ולכך מוסיפים מחלת ריאות כמו זו שעשויה להתפתח בעקבות הידבקות בקורונה, הסיכוי לתמותה, גבוה מאוד. זאת כיוון שדלקת הריאות שנגרמת בעקבות הידבקות בקורונה גורמת לריאות להיות פחות גמישות ובמצב זה, הלב צריך להתאמץ אף יותר מהרגיל. כפי שאין צורך להזכיר, עישון מגדיל את הסיכוי למחלות לב.

העישון פוגע במערכת החיסון

עישון לאורך שנים פוגע ביעילות של מערכת החיסון. כיוון שאין כיום תרופה ייעודית לקורונה, עול ההתמודדות עם הנגיף מוטל כולו על כתפי מערכת החיסון. כאשר זו האחרונה לא מסוגלת לבצע את עבודתה ביעילות אופטימלית, הסיכוי לתבוסה, גבוה יותר. כמו כן עישון פוגע ביעילות של מערכת ההגנה המקומית של הריאות, איבר המטרה של הנגיף.

ביטוי יתר של קולטני ACE2

בנוסף לכל מה שתואר לעיל, ידוע כיום כי ישנו גורם נוסף לכך שמעשנים פגיעים יותר למחלת הקורונה, הנוגע לביטוי יתר של קולטני ACE2. קולטנים אלה מאפשרים לנגיף הקורונה החדש לחדור לתאי הריאה וככול שיש יותר קולטנים, כך הגישה של הנגיף לתאים תהיה קלה יותר. במחקרים רבים שנערכו בקרב מעשנים, נמצא כי העישון גורם לביטוי יתר של קולטני ACE2 בתאי הריאות.
הקשר בין קולטני ACE2 לסיכויי ההדבקה נחקר כבר בעבר, בתקופה שבה התגלה נגיף הסארס המשתייך אף הוא למשפחת נגיפי הקורונה. למעשה כבר מספר שנים ידוע כי נגיפי הסארס הם בעלי אפיניות גבוהה לקולטני ACE2 המבוטאים ביתר בתאי הריאה של המעשנים. אך נראה כי נגיף הקורונה החדש, הוא בעל אפיניות גבוהה עד פי 20 לקולטנים אלה.

השורה התחתונה

ככול שנערכים יותר ויותר מחקרים בנושא, כך מתגלים מנגנונים חדשים המסבירים את הקשר שבין עישון לעלייה בסיכון לתחלואה קשה במחלה שלה גורם נגיף הקורונה החדש. מטבע הדברים, כל יום הוא יום מושלם להפסיק לעשן. עם זאת, בימים אלה, שבהם משתוללת ברחובות העולם מגפה של ממש, המעמידה את חייהם של מעשנים בסכנה מידית, נראה שמדובר בתזמון הנכון ביותר והטוב מאי פעם. ועל כך נאמר – יפה שעה אחת קודם!

 

ראו גם:

הידרוכלורוקווין, מהי התרופה שטראפ הילל כנגד נגיף הקורונה?

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן