מחלות לב כבר ממזמן הפכו לאויב הציבור מספר 1. הן מתגנבות בשקט ותוקפות ברגעים שונים במהלך היום והחיים. אך, למרות היותם אויב הציבור, בשנים האחרונות, בעקבות מחקרים מרובים של הרפואה המונעת נמצאו מספר רב של דרכים אשר יכולות לחסום את "כניסת" מחלות הלב לגוף האדם ואף למנוע את הגעתם בעתיד הרחוק.
למחלות לב קיימים גורמי סיכון רבים ומרובים, אשר חלקם נמצאים בשליטת האדם (כגון: הרגלי תזונה, צריכת יתר של מזונות המכילים שומנים וכולסטרול, חוסר כושר גופני וכדומה) וחלקם אינם נמצאים בשליטת האדם (כגון: גיל האדם, ככל שהאדם מבוגר יותר ובעיקר מעל גיל 40, הוא נמצא בסיכון גבוה יותר, גנטיקה והיסטוריה משפחתית של מחלות לב).
למרות שאין ביכולת האדם לשלוט בגנטיקה או בגילו, הוא עדיין נמצא בשליטה מלאה על הרגלי התזונה ופעילות הגופנית שלו. ממחקרים רבים שבוצעו על מחלות לב שונות, הגורמים להם, אבחון, טיפול ושיטות מניעה, נמצא כי בעזרת שינוי הרגלי תזונה ועיסוק בפעילות גופנית באופן קבוע (לפחות שלוש פעמיים בשבוע), האדם יכול במו ידיו להציל את חייו ולמנוע התפרצויות אקוטיות, כרוניות ועתידיות של מחלות קשות, רבות וביניהן מחלות לב ושבץ מוחין, אשר עלולות להוביל לסיבוכים בריאותיים קשיים, נכות ואף מוות.
אחד מגורמי הסיכון השכיחים והנפוצים, אשר מעלים את האדם לרמות סיכון גבוהות לפתח מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת ועוד, הוא היפרכולסטרולימה – יתר כולסטרול בדם.
מהו היפרכולסטרולמיה?
היפרכולסטרולמיה הוא מצב גופני בו קיים בדם רמה גבוה מין הנורמה של כולסטרול. רמות גבוהות של כולסטרול בדם מהוות תמרור עצור וללא טיפול אקוטי וטיפול מונע, עלולות הרמות הגבוהות של הכולסטרול בדם לפתח פלאק (כמו גוש קטן) בדפנות כלי הדם ובעצם כך לגרום לזרימת דם אבנורמלית ללב, למוח ולשאר איברי הגוף ולהעמיד את האדם בסיכון גבוה מאוד לפתח מחלות כגון:
- מחלות לב
- התקף לב
- שבץ לב
- יתר לחץ דם
- סכרת ועוד
הסיבות ליתר כולסטרול בדם
רמות גבוהות של כולסטרול בדם יכולות לנבוע ממספר סיבות, שרובן תלויות באדם אך בחלקן אין לאדם שום יכולת לחזות זאת. סיבות אלו כוללות:
- סיבות גנטיות – תורשתיות
- פגם גנטי בקולטן LDL אשר מועבר בתורשה וגורם לרמות גבוהות של כולסטרול בדם.
סיבות נוספות הינן סביבתיות וכוללות: תזונה לקויה עשירה ברמות גבוהות של שומנים וכולסטרול, לדוגמא:
- גבינות צהובות
- גבינות שמנות מעל 1.5%
- בשר ודגים שמנים
- מאכלים מטוגנים
- ממתקים
- עוגות
- עוגיות
- צריכה מרובה של אלכוהול
- פיתות
- מאכלים המכילים מרגרינה
- בצק פריך
- בצק עלים
- קרואסונים
- מיונז וכדומה.
בנוסף, חוסר פעילות גופנית, מהווה גם כן גורם סיכון גבוה לפתח היפרכולסטרולימה. סיבות נוספות לפתח רמות גבוהות של כולסטרול בדם כוללות מחלות כרוניות קיימות כגון:
- סוכרת
- יתר לחץ דם
- מחלות לב שונות
- מחלות בכליות
- מחלות בכלי הדם ועוד.
אבחון וטיפול ביתר כולסטרול בדם
אבחון היפרכולסטרולמיה נעשה באמצעות בדיקות דם ספציפיות לבדיקת רמות השומנים, הכולסטרול הטוב (HDL) והכולסטרול הרע(LDL). כמו כן, ייקח רופא המשפחה את ההיסטוריה האישית והמשפחתית של החולה, הרגלי תזונה והרגלי פעילות גופנית.
הטיפול ההתחלתי בהיפרכולסטרולמיה הוא באמצעות שינוי תזונתי – דיאטה מותאמת, הפחתה עד הימנעות מוחלטת ממזונות עשירים בשומנים ובכולסטרול רע. כדאי לפנות לייעוץ אצל דיאטנית קלינית על מנת לקבל הנחיות מדוייקות לגבי השינויים התזונתיים.
להלן המלצות כלליות שכדאי להוסיף לתפריט היומי:
- פירות
- ירקות
- אגוזים
- דגים ובשר רזה
- גבינות עד 1.5% שומן
- סיבים תזונתיים
- שמן זית / חמניות או שמן סויה
בכדי לשמור על בריאות הגוף כדאי מאוד להימנע להימנע מטיגון מזון ומצריכה מוגברת של משקאות אלכוהוליים. בנוסף, יש לבצע פעילות גופנית, בכדי שתהיה יעילה, יש צורך להתעמל לפחות שלוש פעמיים בשבוע, 45 דקות בכל פעם.
>