סרטן במוח מתבטא על ידי הופעת גידולים שפירים או ממאירים מסוגים שונים בתוך המוח והקרומים. הגידולים האלה יכולים להופיע בתוך רקמת המוח ולגרום לשינויים תפקודיים קשים או ללחוץ על רקמת המוח ולגרום לשינויים אחרים.
הביטוי הראשוני של סרטן המוח הוא הפרעה תפקודית המופיעה בהתאם למקום בו נמצא הגידול, ובדרך כלל לאחר שמגלים את המחלה מטפלים בגידולים על ידי הסרה כירורגית, כימותרפיה או הקרנות. בהתאם לסוג הגידול נקבעת הפרוגנוזה של המחלה וסיכויי ההצלחה של המטופלים, ובמקרים אלה קיימים גידולים שפירים עם סיכויי הישרדות מצויינים לצד גידולים ממאירים עם סיכויים לא טובים.
התסמינים של גידול מוחי
לאחר שמתפתח גידול מוחי, הוא גורם לשינויים ברקמות מוח תפקודיות או ללחץ עליהן, אשר גורם להופעת סימפטומים. בהתאם לרקמה המוחית המעורבת, מופיעים תסמינים שונים הכוללים:
- כאבי ראש – כאבים אופייניים עם שינוי בצורת הופעתם, אשר מחמירים לקראת הבוקר ולעתים מעירים מהשינה. כאבי הראש מצביעים בעצם על הלחץ התוך מוחי המוגבר, המופיע על רקע נוכחות הגידול בתוך המוח. כאבי הראש נוטים להחמיר עם הזמן (מכיוון שהגידול גדל), ולעתים נלווים לבחילות והקאות.
- הפרעות ראיה – במידה והגידולים מערבים את העיניים או את מסלול הראיה במוח, הם גורמים להפרעות ראיה הכוללות טשטוש ראיה, הפרעה בשדות הראיה, ראיה כפולה והפרעות נוספות.
- הפרעה בתנועה או בתחושה – במידה והגידולים מערבים את מרכזי התנועה והתחושה במוח, הם גורמים להפרעה בכוח הגס ובתחושה, אשר תופיע לרוב בצד המנוגד לצידו של הגידול. מכיוון שהגידול גדל עם הזמן, ההפרעה תהיה הדרגתית, ובסופו של דבר יכולה להתפתח לשיתוק מלא או לחוסר תחושה כללי.
- הפרעות שפה – במידה והגידול מערב את מרכז השפה במוח הוא יכול לגרום להפרעות שפה (אפזיה) אשר יכולות להתבטא בהפרה בהפקת הדיבור, הפרעה בהבנת השפה או הפרעות נוספות.
- פרכוסים – במקרים מסויימים רקמת הגידול גורמת לפרכוסים, ולכן כל פרכוס חדש המופיע אצל אנשים מבוגרים דורש בדיקת הדמיה לשלילת גידולים מוחיים.
- הפרעות בשמיעה וביציבות – במקרים מסויימים יכולים להופיע גידולים בתוך תעלת השמע, אשר יגרמו להפרעות ביציבות ובשמיעה. ברגע שמופיעה הפרעה כזו באופן פתאומי או הדרגתי יש כמובן להגיע לרופא לבירור.
סוגי גידולים במוח
גידולים במוח מופיעים על רקע מוטציה גנטית מקומית הגורמת לשגשוג יתר של תאים ולהופעת הגידול. הגידולים המוחיים יכולים להגיע ממקור רקמות מסוגים שונים, ועל פי סוג הרקמה הגורמת להופעת הגידול ניתן לסווג את סרטן המוח למספר סוגים:
- מנינגיומה – גידול ממקור של קרומי המוח, אשר צומח מחוץ למוח ויוצר לחץ על רקמת המוח. מדובר בגידול שפיר, אשר ניתן להוצאה כירורגית באופן מושלם עם פרוגנוזה מצויינת. מנינגיומות מופיעות בשכיחות גבוהה יותר אצל אנשים אשר טופלו בעבר בהקרנות כנגד מחלת הגזזת, או לאנשים הסובלים מהמחלה הגנטית נוירופיברומטוזיס.
