בשנת 1923 התגלה ויטמין E, הנקרא גם: טוקופרול . בטבע קיימים שמונה סוגים של טוקפרול. ויטמין זה חיוני לתפקודים רבים בגוף האדם וכאשר הוא נמצא במחסור או בעודף בגוף האדם, ייתכנו בעיות בריאותיות מרובות.
מהם תפקידי וויטמין E בגוף האדם?
ויטמין E הוא ויטמין מסיס שומן, אשר מתאכסן בגופנו בכדוריות הדם האדומות, טסיות, עור, תאי שומן, בכבד, בשחלות ובאשכים. כמו כן, יכול גם להיספג בעור דרך הריריות השונות המצויות בגוף האדם. תפקידי ויטמין E מרובים, כגון:
- דילול דם ומניעת היווצרות קרישים דם.
- עוזר בייצור הורמונים בבלוטת האדרנל, יותר המוח והרמוני מין.
- מפעיל חומצות מיוחדות, אשר עוזרות להגברת הפוריות אצל נשים וגברים.
- עוזר בהאטת תהליכי הזדקנות.
- עוזר להוריד לחץ דם גבוה.
- עוזר בהקלת סימפטומים של תסמונת קדם וסתית.
- מקל על תופעות גיל המעבר.
- עוזר במניעת בעיות פוריות אצל גברים, כגון: אימפוטנציה ואין אונות.
- מונע חמצון קרום התא ובכך משמר את תפקוד התא.
- עוזר בהגנה על הריאות מחומרים מזהמים.
- מגן על תאי הדם האדומים מפני הרס על ידי רעלנים שונים.
- עוזר להרחבת כלי דם ובכך עוזר ליצירת זרימת דם טובה יותר.
- עוזר בתהליך יצירת האנרגיה הדרושה ללב ולשרירי הגוף.
- יעיל בהתכווצות שרירים.
- עוזר בריפוי מהיר ויעיל של צלקות בעור.
- עוזר בריפוי מהיר ויעיל של כוויות בעור.
- עוזר לגמישות העור.
- יעיל כחומר משתן.
- עוזר בתהליכים להגנת הגוף מפני סרטן.
- עוזר בטיפול כנגד מחלות כבד.
- עוזר בטיפול במחלת סיסטיק פיברוזיס.
מהיכן ניתן לקבל ויטמין E?
המזונות העשירים בוויטמין זה הינם: שמן צמחי, שמן חמניות, שמן זית, דגנים מלאים, ביצים, קטניות (שיפון, אורז, חיטה, שעורה וכדומה), פירות יבשים, מרגרינה, ירקות (כרוב, צנון, לפת, תרד, תפוח אדמה וכדומה), פירות (אבטיח, מנגו, תות וכדומה), כבד. כמו כן, ניתן לרכוש ויטמין E בכל אחר מבתי מרקחת להשלמת כתוסף תזונה.
תסמינים המעידים על מחסור וויטמין E
תסמינים כגון:
אנמיה
חולשת שרירים
ניוון שרירים
התכווצות קולגן
טרשת עורקים
פזילה
מחלות לב ולכלי דם
ירידה בתפקוד בלוטת האדרנל ובלוטת ההיפופיזה
ירידה ביכולת ספיגת הברזל
ירידה בספיגת שומנים
סכנה להיווצרות קרישי דם
יתר כולסטרול בדם
אגירת נוזלים
מצבי חוסר מופיעים בעיקר בתינוקות בעלי משקל לידה נמוך, ובמחלות מעיים שמאופיינות על ידי הפרעה בספיגת מזונות. חוסר בוויטמין זה יכול לגרום לתסמונות נוירולוגיות שונות ולחוסר דם.
ויטמין E הפועל כנוגדני חמצון (ANTIOXIDANT) יכול לעכב או להאט את התהליך של טרשת העורקים ולהקטין את הנזק. בעשרים השנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים שבדקו את יעילותו של ויטמין E במניעת מגוון רחב של מחלות:
- נמצא כי רמות ויטמין E בדמם של חולים הסובלים מתסמונת תעוקתית הנגרמת עקב היצרות העורקים המזינים את שריר הלב, הינה נמוכה מזאת של אלו שאינם סובלים מהמחלה. הוכח שמתן מניעתי של ויטמין E הקטין את השכיחות של התקפי לב.
- מתן ויטמין E לחולי סוכרת שיפר במידה מסוימת את זרימת הדם ואת התגובתיות של עורקי הידיים.
- חולי סוכרת המטופלים בדיאליזה עקב אי ספיקת כליות קשה, מתן ויטמין E הקטין את הסכנה שלהם ללקות באירוע מוחי או בהתקף לב, סיבוכים שהינם נפוצים למדי בחולים אלו, * מתן ויטמין E יכול להקטין את הסכנה ללקות באירוע מוחי.
- ירידה בזיכרון לטווח קצר מלווה לעיתים גם בירידה ברמת ויטמין זה, יש לציין כי טרם הוכח כי מתן ויטמין E משפר את הזיכרון ואת היכולת הקוגניטיבית של הלוקים במחלות כגון דמנציה.
- רמות נמוכות של ויטמין E מעלות בגברים את הסכנה ללקות בסרטן הערמונית. גברים מעשנים שטופלו במשך 8- 5 שנים עם ויטמין E, לקו פחות בסרטן הריאות מאשר גברים מעשנים שלא טופלו על ידי ויטמין זה, ישנם מחקרים שהראו כי מתן מניעתי של ויטמין E הקטין את השכיחות של סרטן שלפוחית השתן.
תסמינים שמעידים על נטילת כמות עודפת של ויטמין E
נטילת כמות עודפת של ויטמין E פחות שכיחה. התסמינים העלולים להופיע הם: כאבי בטן, בחילה, שלשולים והקאות, חולשה, ראייה מטושטשת, בעיות עור, הגברת סיכון לקרישי דם, כתמים בעור, דימומים לא מוסברים, ריפוי חתכים וכוויות לא יעיל, תת פעילות של בלוטת התריס והפחתת ספיגה של ויטמינים חיוניים אחרים ופגיעה בתפקודם בשל כך.
>