בדיקת ניקור מותני

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת ניקור מותני

בדיקת ניקור מותניבדיקת ניקור מותני היא בדיקה חשובה במהלכה דוגמים את נוזל המוח (ה-CSF) לשם אבחנות שונות. הבדיקה מתבצעת באמצעות דקירה בין חוליות הגב, דרכן נכנסים אל חלל הדורה ודוגמים מעט מנוזל המוח.

למרות שמדובר בבדיקה אשר נשמעת מפחידה ומסובכת, בדיקת ניקור מותני היא בדיקה קלה יחסית אשר מספקת מידע רב בנוגע למחלה הנוכחית ומאפשרת המשך טיפול על סמך התוצאות.

מתי מבצעים בדיקת ניקור מותני?

בדיקת ניקור מותני מתבצעת במקרים הבאים:

  • אבחון זיהומים – זיהומים בחלל המוח, כמו דלקת קרום המוח הם מצבים רפואיים מסכני חיים אשר דורשים אבחון מדויק במטרה להמשיך את הטיפול בצורה טובה. בדיקת ניקור מותני מאפשרת להבין האם הזיהום הוא חיידקי או נגיפי, ושליחת הדגימה לתרבית מספקת תוך מספר ימים את סוג החיידק המזהם ואת רגישותו לאנטיביוטיקה. ועל כן, בדיקת ניקור מותני נחשבת לפרוצדורה בסיסית בבירור דלקת קרום המוח, ונדרשת לשם המשך הטיפול במחלה.
  • דימומים תוך מוחיים – מקרים של דימומים מוחיים, ובעיקר דימום תת עכבישי ניתנים לאבחנה באמצעות בדיקת ניקור מותני. הימצאות של כדוריות דם אדומות בתוך נוזל הדגימה לרוב מחשידות בדימום מוחי בדגש על דימום תת עכבישי, אשר דורש טיפול מיידי.
  • כטיפול בלחץ תוך מוחי מוגבר – יתר לחץ תוך מוחי הוא מצב בו הלחץ של נוזל המוח על רקמת המוח מוגבר, ויכולים להופיע תסמינים שונים. במקרים אלה, ניקוז הנוזל על ידי דיקור מותני יכול להקל על הסימפטומים ומשמש כטיפול בבעיה.
  • בבירור חום לא מוסבר – מצבים של חום ממקור לא ידוע הם מצבים מדאיגים, בעיקר כאשר מופיעים באוכלוסיות עם כשל חיסוני או בתינוקות. בחלק מהמקרים הללו מבצעים בדיקת ניקור מותני על מנת לוודא שמקור הזיהום אינו מהמוח, ולהמשיך באפיקי אבחנה אחרים.

מהלך הבדיקה

בדיקת ניקור מותני מתבצעת תחת הרדמה מקומית ודורשת מהנבדקים להישאר יציבים וללא לזוז במהלך הבדיקה. לפני הבדיקה, מבצעים לרוב CT ראש על מנת לשלול נוכחות גידולים מוחיים אשר קיומם מונע את ביצוע הבדיקה בשל החשש להרניאציה מוחית (יציאת חלקי מוח ממקומם כלפי מטה עקב שינויי הלחץ התוך מוחי).

במהלך הבדיקה, הנבדקים שוכבים על הצד בתנוחת עובר, כך שהרווח הבין חולייתי יהיה גדול ויאפשר את דקירתו באמצעות מחט. דקירת הרווח הבין חולייתי מתבצעת באזור נמוך, בו אין חשש לפגיעה בעצבים או במבנים אנטומיים חשובים ולכן אין מקום לדאגה. לאחר החדרת המחט אל הרווח הבין חולייתי, מתחילים לשאוב בזהירות מעט מנוזל המוח למבחנות שונות הנשלחים לבדיקת מעבדה.

תופעות לוואי וסיבוכים של ניקור מותני

בדיקת ניקור מותני נחשבת לבדיקה בטוחה יחסית, אך היא יכולה לגרום למספר תופעות לוואי וסיבוכים:

  • כאבי ראש – תופעת הלוואי השכיחה ביותר של בדיקת ניקור מותני היא התפתחות כאבי ראש בימים שלאחר הבדיקה. לעיתים מדובר בכאבי ראש קשים ביותר אשר דורשים בירור בחדר המיון, אך ברוב המקרים כאבי הראש חולפים תוך מספר ימים ומוקלים על ידי משככי כאבים ושתייה מרובה.
  • זרמים ברגליים – חלק מהנבדקים חשים בהופעת זרמים ותחושת נימול ברגליים בעת ביצוע הבדיקה. במידה ותופעות כאלה, או תופעות מוזרות אחרות מופיעות במהלך הבדיקה יש ליידע את הרופא הבודק.
  • כאבים במקומות נוספים בגוף – חלק מהנבדקים מפתחים בימים שלאחר הבדיקה כאבי גב וגפיים, וכאבים אלה חולפים לרוב תוך מספר ימים.
  • סיבוכים נוספים – לבדיקת ניקור מותני סיבוכים נדירים נוספים כמו זיהום, דימום ופגיעה בעצבים. בכל מקרה בו מופיעה עליית חום של מעל 38 מעלות, או מופיע בלבול וכל שינוי במצב ההכרה יש לפנות לחדר המיון לבירור המצב.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן