הפה הוא אחד מהפתחים המחבר את הגוף אל העולם החיצון ומאפשר הכנסת אוויר ואוכל. הגרון, נמצא בהמשך הפה וכולל את הלוע, הקנה והוושט, ודרכו מוחדרים האוויר אל הריאות והמזון אל הקיבה. הפה כולל את השיניים, הלשון, בלוטות רוק ופקעיות טעם, ובאמצעותו אנו יכולים לדבר, לאכול ולנשום. הלשון, השפתיים והשיניים מספקים לנו את היכולת לדבר בצורה ברורה ומובנת ולבטא מילים שונות.
פעולת האכילה והלעיסה מתבצעות על ידי השיניים ושרירי הלעיסה, וההנאה מהמזון מגיעה בזכות פקעיות הטעם הממוקמות בלשון. כמו כן, הפה עוזר לנו בהכנסת אוויר אל הריאות, והוא בעל תפקיד משמעותי בתהליך הנשימה במצבי קיצון כמו פעילות גופנית.
הגרון הוא המשכו הישיר של הפה, והוא החלק בגוף שתפקידו להחדיר חומרים זרים כמו אוויר ומזון אל תוך הגוף. זהו הפתח היחיד שמאפשר החדרת חומרים חיצוניים, ולכן עליו להצטייד במערכות הגנה שונות מפני מזהמים. לשם כך קיים הרוק המצפה את הפה והגרון, ובו חומרים אנטי מיקרוביאלים שונים שעוזרים להילחם בפתוגנים המגיעים מבחוץ.
על מנת להבטיח עליונות בקרב מול המזהמים, הגרון מכיל את השקדים – בלוטות לימפה ענקיות שתפקידן לעזור להילחם בנגיפים ובחיידקים ולשפעל כנגדם את מערכת החיסון. מלבד זאת, הגרון כולל שני צינורות עיקריים – קנה הנשימה, האחראי להעברת חמצן אל הריאות והוושט שאחראית להעביר את המזון והמים אל הקיבה.
מה יכול להשתבש בפה ובגרון?
הפה והגרון הם פתח המעביר אל תוך הגוף כמות אדירה של חומרים, ועל כן רגישים במיוחד לזיהומים. למרות מערכות ההגנה השונות, הגרון חשוף לזיהומים שונים הגורמים בסופו של דבר לדלקת גרון. הדלקת עלולה להיגרם על ידי מזהם חיידקי (בעיקר סטרפטוקוק) או מזהם נגיפי, וגורמת לכאב רב בעיקר במהלך הבליעה.
תהליכים זיהומיים אלה גורמים לפגיעה קשה ברירית הפה והגרון ולכאב עז, וללא טיפול מתאים, זיהומים אלה עלולים להתקדם אל תוך הריאות ולגרום גם לדלקת ריאות. לעומת זאת, הפה חשוף לזיהומים שטחיים יותר, הנגרמים על ידי נגיפים כמו הרפס שגורמים לפצעים טורדניים.
בעיה נוספת העלולה להיגרם בפה ובגרון היא בעיית שיניים – עששת או בעיות נוספות עלולות לגרום לכאב שיניים וחניכיים שהוא בלתי נסבל. בעיות שיניים כאלה עלולות לגרום לקשיים בדיבור ובאכילה, ולפגוע באופן קשה ביכולתו של הפה לתפקד.
פגיעה נפוצה מאוד בפה ובגרון היא פגיעה בבלוטות הרוק. פגיעה זו עלולה להיגרם במצבים שונים וגורמת ליובש של הפה, שמלבד התחושה הלא נעימה גורר אחריו גם יכולת פחותה להגיב לזיהומים.
תפקידו הפיזיולוגי של הרוק הוא להגן על חלל הפה והגרון מפני מזהמים שונים, וללא תפקוד זה, קיימת חשיפה מוגברת לזיהומים. יובש בפה אופייני מאוד במהלך טיפולים סיסטמיים כרוניים כמו כימותרפיה, ועלול להוביל למצבים לא נעימים כמו פטרת בפה או זיהומים כרוניים אחרים.
מה גורם לכאב בפה ובגרון?
כאבים בפה ובגרון נחשבים לתלונה נפוצה מאוד אצל הרופאים בקהילה, במיוחד אצל רופאי הילדים והמשפחה. הכאבים עלולים להיגרם על רקע זיהומים, פצעים או פגמים אנטומיים שונים ובדרך כלל ניתן לטפל בהם בקלות יתרה.
זיהומים בגרון
כפי שנאמר, הגרון הוא קרקע פורה להתפתחות זיהומים שונים, ודלקת גרון היא תופעה נפוצה ביותר הנגרמת על ידי מגוון מזהמים ומחוללים. דלקת הגרון גורמת לכאב רב המוחמר במהלך בליעה, ומטופל בקלות על ידי תרופות להקלה על כאבי גרון ובמקרי הצורך על ידי אנטיביוטיקה. במצבים של כאב גרון חריף, חשוב להגיע אל הרופא על מנת לשלול זיהום בחיידק מסוג סטרפטוקוק A, שעלול להוביל לתוצאות חמורות ביותר ודורש טיפול מיידי באנטיביוטיקה.
פצעים שטחיים
הפה והגרון חשופים להתפתחות פצעים שטחיים, שהנפוצים ביניהם הם פצעים בלשון, הרפס, אפטות וכוויות. הפצעים השטחיים גורמים לכאב חמור ביותר ומפריעים למהלך האכילה והדיבור. הפה הוא אזור בעל עצבוב רב, ולכן פצע קטן גורם לכאב גדול מאוד ותחושת סבל רבה. הטיפול בפצעים האלה הוא פשוט ביותר, ונעשה על ידי משחות מקומיות.
פגמים אנטומיים בפה
בעיה נוספת הגורמת לכאב עז בפה היא שחיקה של מפרק הלסת. זהו המפרק המחבר את הלסת התחתונה עם הלסת העליונה, והוא עומד בעומס רב הנוצר מתהליכי הלעיסה והדיבור הבלתי פוסקים. במקרים רבים, מפרק זה יכול לעבור שחיקה ולגרום לכאב רב, אך רק במקרים חריגים כאב זה דורש טיפול כלשהו, ובדרך כלל הוא עובר לבד.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
סובלים מאבנים בבלוטות הרוק? – יש שיטות טיפול חדשניות להתמודדות עם התופעה
>