- אסטרוציטומה – גידול הידוע בשם גליומה אשר מופיע ממקור של תאים אסטרוציטים, וגורם להופעת גידולים בתוך רקמת המוח. גידול זה מתחלק למספר דרגות, הכוללות אסטרוציטומה פליאוציטית, אסטרוציטומה, אסטרוציטומה אנפלסטית וגליובלסטומה, ובגלל מיקומו העמוק הוא לרוב קשה יותר לטיפול.
- מדולובלסטומה – גידול המופיע בילדים בגומה האחורית של המוח ובמוחון, ונחשב לרוב לגידול ממאיר וקשה יחסית.
- אקוסטיק נוירומה – גידול בתוך תעלת השמע אשר גורם להפרעות בשמיעה, ורטיגו, סחרחורות והפרעות אופייניות נוספות.
- אפנדימומות – גידולים ממאירים אשר יכולים להתפזר מהמוח אל מקומות נוספים בגוף ומופיעים בילדים.
- גרורות – במקרים מסויימים, יכולים להופיע במוח גרורות ממחלות סרטניות מרוחקות, כמו סרטן השד והריאות.
אבחון גידולים מוחיים
גידולים מוחיים חייבים להיות תמיד באבחנה המבדלת של תסמינים נוירולוגיים שונים, ועל מנת לאבחן אותם משתמשים במספר בדיקות אבחנתיות:
- בדיקות הדמיה – הבדיקות החשובות ביותר לאבחנה של סרטן במוח הוא בדיקת הדמיה כמו CT או MRI. לעתים, בוחרים לבצע את הבדיקות האלה עם חומר ניגוד, ובמקרים אחרים בוחרים לבצע בדיקת PET אשר יעילה במיוחד לזיהוי גרורות.
- ביופסיה – על מנת לדעת מהו סוג הגידול, ממאירותו ודרגת התמיינותו מבצעים במקרים מסויימים ביופסיית מוח לגידול. מכיוון שמדובר בכניסה אל המוח, ביופסיית מוח יכולה להיות בדיקה מורכבת אשר מתבצעת בטכניקות של רדיולוגיה פולשנית. לבדיקת הביופסיה חשיבות אדירה כאשר מדובר בגידולים עמוקים אשר קשה להגיע אליהם בניתוח, ועל פי תוצאות הבדיקה מחליטים האם לנתח או לחילופין האם לטפל בגידול בדרכים אחרות.
טיפול בגידולי מוח
לאחר האבחנה, קיימות מספר דרכים לטפל בגידולים המוחיים:
- ניתוח – ברוב המקרים, כאשר ניתן ואין סיכון לפגיעה קשה במוח מבצעים ניתוח להסרת הגידול. הסיכון העיקרי בניתוח מוח הוא פגיעה ברקמה מוחית חשובה ותפקודית, אך במידה והניתוח נעשה בצורה טובה תוך תכנון נכון ושימוש בעזרים מתאימים הסיכון פוחת.
- הקרנות – טיפול בקרינה עוזר לכווץ את הגידול ולעזור להקטין אותו. מכיוון שמדובר במוח, ההקרנות יכולות לגרום לתופעות לוואי והשפעות שונות, בעיקר כאשר ההקרנה מערבת אזורים מוחיים גדולים. אחת הדרכים המדוייקות לבצע הקרנות היא באמצעות רדיוכירורגיה סטראוטקטית, אשר מספקת הקרנות מדוייקות מאוד אשר יכולות לחסל את הגידול בצורה טובה.
- כימותרפיה – תרופות אשר הורגות גידולים, אשר בדרך כלל משולבות עם טיפול כירורגי או טיפול בהקרנות. הכימותרפיה גורמת לרוב לתופעות לוואי סיסטמיות קשות כמו בחילה, איבוד שיער ופגיעה באיברים שונים, אך מסייעת מאוד לעצירת התפתחותו של הגידול וחיסולו.
>